Milyen gyakran és hány km-enként szükséges az olajcsere?
10.000km-ként, vagy egy évente.
Attól függ, hogy milyen olajat raksz bele. Van 3000Ft-ért is "olaj" meg van 20.000-ért is. Attól függ meddig akarod használni az autót.
Fentihez még: a két eshetőség közül az előbb bekövetkezőkor.
Ha keveset autózol egy évben (vagy semmit), akkor is cserélni kell évente. De ha hetente teszel meg 10 ezer kilométert, akkor hetente.
Olvasd el a kezelési és a szervíz füzetet.
De interneten is simán meg tudod keresni
szerintem 15 ezer vagy 1 év az olajcsere intervaluma annak az autónak
De ha nem is ennyi, én mindenképp ennyit ajánlok.
Általánosságban a 15.000km/1év jó irányadó érték.
A km-t lecsökkentheted, főleg ha sok rövid távot (egyszerre <5km) mész. Ezzel bajt nem okozol, de tovább ne nagyon húzd!
Ha nem nagyon lehúzós szervizbe jársz egy ilyen autóra mindennel együtt kb 20eFt-ba bele kell hogy férjen egy olajcsere.
Amit az első és a harmadik írt,azok teljesen helyes és korrekt válaszok.
Az első a konkrét valóságot írta le,a harmadik pedig a gyári előírást.
Egyrészt írnak elő manapság 30 ezer km-es ciklusokat is,amiket nagyon nem okos betartani.
2008-ban a 15 ezres ajánlás legyen csak nyugodtan 10 ezer kilométer átlag használatnál.
Ha viszont minden reggel megy vele az ember boltba,dugózik a városban,akkor még a 10 ezret is érdemes levinni 7-8 ezerre.
Olaj tekintetében pedig nagyon jó 5w-30 olajok vannak,viszont ha már tapasztalható olajfogyasztás,akkor lehet bölcsebb lenne az 5w-40.
Árban pedig 8 ezer körül van hozzá a minőség olaj,olajszűrőből pedig szintén Mann-t érdemes venni,ami úgy 2500-4500Ft,a munkadíj pedig 3-5 ezer max értelmes helyen.
"Egyrészt írnak elő manapság 30 ezer km-es ciklusokat is,amiket nagyon nem okos betartani."
Hajaj! :D Az én autóm 2005-ös, CR-dízel és 50.000km/24 hónap a gyári ajánlás az olajcserére.
Ezt én is elég meredeknek tartom, így 15.000km-enként cserélem. Általában 5W-30-as viszkozitásút kap, de volt már benne 0W-30-as is és 15.000km alatt egy deci olajfogyasztás nem volt 260.000km-rel a kocsiban. De hozzáteszem, hogy dízel autó lévén, világ életében hosszútávú autópályázásokra használtam. Általában ha egyszer beindítom, 200km alatt nem állítom le. :) Tehát a sok km ellenére sokkal inkább meg van kímélve, mint egy fel ennyit futott városi autó.
Abban pedig nem hiszek, hogy egy olaj 50.000km alatt sem telítődik korommal egy dízelnél.
A pontozásról: általában én sem szoktam pontozgatni senkit, és ha a többséggel eltérő véleményem van azt is le szoktam írni, nem érdekel, ha lepontoznak miatta. Egy baromságnak tartom az egészet.
De most az #1-est pl én pontoztam föl, mikor 0%-on volt, mert jót írt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!