Motorgumi bekoptatás?
Tudom, hogy úgy kell bekoptatni, hogy fokozatosan döntöd és melegíted.
De azt a kis csúszós réteget valami oldószerrel le lehetne szedni a gumi károsítása nélkül? Vagy csak egy sima mosás segítene?

"Tudom, hogy úgy kell bekoptatni, hogy fokozatosan döntöd és melegíted."
Rosszul tudod. Közúti motorozáshoz semmi ilyesmi nem kell. A formaleválasztó réteg le fog kopni magától, nem kell semmi sem hozzá, ahogy azt helyesen az előző válaszoló is megírta. Annyi, hogy ilyenkor tényleg jobb egy könnyedebb túrát tenni (70-100km), mint mondjuk rögtön küldeni neki ezerrel.
Pálya motorozásnál szoktak volt melegítő paplant használni. Nem arról van szó, hogy nem lehet egyből döntögetni a motort a pályán - hanem sokkal inkább arról, hogy hidegebb gumikon nem tudsz féktávot venni, nem érzed a csúszás határt, kigyorsítani sem tudsz rendesen.
Tehát arról van szó, hogy felmész a pályára, mész pár bemelegítő kört és utána lehet nyüstölni a stopper órát.
A bemelegítő körről egy személyes élmény:
Én motoroztam anno együtt Talmácsival és Dudás Péterrel a Hringen. Egészen pontosan én is pályán voltam amikor ők is :).
Az úgy volt, hogy mentem mögöttük, egész jól tudtam tartani a tempót, büszke voltam magamra. Aztán persze kiderült, hogy ők csak a melegítő körüket csinálták - ami nálam már kb a max volt és amikor elkezdték tolni komolyan a gépnek akkor a fasorba se voltam - én meg realizáltam, hogy nem tudok motorozni.
Köszönöm a válaszokat, én csak közúton megyek. Mennyire merjem
dönteni? Gondolom csak akkor fog lekopni oldalról ha döntöm is. Mire figyeljek?

"Én csak közúton megyek"
Szíved joga,de ha döntögetési ambícióid vannak,akkor én azt mindenképp egy pályán ( Hring, Kakucs, Rábaring stb...) tenném. Jobb a tapadás, van bukótér, nem fog szembe jönni veled senki sem.
Általánosságban addig biztosan döntheted amíg a lábtartó koptatócsavarja leér.
Ha rosszul ülsz a motoron, nincs jó helyen az egész mutatvány súlypontja akkor perec lehet a vége.
Legyen jó minőségű, ne legyen túl hideg az aszfalt. Tehát esős, nedves ésvagy hűvösidőben nem próbálkozz a rinyacsík eltüntetésével.
Nem kell gyorsan menni egyébként, akár egy parkolóban is meg lehet ijesztegetni a térdkoptatókat:
www.youtube.com/watch?v=gj3Ochs3Sgo
www.youtube.com/watch?v=IWeS-6g7Htk
Bár megmondom őszintén ezeken közúton én nem sok értelmét látom. Én legalábbis nem szoktam olyan gyorsan menni, hogy szükség legyen rá, hogy levigyem a súlypontot kanyarodás közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!