Felvesznek majd?
Körülbelül 390-395 pontom lesz a felvételin összességében (újraérettségiző vagyok, így 386 pontom régebbről garantáltan van).
Az ELTE (Illetve a BME) Matematika BSC-re jelentkeztem, amely szakokon a tavalyi ponthatár mindkét esetben 370 volt. Természetesen emelt szinten érettségiztem matematikából (anno ebből 74 felvételi pontom lett, most kb. 80-ra számítok), illetve most középszinten érettségiztem fizikából (ebből kb. 75%-ra, azaz kb. 50 felvételi pontra számítok).
Mit mondtok, mik az esélyeim szerintetek? Tényleg annyira kevesen jelentkeznek természettudományi szakokra (főleg matekra), hogy (majdnem) garantáltan bekerülök?
Tudom, hogy voltak már ilyesmi kérdések, csak érdeklődöm, hogy ki mit mondana erre.

A pontszám a bejutáshoz lehet, hogy elég lesz, de az eredményeid alapján biztos vagy benne, hogy elég jó vagy ezekből a tárgyakból egy Matematika Bsc-hez?
Én annak idején ugyanígy közép fizikát és emelt matekot tettem mint te, fizikából 90%-ot értem el, matekból pedig szintén 75% körülit. Egyiket sem éreztem túl combos eredménynek. Egy erősebb gazdasági képzésre mentem (osztatlan BCE pénzügyi matematika), amit bár jól elvégeztem, de sok kihívást jelentett a matek és a programozás.
Volt lehetőségem az ELTE informatikusok és matematikusok tananyagaiba is belenéznem és össze sem volt hasonlítható...
2-es: Az érettségivel az a bajom, hogy relatíve sok szöveges feladat van benne, amit hajlamos vagyok benézni, félreérteni.
Viszont ha csak elém van rakva a feladat, hogy ezt és ezt oldd meg, akkor az nagyobb valószínűséggel fog menni, mintha szövegbe lenne ágyazva. Márpedig egyetemen (amennyire eddig én észrevettem legalábbis) inkább csak elédrakják a feladatot, hogy akkor hajrá, nem ágyazzák szövegbe.
Úgy is mondhatnám, hogy én inkább elméleti matekot szeretek (igaz, a BGE PSZK-n csináltam 3 gazdinfós matek tárgyat pénzügy számvitelesként, mert ennyire érdekel(t) a matek, és átlagban jóval 90% felett tudtam a ZH-kat teljesíteni), ezen belül is én inkább analízises vagyok (3 kategória van, van a geométer, az algebrista és az analízises), és ha jól tudom, az ELTE-n bizonyos kereteken belül van lehetőségem testreszabni a tantervet is.
2-es: Továbbá azt hozzátenném, hogy sokszor volt olyan pl. pénzügyből, közgazdaságtanból vagy statisztikából, hogy a matektudásom mentett meg úgymond, amikor másmilyen "ránézéssel" nem tudtam hova tenni a feladatot.
Szóval egy szó, mint 100, szerintem menni fog, mennie kell. Nem mondom, hogy nem lesznek nehézségek, mert azok mindenhol vannak, de jó lesz. Belenézegettem 1-2 általam fellelt ELTE-s matekos jegyzetbe és tetszettek.

Érthető, hogy az érettségi szöveges feladatai kihívást jelentenek számodra, különösen, ha a tiszta matematikai problémamegoldás jobban fekszik. Jó hír, hogy az egyetemi matematika valóban sokkal inkább az elméleti, direkt feladatok megoldására fókuszál, mint a szöveges, értelmezést igénylő szituációkra.
Az analízis iránti vonzalmad különösen hasznos lesz az ELTE-n, mivel a matematika alapszakon ez az egyik központi terület, és a tantervben valóban van lehetőség bizonyos szabadon választható tárgyakkal a saját érdeklődési körödnek megfelelően specializálódni.
Az, hogy a gazdinfó matek tárgyakat is kiemelkedő eredménnyel teljesítetted, és hogy a matektudásod más területeken is segített, nagyon meggyőzően hangzik. Ezek mind azt mutatják, hogy megvan benned a logikus gondolkodás és a problémamegoldó képesség, ami elengedhetetlen az egyetemi matematika tanulmányokhoz.
Abszolút igazad van, lesznek nehézségek, ez minden egyetemi szakon így van, de a motivációd és az érdeklődésed, valamint az eddigi tapasztalataid alapján valóban jó eséllyel fogod venni az akadályokat. Az is sokat segít, hogy már belenéztél az ELTE-s jegyzetekbe és tetszettek – ez is megerősít abban, hogy jó helyen leszel.
Sok sikert a felvételihez és az egyetemi évekhez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!