Matekba valaki segítene?
A halmazoknál mit jelent az amikor B betű felett van egy kis vonal?
és elmagyarázná nekem valaki nagyon egyszerűen, hogy mikor elégséges és mikor szükséges egy feltétel?
Van rá valami szabály ?
Előre is köszönöm :)
1, a felső vonal a komplemeterre utal (magyarul azokat az elemeket jelenti amelyik nem eleme B-nek)
2, Ha 1 feltétele van bizonyos dolognak, és az igaz akkor az szükséges és elégséges feltétel
Ha több feltételnek is teljesülni kell egy állítás igazolásához, akkor ha a feltételek közül az egyikről tudjuk hogy igaz akkor azt mondjuk, hogy ez egy szükséges feltétel, de nem elégséges ahhoz hogy döntsünk az állításról, mivel ahhoz a többi feltételről is tudnunk kell igazak-e.
Például: Ahhoz, hogy azt mondjuk egy lányra hogy jól néz ki a szép arc egy szükséges feltétel, de nem elégséges. Ha viszont tudjuk hogy a lánynak jó alkata is van és csinosan öltözködik, akkor ezek a feltételek szükségesek és így együtt elégségesek is. :)
az a vonal a komplementer(vagy negáció) az azt jelenti hogy az összes másik elem ami NEM a B halmazba tartozik.
szükséges feltétel ha valamihez szükség van rá, valamihez elengedhetetlen, elégséges ha az az egy feltétel éppen elég ahhoz hogy működjön a dolog. pl.: ha ahhoz hogy kenyeret szeletelj, szükséges feltétel hogy legyen egy késed de nem elégséges hiszen kell még egy kenyér is. pl2.: ahhoz hogy igyál, elégséges feltétel hogy legyen innivalód, nem szükséges hozzá más.
pl3.: ahhoz hogy kapj zsebpénz szükséges feltétel hogy lenyírd a füvet de nem elégséges, tehát attól még hogy lenyírod a füvet nem biztos hogy kapsz zsebpénz(a szobádat is ki kell takarítanod hozzá :D) de ha nem csinálod meg a fűnyírást Biztos hogy nm kapsz zsebpénzt.
Köszönöm szépen a gyors választ, de velem baj van, mert sajnos most sem értem :( a halmazt azt megértettem :) és köszi még egyszer :)
Ha pl azt mondom h : "Ha meleg van, akkor süt a nap" ugy e ez egy implikáció is, de maradjunk a feltételeknél.. :) akkor ez mi ? :) Vagy : " Ha lemegyek a boltba, akkor veszek kenyeret" és milyen feltétel van pl élet és oxigén között ? :D
Ezek a példák nem annyira jók mert pl süthet a nap télen is és akkor meg egyáltalán nincs meleg, tehát a meleg nem szükséges feltétele a napsütésnek.
A kenyérvásárlásosnál ugyanez a hiba, de ha megfordítjuk: Tehát ahhoz h kenyeret vegyek az hogy lemegy a boltba egy szükséges feltétel (tegyük fel h nincs online vásárlás :) ) , de attól még h lenn vagyok egy boltba nincs arra biztosíték h kenyeret is fogok venni, tehát a boltbamenés a kenyérvásárlás szükséges de nem elégséges feltétele.
Az emberi eltétel elképzelhetetlen oxigén nélkül. Ugyanakkor kaja nélkül is megdöglenénk, ezért az oxigén az élet szükséges de nem elégséges feltétele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!