Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések

A kérdés

BMEn milyen szinten kell tudni a matekot és fizikát?

Gondolom a nulladik ZHn számonkért tudást várják el alapul és arra fognak majd építeni.


Már megnéztem egy-két kérdést a gyakorin ezzel kapcsolatban és a legtöbb válasz olyan volt, hogy csak akkor lehet túl élni ha már eleve jól megy az integrálás, deriválás, bizonyítások stb...


A vik.wikin megnéztem az analízist, még azt hiszem egy matekos tantárgyat, aminek nem jut eszembe a neve és a fizikát és úgy találtam, hogy mindezt ott megtanítják.


Akkor mért mondja mindenki azt, hogy már azokat eleve tudni kell?


Nem kell elhinnetek, de feltételezzük, hogy egy átlagos inteligenciával rendelkező ember vagyok, aki képes az egyetemi tananyagot követni.


Ebben az esetben milyen szint kell az elkezdéshez?


Olyan mint a nulladik ZHk?


És azok milyen szinten vannak?


Erős/gyenge emelt érettségi? Erős/gyenge közép érettségi?


Milyen témákat kell átnézni a fizika és matek 0. zhra?Keress kérdéseket hasonló témákban: BME, egyetem, ZH, matematika, fizika

 2018. júl. 12. 20:31  Privát üzenet  

A válaszok
[link]

A válasz 23%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont 2018. júl. 12. 20:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Más szakon vagyok, ezért csak a matekról fogok véleményt mondani, az nagyjából egységes. A 0. zh-ra erős középszintű tudás szükséges, gyakorolni az alfa.bme.hu-n tudsz. Itt megtalálod a matek és fizika feladatsort is. A matekot lehet teljesíteni emelt szintű tudás nélkül is, de sokkal könnyebb, ha van emelt tudásod, mert iszonyú gyors a tempó a középiskolához képest. Szinte semmit sem magyaráznak el, csak kimondanak egy definíciót/tételt és mentek tovább, nem mondanak el szinte semmit se kétszer. A gyakorlatokon meg lehet érteni a számolásokat, de elég gyors ott is a tempó az időhiány miatt. Amit tanácsolni tudok, az a gyakorlás az alfa.bme.hu-n, hasonlít a 0. zh-hoz. Ha nem sikerül legalább 24 pontosra (40%) a zh, akkor fel kell venned egy bevezető tárgyat, ami sok idődet el tudja venni.

A válasz 21%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 91%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/9Időpont 2018. júl. 12. 20:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ez szakodtól is függ, sőt a szakiránytól/ágazattól, de még attól is mivel foglalkozol.

A legtöbb matek a villamosmérnökin, gépészen és a mechán van. Nekik kell a matekos tárgyakon kívül mást is tudni, amikre egyszerűen matekból már nem lenne idő (Fourier/Laplace/Z-transzformáció, differencia-egyenletek, disztribúciók). Illetve tanulnak olyanokat, mint rotáció, divergencia, amik pl. vegyészen, biomérnökin, stb-n nincsennek. Ezek az elektromágneses terekhez, áramlástanhoz szükségesek.

A közösből a mátrixok azoknak fontosak, akik szabályozástechnikával foglalkoznak, de természetesen a matekóráról ismert kézzel való invertálást már nem kell tudni.

Mateknál ami nehézséget jelent, hogyha nem figyelsz, lemaradsz, akkor nagyon kínai lehet. Illetve sokszor elég zavaró a sok-sok tétel, ha úgy is csak a feladatok kellenek. Azokat meg a konkrét tételek nélkül is be lehet magolni. A többi tárgy mellett könnyen elmegy az idő. És az ember a "csak a feladatok" módszerrel is tud jó jegyet szerezni, akkor minek járjon előadásra... Illetve az "ez már tényleg minek?!" kérdés is sokszor felvetődik (bennem a komplex fv.-tannál: Residuum-tétel, Laurent-sor) Klasszikus egyetemi dilemmák.

A 0. zh-ra meg szinte már nem is emlékszem, hidd el legtöbbször nem az a buktató...

Ja, és MSc-n folyt. köv.A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont 2018. júl. 15. 16:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A deriválást-integrálást használni is fogod a képzés során, úgyhogy a középiskolás tudásra jellemző hosszú, elnyújtott begyakorlásra van szükség. Az, hogy valami benne van az egyetemi tanmentben, csak annyit jelent, hogy meg fogják ott neked mondani, hogy mi az. A megmondástól te nem fogod tudni használni.

A válasz 23%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont 2018. júl. 19. 00:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Sztrogoff nevű felhasználó válasza:

Gondolkoztam, hozzászóljak-e, mert a gyakorin e trémában már csak én magam is írtam vagy tizenötször, mások meg, becsüljük meg mondjuk 15 hozzászóló15 hozzászólásával, az eddig 16x15, most akkor kell még írni? Előttem is leírták ezen kérdésnél.

Mondjuk az kétségtelen, hogy a válaszok bizonyos részére felfigyeltél, mert különben nem írtad volna ezt a "feltételezzük, hogy egy átlagos inteligenciával rendelkező ember vagyok, aki képes az egyetemi tananyagot követni" hát, hogy is mondjam, jellegzetesen magyaros úgy megyek be a szobába, hogy ütök, aztán majd köszönök megnyilvánulást. :)

De az meg ellene hat, amit a végén írtál, hogy milyen témaköröket? Mert hát igen egyszerű a válasz erre. :)

Szerintem az egyetemen ez a matek kérdés úgy van, hogy ezt úgy kell használni, mint... csupa rossz példát tudok írni, mert írnám a kést és villát, de van ,aki ebből kiesett otthon, írnám a sebességváltás folyamatát, de ahhoz esetleg még fiatal vagy, írnám a rágyújtást cigarettára, de reméljük, nem dohányzol, ésígytovább. De maradjunk utolsónál. Beszélgetsz, és hoppá, közben rágyújtottál, mintegy gerincvelőből. Vagy előveszed a gyufát, végiggondolod, hogy mit tanultál róla, melyik vége mire jó, azonosítod ezeket, a felmerülő kétségeidet legyőzöd magadban, mert ilyen márkájú gyufát még nem láttál, hátha ez másképpen működik, megbecsülsz egy szöget, amely alatt tartod a fát a smirglihez, gyorsan ellenőrizve, hogy mit is tanultál a követendő szögről, és ez vajon megfelel-e, hmm, milyen sebességgel is kell ezt húzni? satöbbi.

Én azt ajánlom, fogj egy jobb érettségi-felvételi példatárat, és csináld végig. De az első harminc feladatot csináld meg együltő helyedben, az idő rögzítésével, majd a következő adagokat fele annyi idő alatt. Így lekopik rólad a rozsda, mint a használatba vett vasúti iparvágányról. Amiről kiderül, hogy lyuk, annak utána lehet nézni.A válasz 53%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont 2018. júl. 19. 08:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Azért mondják, hogy akkor lehet túlélni ha már tudsz valamilyen szinten (lehetőleg jól) integrálni-deriválni és a bizonyítások is mennek azért, mert rettentő gyors a tempó. A többi tárgy mellett elbújik az a matek rendesen. Digitális technika, programozás. Ezek teljesen új szemléletet kívánnak mint bármelyik gimis tárgyad, így valószínűleg többet is kell velük foglalkoznod, aztán hopp nem jut elég idő a fránya matekra.

Ha olyan előadót sikerül kifognod aki a tételeket csak matematikai jelekkel írja le (ha nem találkoztál velük, akkor azt is meg kell tanulni olvasni valamennyire), a magyarázata is elég absztrakt, akkor nagyon hamar kínai lesz a tárgy. A fontos és kevésbé fontos részeket már nem tudod elkülöníteni aztán lassan azt sem tudod amit eddig igen. Gyakorlaton meg nincs sok idő tökölni, haladni kell, mert heti 1,5 óra van rá, az anyag meg sok.

Így aki már úgy megy oda, hogy az analízist ha nem is a kisujjából rázza ki, de már tanulta és nem azon kell gondolkodnia hogy vajon hogyan is kell parciálisan integrálni annak sokkal könnyebb lesz a dolga. Elvégre minden könnyebb ha már valamilyen szinten ismered a rendszert nemde? Akik meg lazán tudják az anyag 80%-át mert gimiben vették és rengeteget gyakoroltak, azoknak meg kb. nem kell az A1-gyel foglalkozni azon kívül hogy bejárnak előadásra meg gyakorlatra.


0. ZH-ra mindent rutinszerűen tudni kell ami a középszintű érettségiben szerepelhet, és azon túl is (pl. addíciós tételek, trigonometrikus azonosságok, stb.) Készülj fel rá, mert ha nem sikerül akkor a BevMat jól elveszi az időd majd (heti 3 óra ESTÉNKÉNT!) amit hasznosabban is el tudnál tölteni.


Valójában nem kell semmi előzetes tudás az A1-hez, és vannak akik teljesítik így is, de a hatalmas tempó, a szájbarágós magyarázatok hiánya, a gyakorlatok rövidsége és az anyag terjedelme miatt csak jót teszel magadnak azzal, ha már tudsz integrálni-deriválni-határértéket számolni-függvényt vizsgálni.


Fizika 0. Zh az egy masszívra összeállított középszintű érettséginek felel meg, azon nem kell stresszelni, mert csak 1 kisZH-t fog kiváltani ha sikerül. Ha nem, akkor meg semmi negatívum nem ér.


Röviden: valóban a 0. zhra épül az A1, de nyílt titok hogy ez nem így van valójában. Amint kimondanak egy tételt/definíciót, elmondják a megoldás menetét, onnantól triviálisnak veszik, hogy te azt érted.


Kívánom a legjobbakat! Hajrá!A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont 2018. júl. 19. 15:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Sztrogoff nevű felhasználó válasza:

Azt nézem, hogy az első kivételével mindegyikünk leszavazódott valamennyire. :D

A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont 2018. júl. 20. 10:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Én semmelyiket sem dislikeoltam :)

# 8/9Időpont 2018. júl. 20. 11:12 Privát üzenet
Nem kérnek matematikából emelt szintű érettségit, de már eleve onnan indulnak, hogy úgy veszik, hogy van. Analízisből és számítástudományból is eszméletlen gyors a tempó. Csomó el nem magyarázott bizonyítás, siettetés, definícióhegyek. Ha nincs végtelen tűrőképességed, összeomlasz benne. Velem is ez volt. El is mentem onnan és senkinek se tudnám jó szívvel ajánlani.

A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont 2018. aug. 16. 10:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A kereskedelem és marketing szakokon mennyire tanítják magas szinten a matekot és informatikát?
27eves vagyok es kozepiskolas matekot szeretnem ujra ismetelni, utanna emelet szinten is foglalkozni vele. Tud e valaki egy jo konyvet ajanlani ehez?
DE-TTK-n tanuló vagy tanult biomérnököktől szeretnék kérdezni pár dolgot. Pl: a matekot milyen szinten kell tudni? Többi lent
A gyógyszerészkarra milyen szinten kell tudni a matekot?
Van már egy sikeres érettségim és szeretném idén emelt szinten letenni a matekot a törit és az angolt. Ha valamelyikből megbukok akkor bukom az egészet?
A móri gimi valóban gyengébb szinten tanítja a matekot mint a fehérváriak?

Kérdések a Közoktatás, tanfolyamok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!