Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Vajon miért csorog le a forró...

Vajon miért csorog le a forró kávé szívesebben a kávéfőző oldalán?

Figyelt kérdés

A suliban a kémia tanár úgy fejezte be az egyik órát hogy legközelebb elmagyarázza miért csorog le a forró kávé a főző oldalán. De sosem mondta el.

Azóta sem tudom.

Ugyan sejtésem van, de jobb lenne ha valaki megválaszolná aki ért hozzá.

Köszönöm



2020. máj. 13. 07:25
 1/1 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy ezt is lehet többféleképpen érteni.


Az akar lenni, hogy könnyebben csorog, mint a hideg kávé?


Hát, erre így nekem is csak tippem van.


A víz viszkozitása nem nagyon változik a hőmérséklet függvényében, de a felületi feszültsége igen, a forró víz felületi feszültsége kisebb, könnyebben folyik, szalad a felületen.


Esetlegesen beleszólhat, hogy milyen oldott anyagok válnak ki a kihűlt kávéból, milyen oldott anyagok (vagy épp kolloidos jelenlétük) szólnak bele a viszkozitásba, felületi feszültségbe kihűlve.

2020. máj. 13. 07:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!