Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miért szilárd a zsír és miért...

Lali767 kérdése:

Miért szilárd a zsír és miért folyékony az olaj?

Figyelt kérdés
elvileg az olaj telítetlenségéből fakad, ami miatt elágazik, de az elágazások nem pont szilárdabbá teszik a molekulát? Pl az alkének gombolyagszerű szerkezete a szilárdabb, mert nem olyan nagy a felülete.

2020. aug. 16. 08:06
 1/2 anonim ***** válasza:
18%
2020. aug. 16. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Azonos intermolekuláris kölcsönhatás esetén annak a vegyületnek nagyobb a fagyás- és olvadáspontja (zsírok > olajok), amelyek molekulái könnyebben tudnak szilárd fázisba rendeződni.

A telített zsírsavakban a C láncan lévő kizárólag C-C kötések szabad rotációja kedvezőbb a szilárd fázis kialakulásához.

A telítetlen zsírsavak C=C kötése azonban kissé merevíti a C láncot, ezért geometriai gátlás lép és alacsonyabb hőmérséklet kell a szilárd halmazállapot eléréséhez.

2020. aug. 17. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!