Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Sz! Hogyan kell a 2004 - es...

Sz! Hogyan kell a 2004 - es felételi(9.évfolyamra)1/8 Matematika 6.feladatát megoldani?

Figyelt kérdés

2020. dec. 25. 20:27
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Sokat segítene, ha leírnád a feladatot. Mi biztos nem fogjuk megkeresni. Amúgy a javítókulcs is fel van töltve, nézegesd, hátha okosabb leszel!
2020. dec. 25. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:

Ne haragudjatok, hogy ilyen rövid, és 'bunkón' kérdeztem, de ahogy én szerettem volna, úgy nem írhattam, mert elméletileg az nem volt kérdés!

Azt írtam benne, hogy segítséget szeretnék kérni, mert ennél a feladatnál elvesztem,és jó lenne tusni hogyan kell megcsinálbi, mert ez gyakori feldattípus. Köszönöm

linket sajnos nem sikerűl betennem

2020. dec. 25. 20:32
 3/8 A kérdező kommentje:
a javítókulcs csak a megoldást mutatja, és nem menetét :)
2020. dec. 25. 20:33
 4/8 A kérdező kommentje:

Az iskolai boltból egyik délelőtt az összes füzetet megvásárolták. Aladár megvette az összes füzet kétötödét, Balázs a maradék egyharmadát, Csaba pedig ezután a maradék háromnegyedét. A megmaradt három füzetet az iskolatitkár vásárolta meg.



a) Az összes füzet hányadrészét vette meg Csaba?

b) Hány füzet volt eredetileg a boltban?

c) Hányszor több füzetet vett Balázs, mint az iskolatitkár?

d) Hány füzet maradt Balázs vásárlása után?

2020. dec. 25. 20:34
 5/8 A kérdező kommentje:
így sikerült a kérdést 'belinkelni' :)
2020. dec. 25. 20:35
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Visszafelé kell gondolkodni! (ezt hatodik osztályban tanultad)


Csaba pedig ezután a maradék háromnegyedét --> három darab füzet az 1/4 rész, tehát Csaba 9 darab füzetet vett meg. Csaba vásárlása előtt 9+3=12 db füzet volt.

Balázs a maradék egyharmadát --> 12 db füzet ez a 2/3 rész, tehát Balázs 12:2=6 db füzetet vesz meg. Balázs vásárlása előtt 12+6=18 füzet volt.


Aladár megvette az összes füzet kétötödét --> 18 füzet a 3/5 rész amiből 1/5 rész 6 füzet, tehát Aladár 2*6=12 darab füzetet vett meg.

Összesen 12+18=30 füzet volt.


a) 9/30=3/10

b) 30

c) 12:6=2-szer annyit

d) 12 db

2020. dec. 25. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Az iskolai boltból egyik délelőtt az összes füzetet megvásárolták: x

Aladár megvette az összes füzet kétötödét: (2/5)*x

Balázs a maradék egyharmadát: (3/5)*x maradt, ennek a harmada (1/3)*(3/5)*x=(1/5)*x

Csaba pedig ezután a maradék háromnegyedét: (2/5)*x maradt, ennek a háromnegyede (3/4)*(2/5)*x=(3/10)*x

A megmaradt három füzetet az iskolatitkár vásárolta meg: maradt (2/5)*x-(3/10)*x=(1/10)*x, ennek kell 3-nak lennie, tehát:


(1/10)*x = 3, ennek megoldása x=30. Az x azt jelölte, hogy hány füzet volt eredetileg a boltban, tehát 30 füzet volt.

A többit innen könnyen ki lehet számolni.

2020. dec. 25. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat!
2020. dec. 25. 21:02

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!