Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kerlek ne legyetek mergesek...

Kerlek ne legyetek mergesek ram. De en soha nem ertettem az egyenes aranyossagot es holnap fogok belole irni es nem ertem. Ha lehetne magyarazzatok el nekem ezt a feladatot hogy hogy kell kiszamolni mert fingom sincs?

Figyelt kérdés
Ha 30 dkg parizsi 225ft-ba kerul,mennyit kell fizetnem(hany forintot) 12 dkg-ert?
febr. 14. 13:40
 1/4 anonim ***** válasza:
83%
Ha 30dkg 225Ft-ba kerül, akkor abból ki tudod számolni, hogy 1dkg mennyibe kerül. Ha megvan, hogy 1dkg=xFt, akkor már könnyen kiszámítható az is, hogy 12dkg= 12*xFt.
febr. 14. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
62%

Pedig ennél életszerűbb nem is lehetne a matematika.


Ha például az lenne, hogy 1 csoki 50 forintba kerül, akkor 10 csokiért mennyit kell fizetni, akkor gondolom rávágnád, hogy 500-at, mivel 10 csoki 10*50=500 forintba kerül. Tehát ha az egyiket szorzod, akkor a másikat is ugyanannyival kell szorozni.

Szerencsére ez visszafelé is móködik, tehát nemcsak szorozni, hanem osztani is szabad; ha 3 ugyanakkora malac 450 kg-ot nyom, akkor 1 malac 150 kg-ot, mivel a malacok számát harmadoltuk, így a tömegük is harmadolódik.


Előfordul, hogy "egy lépésben" nem tudjuk kiszámolni az értéket úgy, hogy csak egész számokkal számolnánk, ezért két lépésben számoljuk ki; esetünkben a 12 dkg párizsi ára a kérdés, ezért azt kellene megtudnunk, hogy 1 dkg párizsi mennyibe kerül (azért ezt kell megtudnunk, mert az 1-ből könnyedén tudunk bármilyen számot csinálni, mivel bármilyen számot 1-gyel szorozva magát a számot kapjuk), esetünkben ha 30 dkg párizsi 225 Ft-ba kerül, akkor 1 dkg párizsi 225/30=7,5 forintba kerül, így 12 dkg párizsi ára 12*7,5=90 Ft.


Van egy másik lehetőség, amikor egymással osztjuk az értékeket, neked azt most egyelőre nem kell tudnod. Ha a fent leírtakat el tudod sajátítani, akkor lehet majd képleteket használni.

febr. 14. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen jellegű feladatoknál egy a lényeg. Azt kell megtudnunk, hogy az adott áruféleség 1 dkg-ja mennyibe kerül.

Ezt úgy tudjuk meg, hogy az általunk fizetett Ft összeget elosztjuk a vásárolt dkg mennyiségével.

Esetünkben: 225 (Ft) osztva 30 (dkg) = 7,5 tehát 1 dkg párizsi 7,5 Ft-ba kerül.

Ezután már nincs más dolgunk, mint az 1 dkg árát (7,5) megszorozzuk a kérdezett 12 dkg-mal. 7,5 x 12 = 90,- Ft.

Tehát 12 dkg párizsi 90,- Ft-ba kerül.

febr. 14. 13:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szepen bar en rosszul szamoltam de nelkuletek mar nemtudom holl lennek:)))
febr. 14. 14:07
Kvizlabirintus.hu Kérdések, felfedezés, stratégia

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!