Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Élelmiszer biztonsággal...

Hanna1999 kérdése:

Élelmiszer biztonsággal kapcsolatban kaptam feladatot tudnátok segíteni nekem?

Figyelt kérdés

1. Mi okozhat élelmiszer eredetű megbetegedéseket? Megelőzésük.


2. Milyen eredetűek lehetnek az élelmiszerbiztonsági veszélyek, példákkal, elhárításukkal (kém., fiz., bil., admin.)?


3. Milyen új kihívásokra kell reagálnia a hatóságoknak az élelmiszerbiztonság kapcsán? (Ide válaszként felsorolni gondoltam azt, hogy ezek: természeti hatások, szándékos visszaélések, tisztességtelen piaci magatartás, az új előállítási és kereskedelmi formák elterjedése okozta nehézségek, szabálytalanságok).


4. Írjunk 2 példát annak kapcsán, hogy mi lehet szándékos visszaélés (méz-hamisítása, extra szűz olívaolaj hígítása pl. más, silányabb minőségű olajokkal).


5. Mit jelent a 'farmtól az asztalig' kifejezés?


6. Mit jelent a RASFF-mozaikszó?


7. A RASFF-rendszeren keresztül miképpen (milyen eszközökkel) lehet megakadályozni, hogy a veszélyes anyag, élelmiszer a fogyasztókhoz kerüljön? (Riasztás, információ széleskörű ismertetése a veszélyes anyagra vonatkozóan pl., hírközlés, határon visszautasítás).


8. Mi a HACCP területei?


9. Sorolja fel a HACCP 7 alapelvét!


10. Mi a HACCP terv?


11. Írja le a biztonságos hőkezelés fogalmát!


12. Mit jelent a nyomon követhetőség?


13. Írja le a veszélyelemzés fogalmát!


14. Mutassa be a beszállító kiválasztásának követelményrendszerét.


15. Ismertesse az előkészítő műveletek célját, a szennyezett és tiszta áru útját a cukrászüzemben, az előkészítő helyiségek kialakításával, berendezéseivel, eszközeivel szemben támasztott követelményeket! Sorolja fel a nyersanyagok előkészítő műveleteit!


16. Ismertesse a nyersanyagok tárolásának általános szabályait, a raktárakkal szemben támasztott követelményeket! Hogyan történik a földesáru és a szárazáru tárolása? Mutassa be a hűtve tárolás szabályait, az egyes nyersanyagok tárolási hőmérsékletét!


17. Ismertesse a zsírban, illetve az olajban történő sütés szabályait! Miért káros a túlhevített zsiradékban való sütés, mennyi ideig használhatjuk fel az egyes zsiradékokat a sütésre? Milyen esetekben nem használhatjuk fel a zsiradékot sütésre, mi a teendő az elhasznált zsiradékkal?


18. Ismertesse az élelmiszerekben előforduló, a fogyasztók egészségét fenyegető biológiai, fizikai és kémiai veszélyforrásokat!


19. Mutassa be a cukrászműhely higiéniai követelményeit, a takarítás, tisztítás, fertőtlenítés és mosogatás szabályait! Ismertesse a takarítási utasítás tartalmát!


20. Ismertesse a fekete és fehér mosogatás folyamatát, és magyarázza meg, hogy miért fontos. Mire kell ügyelnünk az előállító helyszínen a mosogatógép működtetésénél?


21. Mutassa be az élelmiszerromlást előidéző tényezőket, a romlás jeleit, az élelmiszerek romlása elleni védekezési módokat! Ismertesse az élelmiszer-eredetű megbetegedések kialakulását elősegítő tényezőket, megelőzésük lehetőségeit! Mi a teendő az élelmiszer-eredetű megbetegedés vagy annak gyanúja esetén?


22. Mutassa be az ételallergia és az ételintolerancia általános tüneteit! Sorolja fel, milyen allergéneket tartalmazhatnak a vendéglátóipari-termékek?


23. Ismertesse a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló jogszabályokat!


24. Ismertesse a nyomon követhetőség fogalmát, célját, módját!


25. Mi a teendő, ha olyan termék került a forgalomba, amely veszélyes a fogyasztó egészségére?


2021. márc. 25. 14:00
Sajnos még nem érkezett válasz a kérdésre.
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!