Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fa villanyoszlopoknak betontal...

Fa villanyoszlopoknak betontalpuk van. Ezt hogy számolták ki, hogy a betontalp milyen széles és milyen hosszú legyen, valamint hogy milyen mélyen álljon a földben, hogy ne borulhasson fel az egész? Illetve mekkora keresztmetszetu csavarok fogják?

Figyelt kérdés
[link]
2025. jan. 29. 13:46
 1/2 anonim ***** válasza:
40%
Szerintem sehogy, tapasztalat alapján. Már csak azért is nehéz lenne kiszámolni, mert ez függ a talaj állagától, ami igencsak eltérő lehet, ezenkívül függ az oszlopot húzó erőktől, ami szintén jelentős mértékben és irányban változhat. Annak idején egy telefonos cégnél dolgoztam. Ezek a betonlábak és oszlopok szabványosítottak, legfeljebb a magasságuk eltérő. A csavarok 20 mm átmérőjűek.
2025. jan. 30. 16:07
 2/2 anonim ***** válasza:

Ugyan már. Részletes számítás menete található például a Pattantyús: Gépész- és villamosmérnökök kézikönyve 8. kötet Villamos energia című szakkönyvben aák ki, szóval egy ideje már tudjuk, hogyan kell. :)15. Fejezet: Alapozások a 214. oldaltól.

Ezt a kötetet 1967-ben adták ki, szóval jó ideje tudjuk, hogyan kell. :D Már, aki akarja tudni. :D

"az oszlopot húzó erőktől, ami szintén jelentős mértékben és irányban változhat"

Azt meg az adott hálózat tervezője is pontosan tudja.

2025. júl. 21. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Egy háromszög egyik oldala 3 cm, a másik 5cm hosszú. A harmadik oldal milyen hosszú?

Tudom, könnyű feladat, de már összezavarodtam, nem látom át:(

Egy hosszú papírcsíkra kicsi négyzetlapokat és körlapokat rajzolunk egymás mellé sorba,összesen 2024 darabot. a) Milyen színű négyzetlapból van a...

Rajzoláskor három négyzetlap és két körlap, majd újabb három négyzetlap és két körlap váltakozva követik egymást, majd az alakzatokat kiszínezzük:fehér, fekete, szürke, pöttyös színek követik egymást, ebben a sorrendben. b) Mennyi a fekete négyzetlapok és a pöttyös...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!