Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tudnátok segíteni ebben a...

Tudnátok segíteni ebben a valószínűségszámítási feladatban?

Figyelt kérdés

Adott egy tetraéder, amit kétszer feldobunk. A pszi valószínűségi változó jelenti a dobott számok összegét.

Ki kell számítani a lehetséges értékeket, az eloszlását, eloszlásfüggvényét és sűrűségfüggvényét.

Elég sokat kínlódtam vele, de egyszerűen képtelen vagyok megérteni.

A feladatot órán már elkezdtük megoldani, azt tudom, hogy a számok összege 8 és 2 között lehet. 2 és 5 között a lehetséges értékek 1/16-ról 4/16-ra növekednek, onnan 8-ig 1/16-ra csökkennek (azért 16, mert négyféleképpen lehet dobni, a felső része pedig elvileg azt jelenti, hogy ennyiféleképpen dobhatjuk azt az adott összeget, amit pszi összegként kifejez).

Azt viszont nem értem, miért kezd el csökkenni egy idő után. 8-at sokféleképpen dobhatunk, akkor miért 1/16-od (1-5,5-1,2-4,4-2, stb...) a lehetséges érték?

Illetve nem nagyon megy a feladat többi része sem.

Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, csak igyekeztem minél jobban felvázolni a problémát.

Ha valaki esetleg le tudná írni, mit kellene csinálnom, azt nagyon megköszönném! Elsősorban megérteni szeretném, hogy zh-n se legyen vele gondom.

22L

2012. ápr. 28. 13:28
 1/1 anonim ***** válasza:

A 8-at nem tudod sokféleképpen dobni, mert az csak 4+4-ként jön ki. Ami 1 eset a 16-ból ezért 1/16.

"(1-5,5-1,2-4,4-2, stb...)"

Ez 6, és nem 8...

Arról nem is beszélve, hogy nincs is raja 5! Mert egy tetraédernek 4 oldala van, így a 6= 2+4 vagy 3+3

Lehetséges értékek, és a hozzájut tartozó eloszlás:

2 --1/16

3 --2/16

4 --3/16

5 --4/16

6 --3/16

7 --2/16

8 --1/16

Ezt kiszámoltátok órán. De úgy kell, hogy csinálsz egy 4x4-es táblázatot, ahol fölül 1-4-ig vannak a számok (1-es tetraéder.) oldalt 1-4-ig szintén (2-es tetraéder)

És beírod minden mezőbe a kettő összegét.

Pl. 1 mezőben lesz 2 az összeg, ezért 1/16

és 4 mezőben 5 az összeg.

Eloszlásfüggvény:

F(x)=p(X<x)

Vagyis rajzolsz egy számegyenest.

x=2-ig F(x)=0

2-3 között F(x)=1/16

3-4 között F(X)=1/16+2/36 (Mert pl.: F(3,5) azt jelenti, hogy mennyi az esélye, hogy 3,5-nél KISEBB lesz az összeg. Az úgy lehet, ha 2-őt vagy 3-am az összeg, ezért kell ezt a kettőt összeadni.

4-5 között F(X)=1/16+2/16+3/16

stb.

8 fölött F(X)=1.

Ezt fölrajzolod kész az F(X) függvény.

Diszkrét eloszlású valószínűségi változóknak nincs sűrűségfüggvénye.

Sűrűség függvényt nem tudsz rajzolni.

2012. ápr. 28. 13:42

Kapcsolódó kérdések:

Mit rontok el ebben az egyszerű feladatban? (matek)

Sziasztok! A feladat: (b+1)^2<(b-2)^2 A megoldókulcs szerint 0 a megoldás, de nekem 1/2 jön ki... b^2+2b+1<b^2-4b+4 6b<3

Segítene nekem ebben a feladatban valaki?

Megoszlási viszonyszámról van szó és nem értem ezt a feladatod: valaki esetleg érti? és megtudná nekem oldani utánna már talán menne a nehezebb is?Csak itt megakadtam, Számolja ki hány forint az összes bevétel ha az ital bevétel 620 EFt , s ez az összes bevétel 60% át teszi ki! Köszönöm előre is:(

Tudnátok ebben a két feladatban segíteni?

1.Egy osztály tanulói három kirándulást szerveztek.Mindegyik kiránduláson 15 tanuló vett részt.Az első kiránduláson résztvevői közöl heten voltak jelen a másodikon és nyolcan a harmadikon.A második kirándulás öt résztvevője ment el a harmadik kirándulásra.Négy tanuló...

Valaki segítene racionális számos feladatban?

Kiváló matekos vagyok, de sajnos az előkészítő feladatokban van kettő, amit nem értek. Valaki segítene? Egy kis magyarázatot is kérek, ha lehet, nem csak megoldást :) 1.Leírtunk egymás mellé hét racionális számot úgy, hogy a két szélső kivételével mindegyik a...

Ha pl. az etanol szerkezeti képletét kérdezik egy feladatban, akkor melyik képletet kell felírni?

ezt, az oxigén nemkötő elektronpárjaival együtt: vagy elég annyi, hogy CH3-CH2-OH?(Emelt kémia érettségi-feladatlapról lenne szó.)

Tudnál segíteni ebben a valószínűségszámítási feladatban?

Van két doboz, amikben sárga és zöld golyók vannak, ez egyik dobozban 3db sárga, 2db zöld, a másikban 2db sárga és 4 db zöld golyó van. Az egyik dobozból húzunk, de nem tudjuk, hogy melyikből. Hány százalék esélye van, hogy sárgát húzunk?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!