Kémia oldatos feladatban segítene valaki?
60 g 5 tömeg%-os NaOH-oldat semlegesítéséhez hány cm^3 5 vegyes%-os kénsavoldat szükséges? Hány vegyes%-os lesz az oldat nátrium-szulfátra nézve, ha a reakcióegyenlet semlegesítés után 250 cm^3-re egészítjük ki?
Ez a vegyes% mit takar? Magyarázzátok el kérlek! :(

válasza:

válasza:60 g-nak csak 5 %-a NaOH, tehát van 3 g NaOH-d. Felírod az egyenletet,alá a molekulák tömegeit, egyenes arányossággal kiszámolod, hogy hány gramm kénsav kell, és, hogy mennyi Na2So4 keletkezik. (3,675 g, 5,325 g)
Tudod hogy a vegyesszázalék az oldat 100 cm3-ében oldott anyag grammban mért tömegét adja meg. Tehát, ha 100 cm^3-ben van 5 g, akkor mennyiben van 3,675 g. (73,5 g).
Mivel 250 cm^3-re egészítjük ki ezért ennyi lesz az össz térfogat, innen egyenes arányossággal: 2,13 vegyes%-os lesz. Így érthető?

válasza:faktos vagyok (11.o.)
de a számítások elég nehezen mennek :((

válasza:250 cm^3-ben van 5,325 g, akkor
100 cm^3-ben: (5,325 g)*(100 cm^3)/(250 cm^3)= 2,13 g. Tehát 2,13 %-os.
Így ok?
Kapcsolódó kérdések:
Egy 50 kg tömegű gerendát a két végpontján támasztanak alá. A gerenda 6 m hosszú. Az egyik alátámasztási ponttól 2 m-re egy 150 kg tömegű terhet akasztanak a gerendára. Mekkora erők hatnak a két alátámasztási pontban?
Feladat : Egy elektromos melegitőnek két ellenállása van.Bizonyos mennyiségű vizet t1 illetve t2 idő alatt melegiti fel forrásig,aszerint hogy csak az első vagy a második ellenállás van bekapcsolva.Számitsd ki mennyi idő alatt forr fel a viz ha mindkét ellenállást...
Az öcsémnek kéne elmagyarázni a dolgot, de már nagyon régen tanultam fizikát és kéne egy kiindulópont. Ha elmagyarázná valaki hogyan kell megoldani ezt az egy feladatot, utána már tudnám. :) Előre is köszi! Álló csónakban 60 kg tömegű ember 10 m/s sebességgel ugrik...
1,00 dm3 vízben elnyeletünk 1,00 dm3 standardállapotú ammóniagázt. Mekkora lesz így az oldal anyagmennyiség-százalékos ammóniatartalma? Nem tudom, h most akkor hogy is kell kiszámolni, mert nekem szerintem baromság jött ki: 0,073 mol% Vki segítene?
Egy 70mm hosszú szeget, amelynek átmérője 3mm (tekintsük alakját egyszerűen csak hengernek) feloldunk kénsavban. a.) legalább hány cm3 10 tömegszázalékos (p= 1,006 gm/cm3) kénsavra can ehhez szükség? b.) az oldatot bepárolva hány gramm kristályvizes(mólonként 7 mól...
Tudjuk, hogy egy gazdaságban az autonóm fogyasztás 150, a fogyasztási határhajlandóság 0,8, a beruházások nagysága 250, a kormányzati vásárlás 300. Az adóbevétel a GDP 40%-a, az export nagysága 600, az import autonóm része 200, az importálási határhajlandóság pedig...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!