válasza:A cselekvés ,történés különboző körülmányeit pl.:
-helyszín(hely h)
-időpont,mikor? kérdésre válaszolva(idő h)
-eszközöket,amik segítségével vébement a cselekvéspl. ecset
-társaságot
-módot
-állapotot
stb...
Vannak olyan hatáozói összetételek amik állandósultak,ezek az állandó v vonzathatározó. pl várok Petire-várni valakie
Kapcsolódó kérdések:
1. Tegnap György az asztalnál ülve, késsel és villával húst evett kenyérrel. 2. Dunának, Oltnak egy a hangja. 3. A tapasztalt pilóták szeretnek repülni,sokat. 4. Két diák orvos lett. 5. Ne mozdulj Prága városából! 6. A gyors lövés szürkületkor telibe találta a...
Mit határoznak meg? Mely mondatrészekkel alkotnak alárendelő szószerkezetet? Milyen az összekapcsolt, a kettős és a halmozott határozó? Milyen nyelvi eszközökkel fejezhetők ki a határozók? Nem értem ezeket... :S Előre is köszönöm a segítséget! :]
ha csak"simán" áll a határozó, és nincs előtte semmi.
"De amint látja a agy állótükörben (helyhatározó), hogy mögötte (helyhatározó) még tovább is kígyóznak az ujjak, s homlokának bőre ráncba fut a szörnyű buzgalomban, jóságosan (módhatározó) mosolyog" Ez lenne a mondat. Ennyit találtam meg. Előre is köszönöm!
1,határozós szerkezetek: háromszor szóltam:számhatározós jóízűen nevetett:módhatározós haza jött az iskolából:helyhatározós egyedül játszik:állapothatározós az öccsével hozatja:eszközhatározós betegség miatt hiányoztam:okhatározós sétálok a...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!