Melyik micsoda? A peptid B aminosav származék C szteroid
1 Növekedési hormon
2 Sàrgatest serkentő hormon
3 Tüszőserkentő hormon
4 Pajzsmirigy serkentő hormon
5 Mellékvesekéreg hormonjai
Ezekről nem talàltam infót.
Köszi ha valaki tud segîteni!

Ezek mint a nevükben is benne van KÉSZ hormonok.
A peptidek, és az aminosavak építik fel őket többek között.
A szteroidok pedig a hormont termelő szervre hatnak.
Vannak gátló, és serkentő hormonok, amúgy a google scholar-ban keresd.

Kedves utolsó!
Ez 100% ? :)
Ha igen,akkor nagyon köszi.
Egyébként mi alapján lehet eldönteni?
Bocsi,de csak most kezdtem el ezt tanulni.

>Ez 100% ? :)
Igen.
>Egyébként mi alapján lehet eldönteni?
A rövid válasz az, hogy sajnos be kell magolni. Mi gimis koromban kaptunk/csináltunk egy táblázatot, amiben benne van minden, amit a hormonokról tudni kell.
Persze sokat segíthet az, ha már tudod, hogy hol termelődik a hormon. Ami a hipotalamuszban vagy az agyalapi mirigyben termelődik, az biztosan peptid lesz. Ide tartozik többek között minden, aminek a neve "-serkentő hormon"-ra végződik. A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek a hormonjai is peptidek (inzulin, glukagon, szomatosztatin). Szteroid hormonok a mellékvesekéreg hormonjai, más néven kortikoszteroidok (a cortex=kéreg szóból) és a nemi szervek által termelt különféle hormonok. Aminosav-származékok (tehát egy aminosavból enzimatikus módosításokkal keletkeznek) a pajzsmirigy tiroxinja (a kalcitonin viszont a parathormonhoz hasonlóan peptid!) és a mellékvesevelő hormonjai.
Szólj, ha kihagytam valamit vagy további kérdésed van!
Köszi szépen!
Sokat segîtettél!Ha lesz még kérdésem,szîvesen fordulok hozzád! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!