Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a keményítő biológiai...

Smile0 kérdése:

Mi a keményítő biológiai jelentősége?

Figyelt kérdés
Hol fordul elő? Felhasználása? Szerkezete? Hogyan lehet kimutatni? Milyen típusai vannak? Növényekben és állatokban hogyan fordul elő?

2017. jún. 13. 14:31
 1/4 anonim ***** válasza:
88%
szépen kilehet google-zni ;)
2017. jún. 13. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
de nem googlebol masolt valasz kene..
2017. jún. 13. 14:34
 3/4 anonim ***** válasza:
A poliszacharidok biológiai szempontból két nagyobb csoportba sorolhatók. Egy részük tartalék anyag – leggyakoribb a keményítő (fotoszintézis során termelődik, többszáz alfa-glükózból). A sejtekben szemcsék alakjában (fajonként változó a méret, alak) biokatalizátorokkal együtt raktározódnak. A keményítő amilózból (elágazás nélküli spirális glükózmolekulalánc, a keményítő 20%-a) és amilopektinből (tizenkét szénatomonként elágazó egyenes – mivel a 6. C-atom is létesíthet glikozidkötést, a keményítő 80%-a) áll. Kimutatása Lugol-oldattal (az amilózt képes kimutatni). A glikogén ugyanazt a szerepet tölti be az állati szervezetekben, mint a keményítő a növényekben – tápanyagforrás. Szerkezete az amilopektinhez hasonló, de több elágazást tartalmaz. A másik csoport (szilárdító vázanyag) a legelterjedtebb természetes poliszacharid a cellulóz, többezer béta-glükózmolekulából. Ennek szerkezete miatt molekulája hosszú, elágazásmentes lánc, amely kötegekbe rendeződik, melyen belül hidrogénkötések alakulnak ki – nehezen hidrolizálható a molekula. Csak kevés növényevő állat képes a cellulózt táplálékként felhasználni. Biológiai bontását elsősorban baktériumok végzik. A kitin a cellulózhoz hasonló, N-tartalmú poliszacharid.
2017. jún. 13. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 biomókus ***** válasza:

energia raktározása energiaminimumon.

Növényeknél található általában, meg egy csomó baktériumfajnál. Amiloplasztiszok szintetizálják a Calvin-ciklusból kikerülő cukrokból.

A keményítő amilózból és amilopektinből áll. 4 enzimcsoport is bontja a keményítőt (endo, exoamilázok, transzferázok meg szénláncelágazásnál bontó enzimek) Rengeteg van, ne kérd, h leírjam az összeset :( a legismertebb az embernél is az alfa-amiláz.

A kimutatást már leírták fölöttem. Jódos kísérlet.

Állatokban glikogén található, ami a keményítőhöz hasonló, de nem ugyanaz.

2017. jún. 15. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!