Eszperanto mostani kidolgozott tételeket tudna e vki küldeni? Mik a vizsgakövetelmények?
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__nyelvt..
Tehát egyetemen nem számítják be. Máshol meg aztán végképp nem tudom elképzelni, hogy haszna lenne, pl. álláskeresésnél...
Akkor meg minek a vizsga? :O
Az mondjuk dicséretes, hogy a nyelvtanulást választottad hobbinak, nincs is ezzel semmi gond. Csak számomra érthetetlen, hogy minek a vizsga, ha sehova nincs rá szükséged? :)
A belinkelt kérdést én tettem fel. A hosszú és parttalan vitában egy olyan értelmes válasz volt, ami szerint akkor nem fogadnak el egy adott nyelvet egy adott egyetemi szakon, ha azon a bizonyos szakon oktatott tudományhoz nincs azon a bizonyos nyelven hozzáférhető (és gondolom, elismert és kellőképpen naprakész) szakirodalom.
Ha egy adott szakterületnek van elismert eszperantó szakirodalma, amit aztán a végzett diplomás használni tud a munkájában, akkor (elvileg) az eszperantót is el kell, hogy fogadják a diplomához, illetve pontot érhet a felvételihez.
DE
arra nem kaptam még sehol kielégítő választ, hogy ki határozza meg az elismert, elégséges és naprakész szakirodalom fogalmát, valamint ez alapján ki dönt az adott egyetemi szakon az adott nyelvről ebben a kérdésben.
Például vaahogy bizonyítani kell, hogy pld matematikából mennyi és milyen (hiteles forrásból hozzáférhető) szakirodalom van?
Gyanítom, hogy az adott dékáni hivatal, rektor, stb a hasára üt, és személyes preferenciák alapján dönt. Ha például politikai okokból utálja az eszperantistákat, (ilyenből meg akad bőven, és egyébként történelmileg jó okkal,) akkor úgy fogja vélni, hogy nincs elég szakirodalom, és kész.
Az eszperantónak meg nincs akkora társadalmi támogatottsága, lobbija, mint mondjuk a hollandnak, vagy a porugálnak.
Hali utolsó íródiák!
Jelezném, hogy az eszperantó nyelvvizsgát nagyon sok helyen elfogadják, és akinek csak a diplomához kell, hogy utána legyen egy 200-300.000Ft-os kényelmes kis állása, annak nagyszerű. ( tapasztalatból mondom) Aki pedig turizmusban, vendéglátásban, szállodában, stb helyeken képzeli el a jövőjét az igen is tudjon legalább angolul, németül, de akinek a napi munkavégzéséhez nem szükséges, nem is értem miért kell! Remélem így már világosabb!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!