Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mikor használjuk a have-t?...

Mikor használjuk a have-t? (angol)

Figyelt kérdés
Tudom ,hogy az a birtoklás de angolul olvasok meg feliratozva nézek filmeket és sokszor sima mondat közbe használják..Mikor használjuk ,valaki elmagyarázza ?

2014. aug. 26. 12:50
 1/4 anonim ***** válasza:
A have-et használják a present perfect igeidő segédigéjeként, és még ezernyi kifejezésben igeként, pl have lunch ebédelni, have fun szórakozni, have a shower zuhanyozni. Nyiss ki egy szótárt.
2014. aug. 26. 14:38
 2/4 anonim ***** válasza:
40%

Vagy birtoklás, vagy múlt idő jele, igeidő vagy "have to" - kell valamit csinálni.

1. I have a car. / I have got a car. Van egy kocsim.

2. Többnyire segédigék múlt idejét képezzük a have szóval. Utána mindig az ige 3. alakja áll, mindegy, hogy múlt időt vagy mondjuk befejezett jelent képezünk. Az előbbi esetben nem ragozzuk a have-t egyes szám harmadik személyben tehát nem "has", az utóbbinál viszont igen.

I would travel to England. Elutaznék Angliába.

I would have travelled to England. Elutaztam volna Angliába.

She might not see us. Lehet, hogy nem lát minket.

She might have not seen us. Lehet, hogy nem látott minket.

Igeidők amiket have-vel képezünk: perfect és perfect continous igeidők, múlt-jelen-jövő egyaránt.

Múlt: I had been to London twice before I met her. (Minden esetben had) Kétszer voltam Londonban mielőtt találkoztam vele.

He had been talking on the phone for 10 minutes when I entered the room. (10 perce beszélt telefonon amikor beléptem a szobába.

Jelen: I have been to London twice. Kétszer voltam Londonban. De: he/she/it HAS been in London twice.

I have been talking on the phone for 10 minutes. 10 perce telefonálok. She HAS been talking on the phone for 10 minutes.

Jövő: tulajdonképpen a segédigét ragozzuk, tehát itt sincs has E/3-ban.

By 2015 she will have been to London twice. 2015-ig kétszer megy Londonba. (Jobb fordítás most nem jut eszembe rá).

He will have been talking on the phone for 10 minutes when you arrive. 10 perce fog telefonálni, amikor megérkezel.

3. A "have to" kifejezés jelentése: kell valamit csinálni, hasonlít a must-hoz és a need to-hoz. E/3-ban has, de kérdésnél, tagadásnál nem.

I have to get up early. Korán kell kelnem.

She has to get up early. Korán kell kelnie.

I don't have to get up early. Nem kell korán kelnem.

She doesn't have to get up early. (A do-t ragozzuk).

Do you have to get up early? Korán kell kelned?

Does he have to get up early? (Korán kell kelnie?)

Múlt időben mindig had to és kérdésben did.

He had to get up early.

Did she have to get up early?

4. Előidejűség. Főleg infinitive-nél és ing-es alaknál. Azt fejezik ki, hogy valami hamarabb történt.

Having missed the train, I was late for work. Mivel lekéstem a vonatot, elkéstem a munkából.

Having been fired, she had financial problems. Mivel kirúgták, anyagi gondjai voltak.

5. Vannak még bizonyos kifejezések, pl. Have a good time!- érezd jól magad. Have a good day! Legyen jó napod! Have lunch/dinner/breakfast - ebédelni, vacsorázni, reggelizni. Have a shower-zuhanyozni, stb.

Hirtelen ennyi jutott eszembe. :)

2014. aug. 26. 14:46
 3/4 anonim ***** válasza:
"Többnyire segédigék múlt idejét képezzük a have szóval" ez nem stimmel! Meg az se, hogy "she might have not seen us."
2014. aug. 26. 14:58
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi nagyon ment a zöld pacsi mindenkinek :D
2014. aug. 26. 16:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!