Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » BME vagy TU Wien? Némettudás:0

GNB kérdése:

BME vagy TU Wien? Némettudás:0

Figyelt kérdés
Most érettségiztem (nagyképűen) és itt az idő hogy eldöntsem ezt a kérdést, de nem nagyon van hiteles infóm az ottani életről, oktatás színvonaláról, stb... Bár az oktatás ingyenes, nem tudom hogyan támogatja az egyetem a nyelvtanfolyamot, hisz én első évben un. képzésen-kívüli diákként lennék felvéve. Tudom hogy a német B2 sem elég de higyjétek el rajtam nem múlik a nyelv megtanulása (egy év alatt max. leszeretném tudni). A lényeg: Milyen az oktatás a BME-hez képest? Milyen (reális, nem remete)költségekkel kell számoljak? Az ösztöndíjazás akkor hogy is van a külföldieknek? (a pénzes támogatást és a külföldi ösztöndíjakat külön kérdezem itt). Milyen arcok vannak ott? Pro-kontrák, jó tanácsok, stb.. Hozzátenném hogy programozói pályára készülök, és ezekre a kérdésekre nem "azthiszem" válaszokat várok, hanem tapasztaltakét.

2014. máj. 10. 13:28
 1/8 anonim ***** válasza:
Felesleges most megpróbálnod, Magyarországon kell elkezdened a németet, minél jobban rágyúrni évek alatt, és nagyon biztos német nyelvtudással nekivágni. Középfokú B2es nyelvvizsgával kitörölheted a segged finoman szólva, első évben kivág a STEOP vizsga a suliból. Az élet is drága, drágák a lakások, a kaja, rezsi, minden... ha el is kezdesz kint dolgozni, max felvesznek a Mekibe minimálbérért, azzal együtt meg vegetálhatsz éveken keresztül. Vannak szakok ahol egyre jobban szigorítanak, évről-évre, felvételivel. Logikai, és kommunikációs szóbeli feladatok... a kinti nyelvtanfolyamhoz se fűzz túl nagy reményeket, mert nulláról elkezdve pár hónap alatt durván kapsz egy középfokú nyelvvizsgát (ha letudod tenni), de erről már a fenti sorokba kifejtettem a véleményem. Ahhoz, hogy tudj boldogulni, elég erősen meg kell közelíteni egy C1 (felsőfokú nyelvvizsga) szintet. Egyik ismerősöm már harmadszorra vág neki az első éves alapszaknak az Uni-n, neki is B2-es nyelvvizsgája van. Másik ismerősöm szintúgy, képtelen elvégezni egy gazdasági alapszakot a nyelv miatt. Megint egy másik ismerősöm szintén az Uni-n szenved, most fog visszamenni Magyarországra otthagyja a sulit mert nincs ereje csinálni, nehéz önmagában, + a nyelv is rátesz egy jókora lapáttal. Szóval felejtsd el a nulla nyelvtudásoddal. Unokatesóm 8 év német után alig mert nekivágni egy közgáz szaknak Bécsben.
2014. máj. 10. 20:52
 2/8 anonim ***** válasza:
Azt még hozzátenném, hogy a magyar-külföldi diákok kétharmad része (60-70%-a) már első évben kibukik, vagy önszántából otthagyja az egyetemet és inkább hazamegy, vagy vár éveket a nyelvtudása miatt.
2014. máj. 10. 20:55
 3/8 A kérdező kommentje:
Kösz a választ:)
2014. máj. 11. 12:49
 4/8 A kérdező kommentje:
+1 kérdés: Nemzetközileg mennyire elismert a BME a Tuwien-hez képest?
2014. máj. 11. 12:57
 5/8 anonim ***** válasza:
0 némettudással semmiképp se gyere ki Bécsbe, én amióta az eszemet tudom, németül tanulok, és így is nehézkes a dolog:) Remélem nem vágnak ki engem is a STEOP után, de tényleg 0 tudással semmiképpen se, egy év alatt pedig nem fogod tudni megcsinálni semmiféleképp sem, szóval inkább BME. Ha lenne nyelvtudásod is csak hátszéllel érdemes kimenni, ha tudnak támogatni téged, bár vannak ismerőseim akik szintén kijöttek, és el tudják tartani magukat meg a lakást munkával suli mellett.
2014. máj. 12. 18:45
 6/8 A kérdező kommentje:
zsír..mind1 már amugy is, majd talán pár év bme után, talán máshova
2014. máj. 13. 11:52
 7/8 anonim válasza:

Végül hogy döntöttél, Kérdező?

Én is érdeklődöm a bécsi egyetem iránt. Jelenleg bmes vagyok és szintén informatika területen.

Elég régóta tanulok németül. Viszont más véleményen vagyok. Szerintem 1 év alatt elég keményen fel lehet gyúrni azt a németet. Azt mondják hogy középfokú már elég.

A nyelvtudásról csak annyit hallottam, hogy ugye nálunk a bmen is van német tannyelvű képzés és azt mondják sokan, hogy nem a nyelv miatt vannak nehézségeik, hanem az anyag miatt.

Sztem sem érdemes 0 német tudással nekimenni egy német tannyelvű egyetemnek, de középfokkal már talán igen (mivel általában az a limit úgy hallottam). Azt pedig 1 év alatt fel lehet szerintem szedni. Persze magántanárral.

Akik amióta az eszüket tudják tanulják a németet és nem tudják most sem, azok többnyire szerintem állami sulikban tanulhattak. Itt az oktatás színvonaltalansága miatt meg a sok hülyegyerek zavaró viselkedése miatt valóban nem lehet rendesen tanulni :)

Érdekelne, hogy döntöttél végül. Esetleg sikerült további információkat szerezned?

2014. okt. 16. 00:36
 8/8 Kim Bo Mao ***** válasza:

A képzésen kívüli diák/nyelvi előkészítő félév/1 év nem ingyenes, kb. 400 EUR félévenként, és max. 2 szemeszterig járhatsz oda. Van ismerősöm aki oda járt és gyönyörűen beszél most németül. Én is arra gondoltam, hogy egy évet rászánok, hogy igazán jól megtanuljam a nyelvet, de végül úgy döntöttem inkább gyúrok a nyelvvizsgára. Mo.-on teljesen nulláról kb. 6 hónap alatt eljutottam B1 szintre, aztán kijöttem gürizni és letettem a középfokút. (Elsőre elbuktam a levélíráson, de csak mert nem volt rá időm tanulni, mert igen mekiben robotoltam és vegetáltam kb. 1 évet, hogy legyen elég pénzem mostra, de 1 hónapra rá újracsináltam és megcsináltam.)

Most kezdtem a TU-t, és annyiban nehéz, hogy németül van, de ha megtanulod a fontosabb szavakat/rendszeresen tanulsz és nem hagyod magad lemaradni akkor nem lehetetlen. Nekem a matek nehéz, de csak mert 5 évig nem matekoztam...

Nagyon örülök, hogy meg tudom tenni, hogy kb. egy évig nem kell dolgoznom-de azért nagyon vigyázok, szóval én nem átlagosan fogyasztok olyan értelemben, hogy nem ülök be sehova sem kajálni/inni...(még)-

Különféle támogatások vannak, pl.: van olyan szociális támogatás, hogy 7-800 Eur-t biztosítanak megélhetésre havonta max attól függően mennyit kérsz (akár 10 EUR-t is adnak havonta ha csak annyi kell), csak akkor tartanod kell a pontjaid átlagát 50% felett, ha nem sikerül, akkor vissza kell fizetned visszamenőleg. De sok másfajta is van, ezekről év elején felvilágosítást tartanak a "Tutorok".

Nem programozónak tanulok hanem mérnöknek, de azért remélem segítettem.

2015. okt. 12. 00:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!