BME vagy TU Wien? Némettudás:0
Végül hogy döntöttél, Kérdező?
Én is érdeklődöm a bécsi egyetem iránt. Jelenleg bmes vagyok és szintén informatika területen.
Elég régóta tanulok németül. Viszont más véleményen vagyok. Szerintem 1 év alatt elég keményen fel lehet gyúrni azt a németet. Azt mondják hogy középfokú már elég.
A nyelvtudásról csak annyit hallottam, hogy ugye nálunk a bmen is van német tannyelvű képzés és azt mondják sokan, hogy nem a nyelv miatt vannak nehézségeik, hanem az anyag miatt.
Sztem sem érdemes 0 német tudással nekimenni egy német tannyelvű egyetemnek, de középfokkal már talán igen (mivel általában az a limit úgy hallottam). Azt pedig 1 év alatt fel lehet szerintem szedni. Persze magántanárral.
Akik amióta az eszüket tudják tanulják a németet és nem tudják most sem, azok többnyire szerintem állami sulikban tanulhattak. Itt az oktatás színvonaltalansága miatt meg a sok hülyegyerek zavaró viselkedése miatt valóban nem lehet rendesen tanulni :)
Érdekelne, hogy döntöttél végül. Esetleg sikerült további információkat szerezned?
A képzésen kívüli diák/nyelvi előkészítő félév/1 év nem ingyenes, kb. 400 EUR félévenként, és max. 2 szemeszterig járhatsz oda. Van ismerősöm aki oda járt és gyönyörűen beszél most németül. Én is arra gondoltam, hogy egy évet rászánok, hogy igazán jól megtanuljam a nyelvet, de végül úgy döntöttem inkább gyúrok a nyelvvizsgára. Mo.-on teljesen nulláról kb. 6 hónap alatt eljutottam B1 szintre, aztán kijöttem gürizni és letettem a középfokút. (Elsőre elbuktam a levélíráson, de csak mert nem volt rá időm tanulni, mert igen mekiben robotoltam és vegetáltam kb. 1 évet, hogy legyen elég pénzem mostra, de 1 hónapra rá újracsináltam és megcsináltam.)
Most kezdtem a TU-t, és annyiban nehéz, hogy németül van, de ha megtanulod a fontosabb szavakat/rendszeresen tanulsz és nem hagyod magad lemaradni akkor nem lehetetlen. Nekem a matek nehéz, de csak mert 5 évig nem matekoztam...
Nagyon örülök, hogy meg tudom tenni, hogy kb. egy évig nem kell dolgoznom-de azért nagyon vigyázok, szóval én nem átlagosan fogyasztok olyan értelemben, hogy nem ülök be sehova sem kajálni/inni...(még)-
Különféle támogatások vannak, pl.: van olyan szociális támogatás, hogy 7-800 Eur-t biztosítanak megélhetésre havonta max attól függően mennyit kérsz (akár 10 EUR-t is adnak havonta ha csak annyi kell), csak akkor tartanod kell a pontjaid átlagát 50% felett, ha nem sikerül, akkor vissza kell fizetned visszamenőleg. De sok másfajta is van, ezekről év elején felvilágosítást tartanak a "Tutorok".
Nem programozónak tanulok hanem mérnöknek, de azért remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!