Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Óvónő, tanító vagy általános...

Óvónő, tanító vagy általános iskolai tanár?

Figyelt kérdés

Előre leszögezném, hogy engem csak a pedagóguspálya érdekel, kerestem más szakmát is ahol jobb a fizetés, de nem érdekel egyik sem. Szóval lécci ne gyertek a fizetéssel, tudom, hogy kritikán aluli. Azt viszont képtelen vagyok eldönteni, hogy melyik pályát válasszam a 3 közül. Minden korú gyerekkel szeretek foglalkozni 15 év alatt, szóval nálam nincs az, hogy hány évesekkel foglalkoznék szívesebben, mert szerintem mindegyik korosztály tanításának megvannak az előnyei és a hátrányai is.


Óvónő-ebben az tetszik, hogy olyan otthonias a környezet, nincs olyan szigorú rend mint az iskolában, nincs akkora nyomás, hogy rengeteg dolgozat meg felelés. És ebben a korban a legaranyosabbak a gyerekek is. Viszont amitől félek, hogy túl hangosak, és egész nap a gyereksírást, visítást kéne hallgatnom ami hosszú távon kikészítene. Viszont az egyetemi gyakorlatok nagyon érdekesnek és izgalmasnak hangzanak.


Tanító- itt meg pont, hogy az tetszik, hogy már szigorúbb rend van mint oviban, könnyebben lehet fegyelmet tartani, lehetek szigorú a 6-10 évesekkel, mert ők már nem olyan érzékenyek mint az ovis korosztály, hogy némelyik elsírja magát, ha rászólnék. És élvezném a feleltetést is, nem vagyok zsarnok, csak tanítóként jobban látnám a gyerekek fejlődését, megszerzett tudását mint óvónőként, mert óvodában nem tanulnak meg fejlődnek annyit mint az iskolás évek alatt. És korrepetálásokat is vállalhatnék mondjuk matekból, ami nem mindenkinek megy és nem sok ugyan, de valamennyi plussz pénzt jelentene. Viszont csak 2 évet lehetnék az osztályommal, ami elég kevés szerintem és ha jó osztály akkor sajnálnám. Nekem alsóból vannak a legjobb emlékeim, szóval szerintem ez a legjobb korszak, nekem legalábbis. :)


Általános iskolai tanár: Angol-magyar szakos tanár lennék. Mindkettő szak érdekel, szóval az sem lenne baj, ha csak az egyik tárgyat taníthatnám, mert a másikra esetleg nem lenne szükség. Ha megunom, akkor meg elmehetnék magántanárnak angolból vagy nyelviskolába tanítani, amivel kicsivel több pénzt szerezhetnék. A pénz persze nem a legfőbb szempont, de azért beleírom azt is a pozitívumok közé. Ezzel lennék a legtanultabb, mert ebben 2 szakra tudok összpontosítani, viszont ez a képzés a leghosszabb és legnehezebb. Tudom, hogy egyiksem könnyű, de ezen kell a legtöbbet magolni, meg csak az utolsó évtől vannak gyakorlatok, addig meg az egyetemen kéne punnyadni a könyvek felett. És csak ezt a 2 tantárgyat tanítani életem végéig elég uncsi, és félek, hogy hamar megunnám.


Képtelen vagyok dönteni a 3 irányzat közül. Mindegyik nagyon vonz, mindegyiknek más előnyei vannak.jan. 2. 13:30
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
A leírásod alapján én a tanítót gobdolom számodra legalkalmasabbnak. Ott még nagyon aranyosak a gyerekek és te tanítod meg őket a számokra, olvasásra írásra. Ha nagyon gyerekbarát vagy akkor neked való. Vedd figyelembe, hogy azért ez sem olyan könnyű, hisz itt lesz az ovisból tanuló kisiskolás amit néhányan lehet nehezen élnek meg,így hisztire itt is számíthatsz. Viszont tzdod kamatoztatni a tudásod és ha úgy alakul magánórákat is tudsz majd vállalni. Persze ez a te döntésed, ez csupán egy vélemény.
jan. 2. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
Ugyan nem írtad lehetőségnek, de gyógypedagógus esetleg? Ott ovitól egészen a gimi végéig oktathatod és fejlesztheted a gyerekeket.
jan. 3. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim válasza:
100%

Szia!

Én harmadéves tanító szakos vagyok, el tudom neked mondani az én sajátos tapasztalataimat, hát ha tudok vele segíteni.

Először is nagyon pozitív benyomást keltett, amikor az első pár mondatban kifejtetted hogy ne akarjon senki lebeszélni erről a pályáról a szar fizuk miatt. Sajnos ezt én is mindig megkapom, és általában ki is kérem magamnak, senkinek semmi köze hozzá, hogy te miért szeretnél pedagógus lenni! :)

Tanítóként 6 éves kortól 10 éves korig fogsz foglalkozni a gyerekekkel, ők azok, akiknek még nagyon bele kell szokni az iskolai rendszerbe, nem feltétlenül fognak kibírni egy 45 perces órát egyhelyben, ezért sok-sok jàtékos, interaktív feladattal kell elhalmozni őket. Borzalmasan barátságosak és nagyon feltudnak nézni a tanító nénire hogy ha azt látják, hogy a tanító viszont szereti őket és élvezi a szakmát. Ezt nagyon megtudják hálálni a gyerekek, rengeteg pozitív visszacsatolás fog érkezni, amikor elkezdesz tanítani. Tanítóként arra is fel kell majd készülnöd, hogy mindenféle tantárgyat tanítanod kell ( akár ének, tesi, magyar, matek, környezetismeret) ezekből mind-mind lesznek módszertani óráid.

Viszont kötelezően választanod kell majd egy műveltségterületet, amit taníthatsz akár 5-6.osztályban is ( van angol és magyar szakosodás is)

Összességében én bíztatnálak hogy jelentkezz tanító szakra, mert itt a gyermekek sokkal inkább kezelhetőek, mint a felsőbb évfolyamokon, és látható a fejlődés, ahogyan azt te is leírtad. Tanítóként vihetsz kreativitást az óráidba, bár a Nemzeti Alaptanterv és kerettanterv megszabja, miket taníts, de ahogyan azt te megvalósítod, csak is rajtad áll - itt még nincs annyira megkötve a pedagógus keze.

Összességében ezeket tudnám mondani :)

jan. 3. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy ezt ilyen jól leírtad 3-as! :)

Pedig én pont azt mondtam volna, hogy felsőben kezelhetőbbek a gyerekek, mint alsóban, mert akkor már komolyodnak és értik ha csendben kell lenni, vagy viselkedni kell, de akkor ezek szerint alsóban kezelhetőbbek. :)


Köszi szépen a leírást! Egyre inkább a tanító pálya felé hajlok.

jan. 3. 19:17
 5/11 karanten2020 válasza:
én most állok pályaválasztás előtt, tervben volt a pedagógia/tanító/óvónő, de ilyen körökben dolgozó ismerősök beszéltek le róla. szóval szerintük nem éri meg ezért tanulni
jan. 4. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha engem kérdezel, szerintem a három közül a tanító a legnehezebb és legfárasztóbb. Én felső tagozatos tanár vagyok, és nem egyszer volt már, hogy beküldtek helyettesíteni alsóba a kicsikhez, sőt, olyan is, hogy egy egész délutánt kellett velük töltenem, mert nem tudták mással megoldani a napközis tanárnénijük helyettesítését.


Azt hinné az ember, hogy egy hatodik vagy nyolcadik osztály után bemenni egy harmadik osztályba az milyen könnyű falat lesz, és "pihenés". Aha, persze! Egyrészt, borzasztó nehéz őket fegyelmezni, egyszerűen a kicsiknek szükségük van a mozgásra, izegnek-mozognak, sokkal elevenebbek, mint a nagyobbak! Ha nem tudod lekötni minden egyes percüket, akkor egy pillanat alatt szétesik az egész, és kontrollálatlanul fognak szaladgálni ide-oda. Borzasztó fárasztó munka ez, én biztos, hogy nem bírnám! Emlékszem, egy ilyen délután után, amit alsósokkal töltöttem, úgy elfáradtam, hogy hazamentem és csak aludtam... Ez nem azt jelenti, hogy fegyelmezetlenek, mert sokkal szófogadóbbak, mint a nagyobbak, és ők még tényleg félnek a tanártól. Viszont igénylik, hogy mindenkinek minden egyes dolgot megmondj, hogy mit csináljon! Ez a fárasztó! Pl. rájuk parancsoltam, hogy írják a leckét. Megkérdezték, hogy melyikkel kezdjék. Aztán megkérdezték, hogy milyen ceruzával írjanak, persze volt, akinek ki kellett hegyezni, megkérdezte, hogy mivel hegyezze ki. Volt, akinek betelt a lapja a füzetében, megkérdezte, hogy lapozhat-e (mert a tanárnéni mondta, hogy az új lapra ne írjanak, mi legyen?). Ha elosztja a két számot, hová írja a maradékot? Fuh, borzasztó fárasztó! Őket még nevelni kell, hogy kell kezet mosni, hogy kell sorban állni, hogy kell cipőt kötni, hogy kell köszönni, hogy kell a kanalat megfogni, végtelenül önállótlanok, minden szempontból neked kell a kereteket megadni nekik! Igazából a kicsik nevelésében ezen van a hangsúly, hogy keretet adj, és fenntartsd a saját magad által kialakított rendet, és nem magán a tanításon. Szerintem borzasztó fárasztó munka, mert nagyon kell rájuk figyelni. És az óvoda is bizonyára ilyen, de abban nincs tapasztalatom.


Egyáltalán ne képzeld azt, hogy az óvoda vagy a tanítónéni munkája könnyebb, mint a felsős tagozatos tanáré! Én biztos nem tudnám csinálni a tanárnénik munkáját, mert egyszerűen képtelen vagyok olyan aprólékosan, részletekbe menően figyelni rájuk, engem az borzasztóan fáraszt, és már a csiripelésüktől megfájdul a fejem (pedig a felső is megedzi az embert...).

jan. 4. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim válasza:

Utolsó hozzászóló ezek mind igazak, amiket leírtál tényleg mindent

csúnya szóval élve a ‘szájukba kell rágni’, be kell őket szoktatni az iskolai rendszerbe ami nem mindig móka és kacagás.

Viszont a kérdezőnek ezt kell tudnia megállapítani, hogy ő melyik korosztállyal szeretne és tudna a leghatékonyabban együttműködni, melyik az, ami leginkább az ő személyiségéhez passzol, melyik munkakör felelne meg jobban az ő elvárásainak/elképzeléseinek. Mondhatnám úgyis, hogy melyik illik jobban hozzá.

jan. 4. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
Igen, igazad van, én a mondandómat azzal kezdtem, és azzal fejeztem be, hogy ez az én véleményem, nekem nem menne stb. Persze másnak lehet, hogy éppen ez az aprólékos munka a testhez állóbb a picikkel. Ellenkező esetben nem menne tanítónéninek senki. :)
jan. 4. 23:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
44%
Szomorú vagyok, hogy egy olyan helyesírással, mint a hármas válaszolóé, tanító lehet valaki.
jan. 7. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim válasza:
Én ezen a szakon tanulok, tanítónőnek készülök. Én sem tudtam dönteni ez és az általános iskolai tanár között (nekem az óvónő nem volt opció), de végül a tanítónál maradtam és azt hiszem jól döntöttem :)
jan. 18. 23:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!