Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Matematika-magyar nyelv és...

Matematika-magyar nyelv és irodalom szakos tanárként el lehet helyezkedni?

Figyelt kérdés
Magyar szakom már van, de nem tanárként dolgozom, jelentkeztem rövid ciklusú tanárképzésre, matekra, de nem tudom, egy ilyen képzést komolyan vesznek egyáltalán az iskolák? 3 félév...
máj. 4. 10:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Igen és nagy a kereslet, jó lesz!
máj. 4. 10:54
 2/13 anonim ***** válasza:

Igen, de egyrészt azt kalkuláld bele, hogy elég nehéz a képzés, legalábbis a PTE-n, itt nagyon sokan kibuknak minden matekos szakról (én sima alapszakra járok, de ismerek jó pár tanárist).

Másrészt azt is kalkuláld bele, hogy a 3 féléves képzés után nem taníthatsz se tagozatosokat, se faktosokat. Tehát ez is szűkíti a lehetőségeidet.

máj. 4. 11:01
 3/13 anonim ***** válasza:

Ez az infó honnan van, hogy rövid ciklusú képzést követően nem taníthatsz se tagozatosokat, se faktosokat? Félre ne érts, nem kötekedni akarok, másoktól is hallottam ilyet, csak nem tudom, hogy ez tényleg "jogszabály", vagy pusztán "szokásjog".

máj. 4. 11:25
 4/13 A kérdező kommentje:

Én úgy tudom, hogy lehet vele minden szinten tanítani. Az más kérdés, hogy az iskolaigazgató kire bízza ezeket a diákokat.

Meg ugye, ha jelentkeznek többen, akkor mennyire leszek hátrányban, hogy én csak rövid ciklusún végeztem.

Azt gondolom, hogy nehéz, meglátom mennyire bírom, lehet fel sem vesznek.

máj. 4. 12:40
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

#3 "Ez az infó honnan van, hogy rövid ciklusú képzést követően nem taníthatsz se tagozatosokat, se faktosokat? Félre ne érts, nem kötekedni akarok, másoktól is hallottam ilyet, csak nem tudom, hogy ez tényleg "jogszabály", vagy pusztán "szokásjog"."

Ez tényleg jogszabály. 2022 óta 2 fajta tanári diplomát adnak ki, rövidciklusú tanárképzés után okleveles matematikatanárit, ezzel nem lehet fakton vagy tagozaton tanítani, és nem lehet emelt szinten érettségiztetni. További 2 féléves képzés után lehet okleveles matematika szaktanári végzettséget szerezni (de ezt a sima tanári diploma után nem lehet azonnal elkezdeni, 2 vagy 3 évet ki kell hagyni, de ezt nem tudom pontosan), ezzel már lehet tanítani akárhol, de az országban nagyon kevés helyen indul a szak.

Az infó pedig onnan van, hogy ismerek rövidciklusú tanárin végzetteket, és egy ideig gondolkodtam hogy majd csinálok egy tanári mestert, ezért alaposan körbekérdeztem, hogy mik a lehetőségek.

#4 "Én úgy tudom, hogy lehet vele minden szinten tanítani."

Sajnos nincs így, én se örülök neki.

máj. 4. 13:11
 6/13 A kérdező kommentje:
Úgy tudom mesterszakos diplomával tarthatsz faktot, az emelt érettségiztetés az más téma, ahhoz jelentkezni kell és jegyzékbe vesznek, de az nem része a munkaköri leírásnak, hanem plusz feladat.
máj. 4. 13:36
 7/13 anonim ***** válasza:

#6 "Úgy tudom mesterszakos diplomával tarthatsz faktot"

Mesterszakos diploma kell a fakt tartásához is, de tanárinál ez önmagában nem elégséges feltétel.

2022 előtt volt általános, és középiskolai tanárképzés, az általános iskolai habár MA-t adott, de értelemszerűen nem volt elég fakultáció tartásához.

2022 óta van tanári, és szaktanári. Előbbi végzettség (amit 3 féléves képzésen szerezhetsz) nem jogosít fel fakultáció tartására, ahhoz szaktanári végzettség kell.

[link]

Rövid ciklusú tanári mesterképzés

Általános és középiskolában történő tanításra feljogosító oklevéllel záruló, rövid ciklusú közismereti tanári mesterképzési szakjaink (egyszakos 2, 3 és 4 féléves képzések):

angol nyelv és kultúra tanára

biológiatanár

ének-zene tanár

fizikatanár

földrajztanár

informatikatanár [digitális kultúra tanára]

kémiatanár

magyar nyelv és irodalom szakos tanár

matematikatanár

népzene- és népikultúra-tanár

technika- és tervezés-tanár

természettudomány-környezettan szakos tanár (Z-szak)

testnevelő tanár

történelemtanár

vizuáliskultúra-tanár

Fakultáció vezetésére és emelt szintű érettségi-vizsgáztatásra feljogosító oklevéllel záruló szaktárszakjaink (egyszakos, 2 féléves képzések):

biológia szaktanár

magyar nyelv és irodalom szakos szaktanár

máj. 4. 17:10
 8/13 anonim ***** válasza:

[link]

– magyar nyelvű megjelölése: okleveles matematikatanár

3. A képzés célja az alapfokú nevelés-oktatás ötödik évfolyamon kezdődő és a nyolcadik évfolyam végéig tartó felső tagozatán, a középfokú nevelés-oktatás szakaszában, az iskolai nevelés-oktatás szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszában szakgimnáziumban, szakmára vagy szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszában a szakiskolában a matematika tantárgy tanítására, az iskola pedagógiai feladatainak ellátására, pedagógiai kutatási, tervezési és fejlesztési feladatok végzésére képes tanárok képzése, továbbá felkészítés a tanulmányok doktori képzésben történő folytatására.

Viszont:

– magyar nyelvű megjelölése: okleveles matematika szaktanár

A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott tanári szakképzettség: okleveles matematikatanár (tehát az előző végzettség csak a belépési szint ide), okleveles matematikatanár (általános iskolai), az 1993. évi felsőoktatási törvény szerinti főiskolai szintű matematika szakos tanár

7. A képzés célja: a középfokú nevelés-oktatás szakaszában, az iskolai nevelés-oktatás szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszában szakgimnáziumban, szakmára vagy szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszában a szakiskolában 11.–12. évfolyamain a matematika tantárgyat fakultációban és emelt szintű érettségi vizsgára történő felkészítésben tanító tanárok szaktudományos, szakmódszertani képzése, továbbá az iskola pedagógiai feladatainak ellátására, a pedagógiai kutatási, tervezési és fejlesztési feladatok végzésére, a tanulmányok doktori képzésben való folytatására történő felkészítése.

7.1. * Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

A matematika szaktanár

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítésének figyelembevétele területén

a) tudása

– Ismeri az emelt szintű matematika tanítása során fejlesztendő kompetenciákat.

– Tisztában van a tehetséggondozáshoz szükséges ismeretekkel és technikákkal.

máj. 4. 17:40
 9/13 A kérdező kommentje:
Ez egyébként azért is érdekes, mert megnéztem a tantervet, és szerepel benne kifejezetten emelt szintű feladatok tanítása. Na, köszi, majd ezt megkérdezem a tanszéken, ha eljutok odáig.
máj. 5. 23:08
 10/13 anonim ***** válasza:
55%

#9 "Ez egyébként azért is érdekes, mert megnéztem a tantervet, és szerepel benne kifejezetten emelt szintű feladatok tanítása"

Lineáris és absztrakt algebrát, többváltozós analízist is kell tanulnod, még se tanítod ezeket majd sose a középiskolában. A képzésnek nem az a célja hogy a feladat ellátásához szükséges abszolút minimumot adja meg. Vagy mi volt a terv? Ha egy érdeklődő 10.-es diák megkérdez egy olyan feladatról, amit egy másodfokú paraméteres egyenlettel lehet megoldani, akkor majd nézel mint hal a szatyorban, mert hogy ez emelt szintű tananyag te meg csak középszintű órákat tartasz?

"Na, köszi, majd ezt megkérdezem a tanszéken, ha eljutok odáig."

Mert nagyon valószínű hogy tévednek azok akik erre a képzésre járnak, tévednek az egyetemi tanárok, az egyetemi honlapok, és a jogszabályok is.

Gondolom majd amikor megmondják a tanulmányi osztályon, hogy nem, nem lehet ezzel fakultáción tanítani, akkor Jézustól akarod megkérdezni hogy tényleg így van-e.🤦‍♂️

máj. 5. 23:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Jövőre érettségiznék, és a nyelvtan füzetembe pontosítom magyar nyelv és irodalom dolgaim kissé szanaszét vannak ezért most így a nyáron újra írnám a...

Kidolgozgatom a témaköröket a könyvem szerint egy külön lapra és úgy kezdem el tanulni majd..? Nagyon nagy cél hogy az írásbelim 90% ot vagy afelett teljesítsek így kicsit törekszem a “tökéletességre”. A NAT-os tankönyveinkből készülök + eléggé összevissza tanít a...

Milyen esélyeim vannak az egyetemen magyar nyelv és irodalom szakos tanárképzésen az alábbiak alapján?

Felvételiztem egyetemi képzésre, nappali rendszerben leszek hallgató, és az érettségi eredményeim alapján szinte biztos, hogy bekerülök az ELTÉ-re. 2023-ban érettségiztem felnőttképzésben, 89% lett a középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgám, viszont nagyon kevés...

Emelt szintű magyar nyelv és irodalom, illetve történelem tantárgyakkal hová mehetek továbbtanulni?

Az a nagy helyzet, hogy 10. osztályos vagyok és nem nagyon tudom, hogy merre lenne ideális továbbmenni. Mivel faktot még nem választottam ezért még plusz tantárgyak is jöhetnek hozzá. Jog, illetve pszichológia kilőve, mivel ezek nem igazán érdekelnek. Nyelvek...

Emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségit fogok tenni egy éven belül. Vajon az alábbi könyv elegendő lesz-e a műértelmező feladat és a szóbeli...

A "Magyar nyelv és irodalom kidolgozott érettségi témák - II. Közép- és emelt szint egyben" nevezetű könyvből tanulok, kb. 800 oldalas az egész érettségi tananyagegység, és nagyjából a tartalom felét áttanulmányoztam, kijegyzeteltem. Az írásbeli részeire a fakultáción...

Szerintetek ha a magyar nyelv és irodalom közép szintű érettségim 49 pontos, azaz 3-as lett, felvennének a PTE gyógypedagógiára?

Mellette letenném az emelt szintű biosz érettségimet és egy B2-es angol nyelvvizsgát is. Így lenne esélyem, vagy a magyaron is javítani kellene?

Magyar nyelv és irodalom, történelem szak van?

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy van e magyar nyelv és irodalom és történelem szak? Jelenleg nem tudom, hogy milyen egyetemre/fősulira jelentkeztek majd, de egy ilyen szakra szívesen jelentkeznék.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!