Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Magyarországon miért van...

Magyarországon miért van kevés egybefüggő történelmi belváros?

Figyelt kérdés

Sok helyen külföldön egészen kisvárosoknak is egységes viszonylag nagyobb történelmi belvárosa van. Pl Horvátországban Rovinj, Porec, Trogir vagy pl sokszor abszolút apró német kisvárosokban is egészen nagy, egységes gyönyörű történelmi belvárosa van.

Magyarországon viszont viszonylag kevés városban van ilyen. A legtöbb városban vagy semmi nincs, vagy épp egy főtér. Sokszor még nagyobb városokban is ez a helyzet.


márc. 12. 11:17
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Csak egy tipp, de talán mert Magyarország mindig is egy agrárország volt. Ez azt jelenti, hogy a legvagyonosabb társadalmi réteget leginkább a földbirtokosok, nemesek adták, akik a vidéki érdekeltségeik közelében éltek a kastélyaikban, és nemigen foglalkoztak városfejlesztéssel.

A nagyobb települések belvárosaiban a módosabb polgárság tagjai laktak, de ez a társadalmi réteg is 10-20%-a lehetett a teljes népességnek, így a hatásuk az építészetre is ezzel arányos.

márc. 12. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

A "történelmi" valahol az 1500-as évek. Nálunk 1686-ig török hódítás volt. Nem volt lehetőség belvárost építeni. Aztán meg sok helyen átépítették. A horvátoknak és másoknak jó volt az is, ami volt.

A tudatos szervezést a hollandok mutatják. Hatalmas történelmi városrészek vannak, Amszterdamban is. De történelmi házak nincsenek, az mind a legmodernemm technológia. Belül. Az utcai homlokzatot meghagyják a szépsége miatt, a többit átépítik és modernizálják a legújabb vívmányok szerint. Utcáról történelmi város, lakásból a legmodernebb város.

márc. 12. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 UlfOrmson ***** válasza:
Pest és Szeged esetében nagyrészt pl. a nagy 19. századi árvizek tehetnek a történelmi belváros pusztulásáról, de a II. világháború is hatalmas pusztításokat végzett. Illetve az is közrejátszik, hogy a jelenlegi Magyarország területén viszonylag kevés szabad királyi város volt, amikben városi házak álltak. A középkori magyar városok jelentős része ún. mezőváros volt, amelyek jogállásukban valahol a falvak és a szabad királyi városok között helyezkedtek el, de kinézetükben közelebb helyezkedtek el a falvakhoz. Sopronnak viszonylag épen megmaradt a régi városmagja és a sárospataki vár mellett a Szent Erzsébet utcában is a szemfüles nézelődő felfedezhet későközépkori épületelemeket.
márc. 12. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:
0%
Mert ez itt egy kicseszett balkáni ország. Nem érdekli az embereket, hogy a történelmi épületeket épségben tartsuk. Átépítenek mindent modern stílusban.
márc. 13. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 TappancsMancs ***** válasza:

Horvátország, Rovinj Old Town 600 m x 250 m (Terület 0,1 km²)

Ausztria, Graz Óvárosa 1,6 km x 900 m (Terület: 1,35 km²)

Budapest, Budai Várnegyed 1,6 km x 250 m (Terület 0,4 km²)


Amúgy a török pusztítás is erősen érződik és a több száz év megszállás sem kedvezett az építkezéseknek. Európában a 800-500 évesnél régebbi már elég ritka, és sok épült mindenhol a vh-k után. Amúgy a népesség növekedésével is párhuzamosan szaporodtak az épületek is és 1800 környékén indult be igazán, így a legtöbb országban az épületek többsége az utóbbi 200 éveben épült. Különbségek persze vannak és főként a brit szigetek úszta meg az elérhetetlensége miatt, és ott elég sok 1000 éves épület van.


Európa népessége 1000-2000-ig

[link]


[link]


[link]


[link]

márc. 13. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!