Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Húsvétkor miért pont sonka?

Húsvétkor miért pont sonka?

Figyelt kérdés
Miért pont sonka, és miért nem rántotthús, vagy töltötthús, stb.
2010. ápr. 2. 21:47
 1/1 anonim ***** válasza:

Régen, amikor a családok nem tehették meg, hogy minden hónapban malacot vágjanak, s még nem volt bolt, no meg annyi keresetük sem, hogy húst egyenek minden nap, a disznóhúsevés szinte ünnepnapnak számított.

A sonka pedig a disznó legértékesebb része.

Emellett a böjt után vagyunk, amikor önmegtartóztatást tartottak, a téli disznóölések után ekkor szedték le a füstről a húsokat.

Húsvétkor a keresztény kultúrkörben Krisztus újjászületését ünnepelték, ahogy a böjt után a sajátjukat, emellett az archaikus szokásokból a húsvétba tevődött át a termékenységi ünnep i (lásd tojások, nyulak).

Ahhoz pedig, hogy termékeny és gazdag jövőt "varázsoljanak" maguknak, a hús legértékesebbjét, a combot, sonkát ették azon a napon.

2010. ápr. 3. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!