Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » "A szappan a kultúráltság...

"A szappan a kultúráltság mércéje". Kérdések szappan főzéssel kapcsolatban. (? )

Figyelt kérdés

Elhatároztam, hogy szappant főzök, a kérdésem, hogy így rendjén van?


Elősször is van receptem, terveim szerint belevágok a közepébe, és hamulúgot készítek, és ebből majdan szappant. Amit többek között nem tudok, hogy disznózsírból jó főzni?


A másik, hogy a szappant ki kell sózni, így lesz a mosószappan(színszappan) amiben elvileg nincs pl glicerin. Na már most "kötelező" sózni? Ha nem sózom, akkor mi lesz? Hogy kapom a szappant? Illetve ha kisózom, mi lesz a glicerinnel?



2015. máj. 4. 19:53
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem néztem végig,de talán választ kapsz belőle a kérdésedre:


https://www.youtube.com/watch?v=7L04kHUHgws&spfreload=10

2015. máj. 4. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Készíthetsz hamulúgot, ill. vegyszerboltokban lehet kapni 100% tisztaságú hamulúgkövet (nátrium-hidroxid), így jobb minőségű lesz a szappanod.


Disznózsírból lehet főzni, de "ételszaga" lesz. Olívaolaj, pálmazsír, kókuszzsír, ezektől lesz "kozmetikum-szaga". (Persze illóolajokkal lehet illatosítani, még vonzóbbá tenni.)


Nem kötelező kisózni, fürdéshez, kézmosáshoz jó a sima víz+lúg+zsír.


Javaslom, nézz utána alaposan, mielőtt nekikezdesz. Illetve vannak ilyen tanfolyamok is.

2015. máj. 4. 20:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim válasza:

Harcosok klubja rajongó vagy? :DD

Mert én is nagyon imádom <3 :D

2015. máj. 4. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

#1 Köszönöm! Végignéztem, és elég hasznosnak tűnik!


#2 Neked is köszönöm! Igen, eléggé belemerültem a témába:) És mindennek próbálok utánnajárni. ... Az egyes válaszoljó videójában napraforgóolajból főzték, ezek szerint bármilyen olaj jó?

2015. máj. 4. 21:11
 5/8 anonim ***** válasza:

Van egy csomó szappanfőzős oldal az interneten. Tanulmányozd át őket alaposan, mert nem mindenben értenek egyet! Én például a sózásról most olvasok először, pedig elég sok receptet átnéztem. :) Egyszer valami kalkulátort is találtam, hogy miből mennyi kell.


Hamulúggal disznózsírból jó (régen is abból csinálták) de növényi olajakból nem mindegyik alkalmas, és pont az olcsóbbak (pl. napraforgó) nem alkalmasak, mert nem szilárdulnak meg, kenőcsös állagúak maradnak. Én is így jártam :)


Ha hamulúg helyett Na-lúgot használtam volna, akkor jó lett volna. Vagy ha hamulúgot használok, akkor napraforgó helyett olívaolajat kellett volna beletennem, akkor is jó lett volna.


De ezeket már csak utólag tudtam meg én is... Ezért kell előtte minél többet olvasni a témában...

2015. máj. 4. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Hogy melyik lúghoz milyen növényi olajak az ideálisak, az leginkább az olaj egyéb összetevőitől függ, elsősorban attól, hogy mennyi és milyen savat tartalmaz. Ha jól emlékszem :)


Azt hiszem abban a kalkulátorban ilyen adatok is szerepeltek, azt keresd meg feltétlenül.

2015. máj. 4. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Napraforgóolajból is lehet. A zsíradék típusától függően más arányokkal lesz jó.


[link]

2015. máj. 5. 10:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

"A szappan a kultúráltság mércéje"


Nem a szappan főzője lesz kulturáltabb, hanem a szappan felhasználója...

2015. máj. 5. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!