Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Baj, ha nem teszek vallási...

Baj, ha nem teszek vallási fogadalmakat szinte soha, mert nem vagyok biztos benne, hogy tudom teljesíteni, így inkább csak törekvéseket fogalmazok meg?

Figyelt kérdés

Fogadalmakat csak a legritkább esetben teszek.

De böjti időszakok alatt vagy hálából való böjt, lemondás, önmegtagadás esetén csak törekvést fogalmazok meg, nem egy fogadalmat, amit ha megszegek, akkor bűnt követek el. Például arra törekszem, hogy nem eszem húst, többet adakozom stb. De ezt nem fogadom meg úgy, hogy kvázi szertartásosan imában kimondjam, hogy ezt fogom tenni.

Ez baj?

ma 17:17
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem baj szerintem. Én sem merek fogadalmat tenni, de jobban belegondolva akaratgyenge is vagyok, szóval... Nem is tudom, melyik volt előbb. Lehet, ha meg merném fogadni, akkor teljesíteném is azokat, amik fele törekedni próbálkozok gyenge szalmaszálként? Hjaj, nem tudom:)
ma 19:05
 2/4 A kérdező kommentje:

#1.

Nekem az akaratom erős, most is teljesítettem a nagyböjtöt, pedig tettem lemondásra irányuló törekvést étkezés terén (hús, tej, tojás, édesség, alkohol nélkülözése), anyagiak terén (adakozás), meg szabadidő terén is (több ima és több családdal töltött idő), de ha mégsem tudnám teljesíteni, akkor szörnyű lelkiismeret-furdalásom lenne, ezért nem fogadkozom.

ma 19:28
 3/4 A kérdező kommentje:
Egyszer megfogadtam, hogy lemondok valamiről, végül nem tudtam teljesíteni önhibámon kívül, s így is ostoroztam magam lelkileg... Hiába nem tudva és akarva hágtam át szánt szándékkal, pótlás nélkül.
ma 19:29
 4/4 Jégszív ***** válasza:

Nem tudom, milyen vallású vagy.

A katolikusok gyónás után is már ezt imádkozzák:

"Erősen fogadom, hogy TÖREKSZEM A JÓRA, és a bűnre vezető alkalmat elkerülöm."

Ettől függetlenül amit neked kötelező betartani, azok a "szentségi fogadalmak": a házasság vagy az egyházi rend.

ma 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!