A teológia alapján hová kerülnek a lelkek a test halála után? Egyből Isten ítélőszéke elé, vagy a vagy a "béke álmát alusszák", várva az "utolsó ítéletet"?
Talán ide kapcsolódik:
Egy szellemvilágban mi indokolja Jézus és a Szűzanya testének "mennybevitelét...?"
A válaszként idecitált bibliai idézetektől mindig fölállt a szőr a hátamon. Most viszont egyáltalán nem venném zokon jelenlétüket...

válasza:

válasza:Amikor Lázár és a gazdag meghalt, nem merültek mély álomba, hanem Lázár a mennybe, a gazdag pedig a pokolra jutott.
Lukács16,22-23
Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám keblébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték.
És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak keblében.
Ha jól emlékszem, Simon Gábor atya is beszélt az egyik videójában arról, hogy két ítélet van.
A katolikus lexikon szerint is van a különítélet, és van az utolsó ítélet.
Zsidókhoz9,27-28
És miképpen elvégzett dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután az ítélet,
Jelenések20,12-15
És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, amely az életnek [könyve]; és megítéltetének a halottak azokból, amik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedetei szerint.
És a tenger kiadá a halottakat, akik őbenne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, akik őnáluk voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.
A pokol pedig, és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.
És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték.
Kapcsolódó kérdések:
Azért merült fel bennem a kérdés, mert fontos számomra a keresztényi erkölcsiség az életem megszervezésében, valamint a társadalomról alkotott elképzeléseimben is. Diák vagyok, de látom a jelenlegi rendszerek igazságtalanságát: a vadkapitalizmus - különösen ha a...
Nekem azonnal merevedésem lesz, de csillapíthatatlanul. Szóval, hogy is?
Régebben a Fidesznél és a DK-nál is jelen volt ez elsősorban nyanyák között, de most a Tiszánál lángolt ez fel fiatalok és középkorúak között rendkívül erősen. Engem eléggé emlékeztet egy modernizált császárkultuszra. A legkeresztényibb és ilyen területen...
A nagypéntek nem ünnepnap, hanem pont hogy az ellentéte. Elvileg az ünnepeket szokás munkaszünettel megtartani, nem pedig a szomorú gyásznapokat. A böjt önmegtagadásra épül, márpedig pont, hogy a munka nem kényelmes és nem a pihenés.
Például az erkölcsi és a dogmatikai kérdésekben csőkonzervatív vagyok. Elvetem a liberális teológiát/modernizmust, ami a végén már Jézus feltámadását, meg a Biblia ihletettségét/üdvtörténeti kérdésekben való tévedhetetlenségét is tagadja, valamint szintén elvetem a...
A II. vatikáni zsinat és sok mai protestáns és ortodox felekezet véleménye alapján minden világvallásban megjelenik az a bizonyos isteni szikra és eredet, mely ugyanattól az Istentől származik, ettől függetlenül a kereszténységben bontakozott ki Jézus Krisztus által a...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!