Veszélyes dolog lenne a Mormon egyház gyülekezetére járni?
Tegnap két amerikai lány megszólitott, misszionarisok az “Utolso napi szentek” egyhazbol, nagyon jol elbeszelgettünk, és meghivtak a vasárnapi gyülekezükre.
Az igazság az, hogy rosszul vagyok.
Nincsenek barátaim, senkire sem támaszkodhatok, és az, hogy valaki egyáltalán hozzám szólt és elbeszélgetett velem, nagyon jól esett. Feldobta az egész napom. Azóta sem megy ki a fejemből.
Tudom, hogy sokak szerint ez egy szekta és tartok is tőle, de úgy érzem, semmi hülyeséget nem csinálnék, viszont nagyon jót tenne a lelkemnek valahova tartozni, és beszélgetni.
Mit tegyek?
Mik a lehetséges veszélyek?
Valakinek van tapasztala velük?
Köszönöm

válasza:Allandoan tanulok es onfejlesztek, de mit sem er, ha egymagam vagyok. Ket kedves szoert mar mindenemet odaadnam ( atvitt ertelemben, de erted…).
Nagyon rossz ez igy.

válasza:

válasza:3
Pont az ilyen szeretethiányos embereket szokták a legjobban kihasználni! Te méginkább vigyázz ezekkel a dolgokkal.

válasza:Van egy jó összefoglaló írása Cseri Kálmánnak, hogy mitől szekta egy szekta, néhány csoportot röviden be is mutat.
Keresztyén teológiai szempontból a szekta olyan vallási csoport, amelynek tagjai Krisztus helyett vagy mellett emberi tanítókat is követnek (pl. C.T. Russel, E.G.White asszony, J. Smith vagy valamely mai „próféta"), számukra a hit és erkölcs kérdéseiben földi mesterek szava ugyanolyan súllyal esik latba, mint a Szentírás, illetve akik a Biblia gazdag gondolatvilágából egyet a központba helyeznek, és azt az üdvösség egyik vagy kizárólagos feltételévé teszik.
Szektává tehát nem az minősít egy vallásos közösséget, hogy az állam esetleg nem ismerte el, nem is az, hogy tagjainak száma kevesebb, mint a régi és nagyobb felekezeteké, hanem az, hogy nem a teljes Szentírásra és nem egyedül az abban kapott kijelentésre épül. Kiragad az egészből és túlhangsúlyoz egy-egy bibliai könyvet vagy igét, azt saját tanítóinak alapítójának olykor nagyon is egyéni értelmezése szerint magyarázza, arra egész elméletet épít fel, s ennek a vallását az üdvösség feltételének tartja. Gyakran jellemző a szektákra az is, hogy vélekedésük szerint csak a hozzájuk tartozók üdvözülnek.
Keresztyén szempontból tehát szektás az, aki ezt mondja: Krisztus és... még valami szükséges ahhoz, hogy üdvözüljünk.
A teljes írás:

válasza:

válasza:Ők nem szekta olyan értelemben mint a Jehova tanúi vagy a szcientológus egyház, ettől nem kell tartanod.
De ha tényleges a Krisztus és az apostolok tanításait szeretnéd meg ismerni, akkor nem ajánlom a mormon egyházat.

válasza:Nekem van tapasztalatom, mivel sok éve az egyház tagja vagyok. Szóval, vigyázz, elfogult vélemény következik! :)
Nem ritka, hogy látogatók vannak vasárnaponként az istentiszteleteken, eddig nem láttam olyat, hogy bárkit is bármilyen "veszély" fenyegetett volna. Az élményed persze sokban függ attól, hogy mire számítasz vagy milyen más tapasztalataid vannak. Mivel mi nem ugrálunk, nem táncolunk, nem kiabáljuk be minden második mondat után, hogy "ámen", stb. így aztán vannak, akik unalmasnak találják a vasárnapjainkat. Mások pedig emiatt (is) emelkedettnek. Itt megtalálod, hogy mi és hogyan zajlik ilyenkor, mire számítson a látogató: [link]
Esetleg az a veszély szokta fenyegetni az érdeklődők egy részét, hogy csak a misszionáriusok miatt járnak, mert összebarátkoztak velük. Ami indulásnak jó, de a misszionáriusok másfél-két év után hazamennek. Sőt, általában az ittlétük alatt is pár havonta új városba helyezik át őket. Vagyis azzal számolni kell, hogy nem lesznek ott örökké. Persze nyilván lesz ott sok más ember.
Fenyegethet még az a veszély (veszély?) is, hogy ha jársz egy darabig, aztán pedig elmaradozol, akkor esetleg felkeresnek/felhívnak misszionáriusok, hogy mizu, tudnak-e segíteni valamiben.
Ami ezt a "szekta" dolgot illeti, a szónak nincsen semmilyen objektív meghatározása. Nem jelent semmit. Csupa olyan meghatározást találsz (az előző hozzászólások sem kivételek), amelyik vagy több pontban is hamis az egyházunkkal kapcsolatban, VAGY pedig simán ráhúzható az úgnyevezett történelmi egyházakra is. A "szekta" a gyakorlatban annyit jelent, hogy "nem értek egyet a tanításaival, és a füle is milyen már".
A legrosszabb, ami történhet, hogy nem fog tetszeni, és nem jársz többet. Ez ugyan szomorú, de nem hiszem, hogy különösebb veszélynek tekintené bárki is.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Gondolok itt többek közt a Jehovákra, Hit Gyülekezetére, mormonokra, Újszövetség gyülekezetére, Szcientologiai egyházra.
Régen egy hiteles nagytekintélyű vezető választotta meg a mostani vezetőt. Jelenleg ilyen állapotban nagy esellyel senki nem választaná meg újra. Sok sok alázós ügye volt/van, többek között pedofil ügyeket is bevédett a közösségben. Jogtalanul zár ki embereket a...
Nemrég költöztem a 11. kerületbe, ez az evangélikus templom van a legközelebb hozzám. Még sosem vettem részt semmilyen templomi alkalmon, nem vagyok megkeresztelve sem, de egyre inkább vonz a kereszténység.
És ha igen mennyire lehet nehéz? Én régóta akartam egy ilyen saját vállalkozást vagy intézkedést felépíteni, bár minden kutatásom eredménytelen volt az üggyel kapcsolatban. Most már az ilyen degenerált elképzeléseket betiltották, de én továbbra is létre akarok hozni...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!