Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a különbség a nazarénus és...

Mi a különbség a nazarénus és a keresztény-katolikus vallás között?

Figyelt kérdés

Hitbeli, bibliai, felfogási, stb.. Minden érdekelne!

A válaszokat előre is köszönöm!


2011. ápr. 29. 20:42
 1/10 anonim ***** válasza:
84%
Az un. "názárenus" vallás egy neoprotestáns fundamentalista, anabaptista gyülekezet. A katolikus egyházzal - gondolom - annyi bajuk van, mint a többi protestánsnak.
2011. ápr. 29. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Kedves Kérdező, a nazaránus vallás nem annyira elterjedt, mert nem térítő vallás.

Teljesen véletlenül megismerkedtem az Interneten egy ilyen vallású sráccal, ésnagyon kedves, meg aranyos volt, de nem keresett magánakbarátnőt. Aztán utánaolvasgattam a dolgoknak, és az derült ki számomra, hogy nazaránus más hitűvel nem köthet házasságot, ezért sem keresett magának a srác barátnőt.

Úgy tudom, van valami honlapjuk is, de azt nem tudom most kapásból.

Az biztos, hogy a keresztény irányzatokon belül a nazarénus az egyik legszigorúbb vallás, és ez nemcsak egy vallás ám, hanem életvitel is, és meg van szabva, hogy mit, mikor tehetsz meg, és mikor nem, pl. nem néznek televíziót, mert nekik azt nem szabad, meg bulizni sem szabad járniuk.

Sztem a nők helyzete sem a legszuperebb ott, de ebben nem vagyok teljesen biztos, meg relatív, hogy kinek mi a szuper, és mi nem. Mert van olyan nő, aki teljes alárendeltségben is hiperszuperül érzi magát, van, aki ha csúnyán néz rá a férje, akkor már hisztizik, szóval ez nagyon relatív dolog.


A nazarénus vallást nem sokáig tanulmányoztam, mert arra jöttem rá, hogy basszus, én így nem tudnék élni, ahogy ők, de akkor még én ilyen hisztis kis huszonéves csajszi voltam, de azóta már megkomolyodtam, és sztem úgy néz ki, hogy megtaláltam az utamat.

Kedves kérdező, neked azt javaslom, hogy olvasgass utána a dolgoknak, sajnos én nem tudok most ajánlani neked linkeket, de a Wikipédia, meg a Google használata nyilván sokat fog neked segíteni.

Felebaráti üdvözlettel: Anna

2011. ápr. 29. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
83%

Szia!


A nazarénus mozgalom szellemi atyja az eredetileg baptista szellemben tanító Frölich svájci lelkész volt a XIX. század közepén, aki híveitől a hegyi beszéd parancsolataihoz igazodó keresztény életet követelt.


Ilyen értelemben tehát a nazaránus mozgalom az un. utóreformációs mozgalmak közé sorolható. Érdekes megjegyezni, hogy a történelmi egyházak az Osztrák-magyar Monarciában azzal gyanúsították őket, hogy szocialista tanokat hirdetnek, és ezzel akarták az állam fellépését elérni ellenük. Mivel a gyermekkeresztséget elvetették, egyik felekezet lelkészei sem akarták anyakönyvezni a nazarénus gyermekeket. Mivel tilos volt náluk az eskü, így mind a polgári életben, mind a katonaságnál komoly problémáik adódtak, ráadásul ők fegyvert sem fogtak. Végül mindezt tetézte, hogy a házasságaikat sem tartották érvényesnek az anyakönyvezési mizériák miatt, így simán megcsinálták velük, hogy az asszonyokat paráznaságra hivatkozva elhurcolták javító intézetekbe. Szóval nagyon rájuk járt a rúd minden rendszerben, és nagyon sok szenvedés után oldódtak meg a problémáik, mikor 1977-ben megkapták az állami elismerést, amikor a vitás kérdéseket megnyugtatóan rendezték.


A nazarénusok szerint a keresztény felekezetek elvilágiasodtak, náluk a tagság előfeltétele a bűnök elhagyása, a megtérés és azután a bűn nélküli élet! Aki ezt az erkölcsi szintet nem éri el, az nem lehet tag, vagy ha azzá lett, de visszahanyatlott, az bizony elveszti a tagságát. Valamennyi egyházi közösség közül a nazarénusok egyházfegyelme a legszigorúbb. A férfiak és a nők külön padokban ülnek, az utóbbiak bekötött fejjel. Csak úgy megjegyzem, hogy egy kedves barátom Eszter, aki szintén nazarénus mindig bekötött fejjel jár! Nagyon érdekes, hogy a vasárnapi istentiszteleteken kívü hétköznap is összegyűlnek énektanulásra, ugyanis az istentiszteleteken négy szólamban folyik a gyülekezeti éneklés hangszeres kíséret nélkül!


Az igeszóló a Bibliára tett kézzel imádkozik, és zsbadon választott textust magyaráz. A gyülekezeti termük berendezése egyszerű, nincsenek sem képek, sem feliratok, mint pl. a katolikus templomokban. A nazarénusoknál nincs papság és egyházi elöljáróság. A lalkipásztoraikat egyházi szolgáknak hívják, a gyülekezeti tisztésgeket a gyülekezet bízza meg a szolgálattal, és ha nem jól végzik a munkájukazt felmentik őket a szolgálat alól, és a gyülekezet szabados tagjaivá lesznek. A nazarénusok csak egymás között házasodhatnak! Híresek igazmondásukról, adott szavuk az eskü erejével bír! Nagyon egyszerűen öltözködnek és szerény, de szorgalmas életet élnek.


Üdv. Péter

2011. ápr. 29. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 gfcmartin22 válasza:
100%
Szigorúbban élnek és a biblia szerint
2011. szept. 3. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 gfcmartin22 válasza:
a nazarénusok
2011. szept. 3. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 MöjMöj válasza:
95%

Kár hogy régi a téma néhány dolgot helyre rakok!


olyan településen élek ahol nagyon sok Nazarénus (mi csak hívők-nek hívjuk őket) él.Nem házasodnak más emberekkel? - HAMIS - itt nagyon sok nő vagy férfi nem Nazarénus párt választott (40esek).


A nők szoknyát (anyaga farmer , mindegy stb) hordanak és a hajukat MINDIG kontyban hordják, a kontyot horgolt fedővel takarják.


Család: SOK-sok gyerek.


Megélhetés? A település boltjai, fatelepei stb MIND nazarénus családok kezeiben vannak.


Ház? Nem viskóban élnek, gyönyörű nagy családházban amit belül szerényen bútoroznak


ISKOLA? a lányok ált. eladók lesznek a saját, vagy a rokonok boltjában. A fiúk is az üzlet terén mozognak ;)Az igaz hogy nem mehetnek katonának :DGyülekezet? Van egy hatalmas ház amibe csak heti 1x 2x a település összes Nazarénus hívője összegyűlik - vezetőjüket ők választják -temetés: (nem én , családtagom volt) kottát osztogatnak és gyönyörűen énekelnek.Igen nem vagyok Nazarénus hívő, sőt hívő sem vagyok, de ezek az emberek KEDVESEK , még az időseknek (nőknek) jó a HUMORUK


nem mellesleg olyan környéken élek ahol dinnyét termesztenek és fantasztikusan finom.

2015. aug. 4. 23:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim válasza:
100%

Kedves Válaszadó!


Sajnos, válaszod egyik - jelesül a nazarénus házasságot taglaló - pontja helytelen. Ez abból fakad, hogy a felszínt összetéveszted a valósággal. Az a személy ugyanis, aki nazarénus családban születik, de nem tér meg (nem keresztelkedik meg felnőttként, valamely nazarénus gyülekezet keretei között), az valójában (még) nem nazarénus. Ez egy meglehetősen bonyolult probléma, de számtalan variáció előfordulhat, amely azt a látszatot kelti, mintha a nazarénusok "kifelé" is házasodnának. Például az lehetséges, hogy valaki nazarénusnak születik, de még felnőttkeresztsége előtt házasságot köt egy nem nazarénussal. Ez nem vonhat maga után semminemű kirekesztő szankciót és a gyülekezet kapuja hívogatóan nyitva áll az ifjú pár előtt abban a reményben, hogy együtt megtérve nazarénussá lesznek. Az is lehetséges, hogy a házaspár tagjai külön-külön időpontban térnek meg, sőt ad absurdum, az is, hogy csak az egyik fél tér meg (a másik pedig sohasem). Ez nem egy teljesen szokványos helyzet, de előfordulhat, mivel nem sérti a nazarénus hitelveket, szokásjogot (amely hitük szerint a Szentírás "direktíváira" alapozódik). Továbbá nyilván az is lehetséges, hogy a házaspár egyik tagja sem tér meg.

Ha azonban az egyik fél már nazarénus - tehát nazarénus felnőttkeresztségen "esett át" -, és mégis összeházasodna egy nem nazarénussal (lett légyen az, akár egy nazarénusnak született, de még megtérés előtt álló személy), akkor kirekesztődik a gyülekezetből - vagyis „denazarenizálódik”. Bizarr, de ilyenkor a házaspár másik tagja előtt még nyitva áll a megtérés lehetősége. Ha ez realizálódna, akkor egy meglepően paradox helyzet alakulna ki, ugyanis egy "hívő" (nazarénus) házasságban élne egy kirekesztettel. Ebben az esetben - szerintem - el kéne válniuk. A svájci nazarénus egyház ezt az ellentmondásos helyzetet azzal oldja fel, hogy - kivételesen - engedélyezi a kirekesztett személy visszatérését a gyülekezetbe. Persze ez az utóbbi példa csak egy teoretikus felvetés, egy gondolatkísérlet volt, valószínűleg még sohasem fordult elő hasonló a nazarénus gyülekezetek körében (mint ahogy a válás is csak - szinte - elvi szinten lehetséges).

Szóval ne dőljünk be a látszatnak. (Én egyébként (még) nem vagyok nazarénus.)

2018. ápr. 10. 03:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim válasza:
Településenként eltérők lehetnek a gyülekezetbe járás napjai (Vasárnap kivételével)
2018. okt. 19. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
Nekem úgy tűnik, hogy sok közöttük a vállalkozó és egymásnak osztják a munkát, családtagok távoli rokonok bekerülnek az üzletbe akár alkalmazottként. Senki nem marad pénz munka nélkül. Szerintem viszont a férfi dönt a pénzről, egy bizonyos összeget kell a nőnek beosztania gondoskodni az ételről ruháról gyerekekről.
2019. aug. 8. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim válasza:

Szia! Én nazarénus családban nőttem fel, de 18 évesen elhagytam, mivel hiába a hit, volt soksok probléma, de nem a lényeg.

A nazarénusok minden vasárnap összegyűlnek legközelebbi imaházba, ahol "tanításon" vesznek részt. Ez reggel 9kor kezdődik, és ált. egy óra hosszú, mely 3 éneket, 2 imát és egy kb 15-20 perces magyarázatot tartalmaz szabadon választott részből. A gyermekek is nyugodtan részt vehetnek, azonban a 3ik ének végén távoznia kell mindenkinek aki nem hívő, azaz még nem tért meg. Gyakran látogatnak meg másik gyülekezetet, ezt szeretetvendégségnek hívják. Főleg karácsonykor(nem ismerik el hogy Jézus ekkor született, szimplán 'megemlékezés Jézus születésére' a név melyet használnak.

Valóban nincsenek papok, azonban vannak egyházi szolgák és azon belül 'kasztok'. Őket a gyülekezet választja, és ha nem végzik munkájukat rendesen, le is cserélik őket.

Ha valaki megtért, akkor csak a gyülekezetből választhat férjet/feleséget.

A feleségnek általában otthon a helye, azaz háziasszonnyá válik, és minél több gyermek születik, annál jobb. Fogamzásgátlás, abortusz, választott gyerekmentes élet egyik legnagyobb bűn.

Kedves emberek, viszont emberek, tehát ők is hibáznak, kibeszélnek másokat, és nem mindegyik él oly hívő életet mint mondja.

Az igaz nem esküdnek, de hazudni hazudnak, még ha nem is sokszor.

Igazából ezt a rétegeket csak az tudja megérteni, aki beleszületett.

Ajánlom, menj el egy tanításra(reggel 9 vasárnap) és majd meglátod.

Oh igen, ha nő vagy, szoknya alap mindegy hány éves vagy, és a hajad rakd fel kontyba. A blúz ne legyen kirívó, lehetőleg garbót válassz.

Férfiként öltönyt inggel és fekete cipővel javaslok.

Remélem értelmesen leírtam mindent!

És keress rá youtubeon Hinni taníts uram című énekre. Nem a nazarénus gyülekezetben lett felvéve, viszont a hangzás majdnem ugyanolyan, kivéve a hangszerkíséret, az csak zongora

szept. 3. 01:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!