Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Protestáns vallásúak! Válaszol...

Protestáns vallásúak! Válaszolnának néhány kérdésemre?

Figyelt kérdés

1.Miért jó protestánsnak lenni?

2.Miben különbözik a protestáns a katolikustól?

3.Miben különbözik a protestáns az ortodoxtól?

4.Jehova Tanúi,mormonok,kvékerek,unitáriusok is a protestánsok közé tartozik?

5.Pontosan hány protestáns irányzat létezik?

6.Milyen protestáns ünnepek vannak,amelyek nem katolikus,vagy nem ortodox ünnepek?


A válaszokat előre is köszönöm.#Protestáns;vallás;válasz;kérdés;néhány
2013. febr. 13. 08:50
 1/3 anonim ***** válasza:

1) elég buta kérdés. ennyi erővel miért jó katolikusnak lenni? ebbe születtél, így tanítottak.


2,4,5,6) [link]


3) [link]

2013. febr. 13. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ.Egyébként én is protestánsnak készülök és meg akartam tudni,milyen is lehet ez.Bár engem katolikusok vesznek körül,mégis...
2013. febr. 13. 16:07
 3/3 kzs ***** válasza:

Szia!

Olvastam a kérdésedet, és szívesen válaszolnék rá.

Teszem azt úgy, hogy én magam is a katolikus egyházból származom - többek között hittanra is jártam annak idején-, úgyhogy van némi összehasonlítási rálátásom a protestáns és katolikus tanításokat illetően.


Ami engem illet, 12 évvel ezelőtt lettem protestáns, sőt tulajdonképpen pünkösdi-karizmatikus protestáns egyházban gyakorlom a hitemet.


Nem válaszolnék most az összes általad feltett kérdésedre, de ami ténylegesen fontos, azt most megírnám.


Szóval:

Nézd, minden egyháznak (történelmi és protestánsnak egyaránt) szilárd meggyőződése, hogy ő az, amelyik a helyes úton jár. Hogy ő képviseli hitelesen Krisztus testét itt, ezen a földön.


Ugyanakkor, ha olvasod az evangéliumot, teljesen világos, hogy Jézus mindig is 2 nagyon fontos tényező mellett állt ki:

- SzentÍrás

- Isten Szent Szelleme

Természetesen alávetette magát bizonyos Szenthagyományok megtételének: lásd a vízkeresztség és az Úrvacsorai közösség, de ezeknek megtétele a SzentÍrás tekintélyének teljes megadásából fakadt.


Hogy jobban megértsd, mire akarok kilyukadni:

A SzentÍrás minden esetben tekintélyként kell hogy létezzen, és nem szabad teret engedni annak, hogy olyan vallási szokások lépjenek fel, amiknek nincs köze a SzentÍráshoz.


A Katolikus egyházat pontosan ezért támadják: nagyon sok tanításuk van, ami VAGY nem található meg a SzentÍrásban, VAGY annak totál félreértelmezése.

A Katolikusok úgy tartják, hogy az Isteni Kinyilatkozás nem ért véget a SzentÍrással, hanem "Szenthagyomány" formájában tovább működik.


És itt csak folytatódik a probléma!

Mert a gond ott kezdődött, amikor hosszú évszázadokkal megelőzően a vallás intézményesültté kezdett válni. Egyre inkább kezdtek hozzá olyan iratok tanulmányozásába, amik teológiailag teljesen ellentmondtak egy- vagy több hittételnek, amit a SzentÍrás tartalmazott.

Az egyházi tisztviselők egyre inkább saját tekintélyükre kezdték alapozni a tanaikat, és egyre logikusabban építettek fel olyan gondolatokat, amiket se Jézus, sem pedig Pál nem tanított.


Ezeket a tanításokat a protestanizmus teljesen elveti, és JÓL TESZI, HOGY ELVETI.

Mert egész egyszerűen nem lehet egyetérteni, nem lehet követni olyan tanításokat, amik szöges ellentétben állnak a SzentÍrással.


Azonkívül, a katolicizmusnak egyik súlyos hibája (teológiai tévelygése) az, hogy a szentséget fizikálisan akarják megközelíteni (erre találták ki a kegytárgyakat, a keresztvetést, az összekulcsolt kezet).


Ez totál ellentétes a SzentÍrás szellemi üzenetével, vagyis hogy minden szentségre Isten Szelleme vezeti el a hívőket.


Éppen ezért korántsem elég az, hogy az egyház csak és kizárólag Isten Igéjére alapozzon. Vagyis nem elég CSAK a protestáns szemlélet.


Rendkívül fontos, hogy Isten Szellemétől újjászülessünk (lásd János 3/1-7). Azonkívül Jézus és Pál egyértelműen a szellemi lét mellett állt ki, és mint tudjuk, Isten Szelleme aki igazságra vezet, és senki sem mondhatja Krisztust úrnak, csakis a Szellem által. És ez csak példa mindabból a kinyilatkoztatásból, amivel a Biblia Isten Szellemének követését, figyelését hangsúlyozza.


És gondolj arra is, hogy a Jézus-korabeli "Írástudók gyülekezete" - ami ellen Jézus határozottan fellépett - olyan egyházi vezetők által képviselt közösséget jelentett, akik teljesen tisztában voltak a SzentÍrással, de ellenálltak Isten Szellemének, és nem fogadták el - sőt a végén már gonosznak vélték - az Isteni megnyilvánulásokat.


Hiába volt egyértelmű, hogy Isten Szelleme csodálatosan képes cselekedni azokban, akik hisznek benne, nem: ők akkor sem fogadták el.


Jézus viszont egyértelműen kinyilatkoztatta - üdvösségi kérdéssé tette! - a szellemi újjászületést, és Pál szintén mélyrehatóan foglalkozott vele. Az Apcselben (Apostolok Cselekedetei) szintén olvashatjuk, mennyire a tanítványokkal volt Isten Szelleme.


Viszont olyat sehol nem olvashatunk, hogy Isten visszavonta volna tőlünk Isten Szellemét.

Épp ellenkezőleg: Isten Szelleme csodálatosan tud működni azokon, akik hittel keresik és követik Őt.


Emiatt van, hogy akik pünkösdi-karizmatikus neoprotestáns egyház tagjaként (mint amilyen a Hit Gyülekezete) gyakorolják a hitüket, személyes kapcsolatba kerülhettek Istennek. Olyan csodálatos átélést kaphattak, amik szellemi tudatában Isten már nem holmi "elvont valaki", hanem a totálisan létező valóság.


Na ezért jó protestánsnak lenni: és EZ, ami óriási (értsd: ÓRIÁSI) különbség katolikus és protestáns (társadalmi és bibliai) egyház között.


És NAGYON NEM MINDEGY, hogy hol gyakorlod a hitedet, elhiszed nekem?


Üdv: kzs

2013. febr. 13. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!