Mi alapján állítják sokan, hogy az Ószövetség Jhvh nevű Istene azonos Jézus Krisztussal földi megtestesülése előtt?
Köztük én is, csak éppen én sületlen vagyok és inkább meg sem szólalok :)))
Ha valaki lenne szíves Szp-nek leírni, azt megköszönném.
Elnézést de én egy kicsit elnéztem a kérdést mert leragadtam a kérdésnek ennél a részénél;
"...az Ószövetség Jhvh nevű Istene aznos..."
-Ha a kérdező úgy teszi fel a kérdést, hogy "..az Ószövetség Istene azonos...???" akkor természetesen az előző válaszom is más lett volna. :) Sajnos leragadtam a "névnél" és ezért is idéztem ezt az igét;
(Jn 5:26)
"Mert a miként az Atyának élete van önmagában, akként adta a Fiúnak is, hogy élete legyen önmagában:"
De ha én nem értem félre a kérdést akkor ez lett volna az egyszerű válaszom.
-Persze, hogy azonosak;
-JHVH kinyilatkoztatás előtt+JÉZUS kinyilatkoztatás után=EGY és ugyan az!
És itt lép érvénybe a fenti általam beidézett ige;
(Jn 5:26)
"Mert a miként az Atyának élete van önmagában, akként adta a Fiúnak is, hogy élete legyen önmagában:"
Sőt a következő igében meg is magyarázza, hogy miért;
Jn 5:27
És hatalmat ada néki az ítélettételre is, MIVELHOGY EMBERNEK FIA"
És így már érthető!
Mégegyszer elnézést szeretnék kérni, hogy figyelmetlen voltam és lehet, hogy nem volt elég egyértelmű az előző válaszom. Ezt nem azért írom mert vissza szeretném vonni azt a választ csak ez talán már egyértelműbb mint amaz.
Üdv;
Matyi
Kérdező!
Ha " Istennél nincs változás vagy változásnak árnyéka" , akkor az újszövetségi " szeressétek egymást", hogy lehet azonos az ószövetségi " kövezzétek meg" habitussal?
A kettő közt épp 180 fok a különbség.
Pietrosol: nincs ellentmondás. A gonoszok büntetve vannak. Igyekeztem én neked már szépen elmondani, de olyan, mintha egy semmibe beszélnék, sehova se jut el a mondanivalóm.
Ha ismered például a maják véres történelmét, vagy az aztékokét, akkor tudhatnád, hogy az ember, sőt! a gyerekáldozat mindennapos volt! Az, hogy egy ilyen kultúra nem maradt fenn, az áldás! Még akkor is, ha esetleg csecsemőket kellett onnan kivenni (hogy jobban értsd: meg kellett halnia a testüknek), Isten tudja mi lett volna, ha ezek elterjednek a világban!
Sodomáról azt írja a Biblia, hogy egyetlen egy jó ember nem volt ott (kivéve Lótot)! Senki! Mindenki olyan gonosz volt, amit mi nem tudunk elképzelni, de ha megnézel pár Gyilkos elmét (sorozat), akkor lehet halványan erről fogalmad!
Úgyhogy inkább nyisd meg végre az elmédet az állandó értetlenkedés és tagadás helyett és fejlődj!
Kérdező!
Karthágóról is azt állították,- még egy évtizeddel ezelőtt-, hogy rendszeresek voltak a gyermekáldozatok. Ma pedig az a vélemény, hogy ebből egy hang sem igaz.
Egyébként Te tényleg el tudsz képzelni egy olyan közösséget, ahol mindenki véresen romlott? Mi a rosseb kovácsolta volna őket egybe Te elmebajnok?
István!
Nem magyaráztál meg semmit sem, csak otthagytam azt a mentális diétát, amire meginvitáltál.
Félelmetesen együgyű a szó szerinti értelmezés, mert ugye akkor a borsajtóból folyni fog a harag. Szólj kérlek, ha ilyen jelenséggel találkozol!
Egyáltalán nem azonos. A TN"CH sehol sem hivatkozik "Jézusra" ,vagy bármilyen messiás "gyanús" emberkére. Persze ez már értelmezés kérdése.
Üdv!
Pietrosol
Jézus egyértelműen beszélt a gonoszok megítéltetéséről már földönlétekor is a taníványainak, például a Máté 25. fejezetében:
"Akkor így felel nekik: Bizony, mondom néktek, amikor nem tettétek meg ezeket eggyel a legkisebbek közül, velem nem tettétek meg. És ezek elmennek az örök büntetésre, az igazak pedig az örök életre." (Mt 25:45-46)
"Félelmetesen együgyű a szó szerinti értelmezés, mert ugye akkor a borsajtóból folyni fog a harag."
Ki beszélt itt szószerinti értelmezésről? Ez egyértelműen jelképes beszéd. Az, hogy Jézus tapossa a mindenható Isten haragjának borsajtóját, annyit jelent, hogy az Isten Jézus által fogja kitölteni a haragját a gonoszokra, általa fogja őket megítélni. És hogy mi lesz az ítélet? Ez hitem szerint nem mindenkinek egyforma, mindenesetre ez a rész nem éppen arról tanúskodik, hogy semmilyen ítéletben nem lesz részük:
"És láttam, hogy egy angyal áll a napban, aki hatalmas hangon kiáltott minden madárhoz, amely az ég közepén repül: „Jöjjetek, gyülekezzetek össze az Isten nagy vacsorájára, hogy királyok, vezérek és hatalmasok húsát egyétek, lovak húsát és a rajta ülőkét, minden szabad ember és rabszolga húsát, kicsinyekét és nagyokét”. És láttam, hogy a fenevad meg a föld királyai és seregeik gyülekeznek, hogy harcra keljenek a lovon ülő és serege ellen, de foglyul esett a fenevad és vele együtt a hamis próféta, aki a csodákat tette az ő nevében, amelyekkel megtévesztette azokat, akik a fenevad bélyegét magukra vették, és imádták az ő képmását: élve vettetett mind a kettő a kénnel égő tűz tavába. A többiek pedig megölettek a lovon ülő kardjával, amely a szájából jött ki, és a madarak mind jóllaktak az ő húsukból." (Jel 19:17-21)
Most te komolyan elhiszed, hogy pl. a megöletés a lovon ülő kardja által valójában nem is jelent ítélkezést? Akkor mit? Meg hát miből gondolod, hogy majd a te értelmezésed a helyes a több száz millió keresztény értelmezése ellenében, kezdve az egyházatyáktól napjainkig?
István!
Azért gondolom, hogy ostobaság az emberirtás, mert szembemegy a megbocsátással. Ebben az esetben a világ meghasonlik önmagával. Tulajdonságok tűnnek el, nem emberek írtatnak ki.
Egyébként nem számít, hogy statisztikailag hányan és hogyan értelmeznek dolgokat. Mit kellene kikövetkeztetnem abból, hogy a kereskedelmi csatornák bugyuta műsorai a legnézettebbek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!