Gyónt már meg valaki olyat, hogy leszakított valakinek a fájáról két darab sárga barackot?
Ha még legalább stílusosan alma lenne...
De nem.
Akkor átfogalmazzam a kérdést úgy, hogy vallot-e már meg valaki bűnéül ilyet?
És nyilván akkor nem arról A gyónásról beszélek, amiben nem vallottál meg ilyet; vagy igen, csak nem beszélgetsz róla.
Egyébként semmilyen bűnnel kapcsolatban ne mondd el, hogy valaha elkövetted, ha olyan, amit meg is gyóntál, hiszen akkor beszéltél róla, nemde!?
nem egészen érthető a 3-as De 1-et úgy kell érteni? magáról a gyónásról nem beszél az ember - a lelki önvizsgálatról, amit a pap mint mediátor van ott "Istennel beszél" a gyónó. (mert igen jól hangzik ez, csak el szokott felejtődni)
Egyébként Dosztojevszkij Karamazovában olvashatsz erről egy érdekes - és Dosztojevszkij mélységű - részt: a sztarec a bűnösnek azt mondja: most menj, és ezt mondd el mindenkinek - tehát ez egy olyan dolog, hogy a lényeg nem valami hivatali szabályzat: hanem, hogy a bűntől megtisztuljon a lélek.
"Bűn az, minek nyomát is
sikerült eltüntetnünk."
Pilinszky János
"Egyébként semmilyen bűnnel kapcsolatban ne mondd el, hogy valaha elkövetted, ha olyan, amit meg is gyóntál, hiszen akkor beszéltél róla, nemde!?"
Nem egészen értem, hogy mit nem értesz. A gyónási titoktartás a gyónásra vonatkozik, nem a bűnökre. Ezért hívják gyónási titoktartásnak, és nem bűn-titoktartásnak. :)
Hogy loptál-e kajszit, arról bárkinek eldicsekedhetsz, akinek akarsz. De hogy meggyóntad-e a kajszilopást (és hogy mit kaptál penitenciába), arról nem beszélhetsz. Tényleg nem érted?
Amikor még hívő kisgyerek voltam, akkor egy hasonlót meggyóntam (csak szerintem nem barack volt).
Felnőtt fejjel, ha vallásos lennék, tuti nem gyónnék meg ilyet.
A gyónási titoktartás a papra vonatkozik, a Biblia éppen arra buzdít, hogy beszéljünk a bűneinkről egymásnak:
Jakab 5:16 "Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!