Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi kell ahhoz hogy valaki...

Mi kell ahhoz hogy valaki szerzetes lehessen? Mármint,17 éves vagyok, és azon gondolkodom hogy szerzetes lennék, csak nem tudom hogy ez mivel jár.

Figyelt kérdés

2017. márc. 7. 18:23
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

Szerzetes abból lehet, aki érzi, hogy el van hivatva a szerzetességre. Van, aki már korán megkapja a hívást, van, aki később, és tudja, hogy szerzetesnek kell mennie, mert annak szánta az Úr.

Kérdező, csak 18 éves kortól vesznek be, és kell, hogy legyen érettségid. A többiről érdeklődj a rendháznál, vagy keress rá a rend oldalára.

2017. márc. 12. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

keress rá a google-ban, hogy "hivatástisztázó lelkigyakorlat". ez direkt azért van, hogy kiderítsed, hogy tényleg neked való-e a szerzetesi élet.


[link]


egyébként, ha ilyet fontolgatsz, akkor ajánlanám a 777blog.hu -n egy apáca naplóját, ahol leírja, hogyan jutott el a döntésre, hogy apáca lesz.


[link]

2017. márc. 28. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

"""# 10/12Mi a motivációd? Istenkeresés vagy pedig menekülés az anyagi léttel járó felelőségektől?""""


Nem a kérdező vagyok de,ami azt illeti te is érdekes kérdéseket feszegetsz. :-)

Nekem is megfordult már a fejemben az hogy "úgymond" beálljak a szerzetesek közé.

Lemondás szempontjából ma már úgy érzem hogy nincsenek olyan dolgok a világból amiket ne tudnák nélkülözni.

Társra már úgy érzem nincs szükségem.A számitógépet és az internetet egy felesleges nyűgnek tartom ami csak odaszegez az asztalhoz órákra ahelyett hogy olvasnék, imádkoznék vagy valami mással foglalkoznék.

A munka számomra nem érdekes nem látok benne előre mutató célt.Nem tartom "feltétlen" hasznosnak pláne akkor ha számomra értelmetlen,vagy nem okoz örömöt.Ritkán fordult elő az életembe hogy úgymond Istentől való értelmes munkát végezhettem.Persze célok és Isten nélkül bizonyos szempontból minden munka értelmetlen.Ugyanakkor az ember életében kitűzött földi céljaink túlnyomórésze elérhetetlen marad a számunkra.De ezt csak az idő múlásával kezdjük belátni és elfogadni ami nem könnyű.

Elvonás szempontjából a kávéval vannak gondjaim nehezen tudom elképzelni enélkül a reggeli felkelést de ha megvonnák tőlem minden bizonnyal el tudnám hagyni az életemből ezt is.Ez is csak egy rossz szokás olyan mint a többi.Úgy gondolom szükség esetén opcionálisan ki tudnám váltani erősebb teával de ha ez nem lehetséges akkor hajlandó lennék teljesen megvonni magamtól mindeféle izgatószert.

A napi mosakodásra tisztálkodási lehetőségre viszont azthiszem szükségem lenne bárhol is éljek a világban.

Evés szempontjából nincs túl nagy igényem.Napi egy esetleg két "átlag" hideg vagy meleg étkezés.Húst is tudnám nélkülözni.A dohányzást kisebb nagyobb megszakításokkal gyakorlatilag tiz éve abbahagytam tehát enélkül is tudok létezni.

Aszkézist nehezen élem meg de ebben is meg tudom magam tartóztatni.

Esetenként az alkohollal voltak gondjaim ugyanis gyakorlatilag mindenívó voltam kezeltek gyógyszereztek is sőt a szenvedélybetegek klubjába is jártam. Ma már ez is csak olyan mint többi rossz szokás beidegződés "pótcselekvés amikor az ember úgymond feleslegesnek érzi magát a földi világon nem tud magával mit kezdeni és unalomból,vagy a világi életem tehetetlenségből fakadóan céltalanul az utcán mászkálva iszok egysört .De hála Istennek ma már ezt is próbálom kontrollálni(bár ritkán előfordul hogy befolyás alá kerülök a világi életbe való számomra "kényszerő" visszatérés alkalmavál de igyekszem kerülni az italozásra hajlamos közösségeket. Előfordul ha nincs a boltba a kedvenc söröm akkor inkább nemiszok semmit ,van hogy hónapokig tehát meg tudom magam tartóztatni.Ha meg hónapokig kibirom alkohol nélkül akkor kibirom akár évekig v évtizedekig is.Legutóbbi rekordom az volt hogy majdnem 1500napig semmiféle alkoholt nem ittam.

Kilenc éve harmincegy éveskoromban az Úr akarata szerint(megtérve) "reformátusnak"(tehát kereszténynek) lettem megkeresztelve,tehát ilyen szempontból nézve nálam gondolom a keresztényszerzetesrend jöhetne szóba.Keresztény szerzetesrend viszont csak a katolikusoknál van.

És hogy kérdésedre is válaszoljak: -Is,is.

Istenkeresése miatt is választanám, de még nagyobb nyomást gondot jelent a számomra az anyagi lét, a mindent a pénz bálványa köré építő és pénztől függő jelenlegi világi életben való szenvedés.Úgy érzem hogy számomra komoly lelki fizikai és pszichés megterhelés jelent ebben az anyagias minden a pénzkörül forgó világgal való azonosulás ebbe való beilleszkedés az ehhez való alkalmazkodás és az ebben való küzdelem, a munkavilága szempontjából pedig a napi szintű megfelelési kényszer hatása alatti cselekvés.

Szóval én úgy érzem hogy el tudnák vonulni ebből a világi életből.Persze nyilván nem vagyunk egyformák.

Istentől eltávoldott mai modern világunk sajnos tele van függőkkel és fügőségekkel.

2017. ápr. 21. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/25 anonim ***** válasza:

Kedves előző! A 10. válaszoló vagyok.

Ha mindezekről le tudnál mondani, akkor miért ragaszkodsz még hozzájuk? Amikor teljesen megérik az stenszeretet a szívedben, akkor ezek a világias élvezetek automatikusan megszűnnek. Nem kell erőlködni, mert minden magától jönni fog. Amíg az ember az érzékszerveik kielégítésén (durva és finom szinten egyaránt), addig nem képes Istent szeretni.

2017. ápr. 21. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/25 anonim ***** válasza:
Nem tudsz lemondani addig semmiről, míg nem találsz egy olyan dolgot, ami ezektől a függőségektől magasabb rendű örömöt fog okozni. Minden tiszta cselekedeted ajánld Istennek! Amikor főzöl, ajánld Istennek (tiszta ételt, erőszakmenteset). Értékes vagy, Isten jobban szeret, mint amennyire azt el tudnád képzelni! Ne élj vissza a bizalmával, gondolván, hogy "úgy is megbocsát nekem"...változz meg, és minden jönni fog! Ha te 1 lépést teszel Isten felé, ő 100000-et fog tenni feléd! 10. válaszoló voltam megint.
2017. ápr. 21. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/25 anonim ***** válasza:

"""#1 Mivel jar? Lemondassal. Mindenrol, ami nem a vallas. Se lanyok, se vilagi oltozkodes, se vilagi munkahely, se hazassag, hanem imadkozas, Bibliaolvasas.

17 evesen NE akarj szerzetes lenni, hacsak nem vagy vallasi fanatikus."""


Az hogy lemondás az szerintem "relativ"

Az az érzésem, hogy a mai globális világban élő fiatalabb generációk túlnyomó többségének nincs se barátnője se normális kapcsolata,se házasélete,se normális tartós munkahelye,stb.Az általad emlitett világi öltözködésről meg csak annyit hogy, szerintem ez csak egy bizonyos ideig foglal el fontos szerepet az ember éleben leginkább amíg fiatal.Aztán a(z)(munkanélküli) évek (és a jólét) múlásával amikor az ember eljut arra az szintre hogy mondjuk már a "turkálóból" kényszerül öltözködni akkor már nem lesz annyira fontos számára az általad említett "világi öltözködés" sem.Ezek csak "múlandó" dolgok.

Ilyen szempontból relativ az hogy miről mond le .Ha érzi Isten által jövő szeretetet akkor a "kolostorba vonulás" nem feltétlen lemondás.A világi élet viszont nem más gyakorlatilag mint állandó lemondás egy csomó mindenről.

2017. ápr. 26. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/25 követ62 ***** válasza:
5%

Szia. Szerintem felejtsd el! Egészségtelen, nem biblikus és Isten sem rendelet el. Ez emberi kitaláció.


Istent úgy tudod a legjobban szolgálni, ha van egy egészséges családod és gyermekeid.

Hogy ne kelljen örökösen nem egészséges módon a vágyaidat elnyomni (vagy bocsanat, de nem normális módon kiélni).

2017. máj. 23. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/25 anonim ***** válasza:
82%

követ62 nevű felhasználó válasza:


Szia. Szerintem felejtsd el! Egészségtelen, nem biblikus és Isten sem rendelet el. Ez emberi kitaláció.


Istent úgy tudod a legjobban szolgálni, ha van egy egészséges családod és gyermekeid.

Hogy ne kelljen örökösen nem egészséges módon a vágyaidat elnyomni (vagy bocsanat, de nem normális módon kiélni)


Úgy tuodm a legjobban szolgálni?És ez hol van benne a bibliában. Akkor mi ez a sok egyedülálló az egyházakban?

Tudtommal ez ószövetségi parancs volt még teremtéskönyvében . A mai világunkabn viszont az emberiség már az újszövetségben él.

Mi a kitaláció? Te miről beszélsz!?Akkor miért van ennyi a modern világtól elvonult szerzetes világszerte? És miért van ennyi egyedülálló az egyházakban? Na és a keresztyének közti sok válás?Nem mindnekinek adatik ám meg a család gyerek stb.Birom hogy az egyházat meg vallást a családhoz meg gyerekhez kötik nem pedig hithez .Akkor hogy van ez nálatok? Akinek nincs felesége meg minimum három gyereke az márnem is jó keresztyén kizárólag azért mert neki mindez nem adatott meg vagy hogy van ez ?

2017. máj. 23. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/25 anonim ***** válasza:
60%

Nem beszélve azok sokaságáról, akiknek nem adatik meg, hogy gyermekük legyen. Sajnos egyre többen vannak ilyenek és az újabb kutatások szerint egyre többen lesznek.


Milyen perverz istenképed lehet, ha ezeket az embereket kiveted és azt mondod, hogy nem biblikus???

Akkor Pál apostol sem volt túl biblikus, sőt Krisztus sem. Aztán sorolhatnánk még jó pár nagy bibliai alakot, akik cölibátusban éltek.


Ezek az emberek annyira szeretik Krisztust és olyan tiszta módón kívánják követni, hogy önként lemondanak mindenről, hogy egészen az Övé lehessenek. És még mered őket ezen nagy hitükért kritizálni?

2017. máj. 23. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/25 követ62 ***** válasza:

"Úgy tuodm a legjobban szolgálni?És ez hol van benne a bibliában."

I.Tim.3:2, 12; Tit.1:6. Itt van.

I.Kor.7:7-9. Azt mondja Pál szeretné, ha mindneki úgy lenne mint ő (tehát nőtlen), de JOBB HÁZASSÁGBAN ÉLNI MINT ÉGNI!

Viszon Pál nem vonult el remetének, hanem dolgozott, járt szerte és hírdette Jézus Krisztust.


"Akkor mi ez a sok egyedülálló az egyházakban?

Tudtommal ez ószövetségi parancs volt még teremtéskönyvében . A mai világunkabn viszont az emberiség már az újszövetségben él."


A házasság kötés nem parancs, hanem lehetőség. Viszont aki kibírja házasság nélkül az éljen úgy és szolgáljon úgy. De NE KÖTELEZZÉK RÁ! Legyen lehetősége másként dönteni, hogy ugyan azt a szolgálatot család mellett végzi. Mert AZ NEM VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG vagy pap lesz, vagy családos.

A Görög katolikusok miért tudják megengedni, hogy akkor is lehessen pap valaki, ha nős.

Lehet, hogy csak nem hallottam rólla, de mintha náluk nem lenne annyi zabi gyerek, mert rendes házasságban születnek a gyermekek.

És még pedofil, vagy meleg botrányról sem nagyon hallottam róluk.

Félre értés ne essék. EGYETLEN PILLANATRA SEM GONDOLOM, HOGY akár a kérdezőnk, akár más hozzá hasonló fiatal ezért menne papnak, szerzetesnek. Nem feletételezem róluk. Ez tuti.

Szerintem a későbbi botrányhősök sem így indultak a szolgálatba.

De pont arról beszélek, hogy nem egészséges a normális dolgokat elnyomva tartani (vágyat) mert nem normális dolgok lesznek belőlle.

Ezért JOBB HÁZASSÁGBAN ÉLNI MINT ÉGNI!

MINDEN TISZTELETEM annak aki egy egész életen át meg tudja tartani a szüzességét és teljesen Istennek és az embereknek szenteli magát. Ez csodálatos és példa értékű.

De vannak akik erre NEM KÉPESEK (sokan).


"Akkor miért van ennyi a modern világtól elvonult szerzetes világszerte?"

Jézus Főpapi imája Jn.17. "Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem őrízd meg őket a gonosztól."

2017. máj. 23. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!