Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Miért írja Mózes könyve azt, hogy a zsidóknak a párnájuk mind a négy sarkára bojtot kellett varrniuk?

Gondolom praktikusságból, de nagyon érdekelne, hogy ti mit tudtok erről, esetleg hol olvashatnék a témáról bővebben. Sajnos a gyülekezetben a lelkipásztor és a vezetők nem tudták megválaszolni a kérdést. (:

Keress kérdéseket hasonló témákban: vallás, kereszténység, Isten, zsidó, Biblia

 2019. jan. 12. 11:39  Privát üzenet  

A válaszok
Párnacsatánál jól jött, mert ott könnyebb volt fogni.

A válasz 24%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/8Időpont 2019. jan. 12. 12:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
KZitus nevű felhasználó válasza:

Elküldenéd kérlek az idézetet, hol olvastad ezt?

A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/8Időpont 2019. jan. 12. 12:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

5 Mózes 22:12: "Készíts bojtokat felsőruhád négy sarkára, amellyel takarózol!" (Rendben, nem párna.)

# 3/8Időpont 2019. jan. 12. 13:26 Privát üzenet
Felsőruházat. A takarózol szó itt viselést, öltözéket jelent. Amire ez vonatkozik amit leírtál az a cicesz. De ha rosszul tudom, javítson ki valaki.

A válasz 92%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/8Időpont 2019. jan. 12. 14:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az ilyesmi előírások miértjére általában ugyanaz a válasz: mert csak.

A válasz 19%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/8Időpont 2019. jan. 12. 15:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Rojtozat és bojt:

Isten megparancsolta az izraelitáknak, hogy készítsenek a ruháik szárnyára rojtozott szegélyt, és tegyenek fölé kék zsinórt. Ez jellegzetessége volt az izraeliták ruhájának, és látható módon arra emlékeztette őket, hogy elkülönített népnek számítanak, amely szent Jehovának. Segített szüntelenül a szemük előtt tartani, hogy engedelmeskedniük kell Jehova parancsolatainak

Ezenkívül bojtokat kellett tenniük a ruhának, feltehetően a köntösnek a négy sarkára

Ha Isten népe engedelmeskedett az ilyen törvényeknek, az megkülönböztette és elkülönítette őket a körülötte élő pogány népektől. Ez létfontosságú volt, ha szerették volna elnyerni és megtartani Jehova helyeslését.


Röviden: egyedülálló rojt arra emlékeztette őket, hogy olyan nép tagjai, mely el van különítve Isten imádatára és parancsolatainak a megtartására. Az, hogy emlékezzenek Jehova parancsolataira, tartsák be azokat, és „szentek” legyenek Istenük előtt

Jehova mai szolgái különbözünk a világtól, mert betartjuk Isten törvényeit és alapelveit. Például megőrizzük erkölcsi tisztaságunkat, tiszteletben tartjuk a vér szentségét, és kerüljük a bálványimádás minden formájátA válasz 38%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 20%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/8Időpont 2019. jan. 12. 16:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
KZitus nevű felhasználó válasza:

Szia

Köszi az idézetet.

Már leírták miért kellett, én a Károli féle fordításban néztem meg, ott kicsit másként írja, de a lényeg ugyan az, az a 5 Mózes 22:12-ben: "A te felső ruhádnak négy szegletére a melyet felülre öltesz, bojtokat csinálj magadnak"

Másik helyen Isten ennek az okát is leíratta Mózessel:

4Mózes 15:38, 39

„Beszélj az izraelitákkal, és mondd meg nekik, hogy készítsenek a ruháik aljára rojtozott szegélyt, a rojtozott szegély fölé pedig tegyenek kék zsinórt. Így legyen ez nemzedékeken át. »Legyen a ruháitokon ilyen rojtozott szegély, hogy a szemetek előtt legyen, hogy ne feledkezzetek meg Jehova parancsairól, és tartsátok meg azokat. Ne menjetek a szívetek és a szemetek után, mert az odavezet, hogy hűtlenek lesztek hozzám."

Tehát nem csak megkülönböztette őket a többi nemzettől külsőleg is, de emlékeztetőül IS szolgált a számukra.A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/8Időpont 2019. jan. 12. 17:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A ruhadarb a cicisz ( cicit, cicesz ), egy atlétatrikó szerű darab, csak oldalt nins összevarrva. a négy sarkán vannak a bojtok. ez alsóruházat, úgy hordják, ahogy az atlétatrikót.

Van, akin nemm láőtszanak a bojtok, mert belül vannak.

A cicisz rendeltetése KIZÁRÓLAG az, hogy emlékeztessen I-tenre és parancsaira és hogy az emlékezetbentartás visszatartsa Izrael fiait a vétkektől:

4 Mózes 15:39-40 "... hogy megnézzétek és emlékezzetek az Örökkévalónak minden parancsolatára és tegyétek meg azokat, hogy ne keressetek utat saját szívetek és saját szemetek után, amelyek után ti gyakran vétkeztek, hogy emlékezzetek és megtegyétek parancsolataimat és szentek legyetek Isteneteknek."

A megkülönböztetéshez SEMMI KÖZE.

( "jehova" egy értelmetlen, jelentésnélküli betű- illetve hangsor. [link] Károli ezt nem tudta, mert bizonyára nem konzultált zsidókkal.

A négybetüs I-tennév kiejtését már a második században sem tudták, mert korábban is csak az Engesztelő Napon mondtzák ki a Szntélkyben, a Szentély puszulása (isz. 70 ) után már nem, így a későbi fiatalok már egyáltalán nem hallották soha.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 53%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/8Időpont 2019. jan. 13. 04:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Zsidók azt mondják hogy Mózes első, második, harmadik stb. könyve vagy hogy Teremtés, Kivonulás, stb. könyve?
Mózes vezette ki a zsidókat az egyiptomi fogságból? Mózes vagy Isten ígérte meg a zsidók Ígéret földjére való eljutását?
Amikor Mózes lehozta a kőtáblákat a hegyről és földhözvágta és összetörtek, utána újraírta a parancsolatokat?
Mi a véleményed az iolyen reklámokról?
Kicsoda Mózes?
Ha Mózes 5. könyvének értelmében a zsidóknak joga és feladata ellenségeik kiírtása, mivel Istenük kiválasztotta őket erre, akkor a keresztények miért tiltakoznak néha a gázai...

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!