Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kiket és miért ölt meg a...

Kiket és miért ölt meg a Biblia szerint a keresztény Isten, illetve kiket akart megöletni, és miért?

Figyelt kérdés
Direkt itt a valláskritika rovatban teszem fel a kérdést, és nem a vallás topikban, még akkor is, ha ott talán több szakértő van. Nagyon remélem, hogy van olyan ateista, aki tud nekem segíteni, mégpedig -ha lehet- megadva a megöltek és ölésre kijelöltek mellett azt is, hogy ez konkrétan hol szerepel a Bibliában. Nem hinném, hogy keresztény is segítene ebben, de ha igen, neki is megköszönöm előre is! (Éppen azt hallottam, hogy a Biblia istene gyerekeket is meg akart ölni, nem tudom, igaz -e?! Mondjuk a vízözönben is biztosan haltak meg gyerekek is...)

2016. jún. 29. 17:57
1 2 3 4
 11/34 Pietrosol ***** válasza:
90%

Szia!

Isten nem ölt meg senkit, mindig emberek gyilkolásztak. Hamvassal élve:"a ravaszt mindig az ember húzza meg".

Az ószövetségi és újszövetségi világkép pedig olyannyira kettő, hogy Jézust ószövetségi tételekre hivatkozva végeztették ki.

2016. jún. 30. 06:59
 12/34 anonim ***** válasza:
51%

"Jézus mintha a gyengéd oldalt képviselné csak, de a valóság az, hogy igaz a brutális oldal is. Már akkor, ha a Biblia egy istenről beszél."

A brutális oldal igaz,a brutális emberek szemszögéből.Mert ők félelmeik és tudatlanságuk miatt Istent ilyennek fogták fel.Jézus nem ezt képviselte,világosan megmondta.

És,hogy lehet-e egy Istenről beszélni?

Figyelj...a mindenségben minden megtalálható.

Csakhogy ez nem azt jelenti,hogy mindent el kell fogadni helyesnek.

A mágnesrúdnak van pozitív és negatív oldala is.A mágnes mégis ugyanaz,ha egészében nézzük.Viszont te döntöd el,melyik oldalát használod.

A késsel tudsz életet adni ha szelsz egy szeletet a másiknak,de meg is tudod forgatni a gyomrában.

Érthető?

2016. jún. 30. 09:11
 13/34 anonim ***** válasza:
0%

"Először is, nincs olyan hogy "Jézus Istene", hiszen Jézus Krisztus maga az Isten, a Fiú, a Szentháromság második személye, az Ige."

Olvasd el,amit a kérdezőnek írtam,eggyel feljebb.

"Másodszor pedig, hogyne fogadta volna el, hiszen Ő nyilatkoztatta ki :)"

Mit nyilatkoztatott ki?

Mert én olyan kinyilatkoztatásokról tudok,hogy

"Aki kardot ragad,maga is kard által vész el"

"Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért és fogat fogért.

Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is.

És a ki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is.

És a ki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre.

A ki tőled kér, adj néki; és a ki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól.

Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.

Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.

Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.

Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?

És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?

Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes."

"Az vess rá az első követ,aki bűntelen közületek"

2016. jún. 30. 09:30
 14/34 anonim ***** válasza:

Ha a pontos számra vagy kíváncsi, akkor kezdd el olvasni, és húzd a strigulákat. Neked is ugyanannyi időbe telik összeszedni, mind bárki másnak. :)

Amúgy meg, csak kíváncsiságból, minek fontos ez neked?

Oké, összeszámolja neked valaki, hogy hány ember veszejtett el az isten az Ószövetségben (apropó: a deuterokanonikus könyveket is számoljuk bele?), sőt, azt is, hogy a hindu istenségek hány embert veszejtettek el a Mahábháratában, de akár még azt is hogy a komcsik hány embert veszejtettek el a Gulágon Isten nélkül.

És akkor mi lesz? Boldogabb leszel?

2016. jún. 30. 09:36
 15/34 A kérdező kommentje:

#14 Rengeteg vallásos ember él az országban: keresztények, zsidók, muszlimok. Érdekelni kezdett, milyen parancsolatok szabályozzák az életüket, különös tekintettel mindarra, aminek az erőszakos viselkedéshez van vagy lehet köze. Az első válaszoló írása azért is volt hasznos, mert eddig nem voltam abban sem biztos, hogy a megkövezés tényleg benne van a Bibliában.

Viszont magam nem szeretném elolvasni, ha kapok részletes válaszokat a kérdésemre. Agnosztikus ateista vagyok, illetve panteista. Baromira távol áll tőlem az egész Biblia, nem is szeretnék vele foglalkozni. Viszont az emberek érdekelnek, és ha őket befolyásolja, illetve nagyobb mértékben meghatározza a vallásuk, akkor szeretnék egy kicsit tudni a vallásuk törvényeiről, azokról, mik számítanak bűnöknek, és hogy az istenük milyen megtorlást helyezett kilátásba az általa vett bűnösöknek.

Amúgy annyi lejött nekem -talán tévesen-, hogy a Biblia istene nem nagyon tartja fontosnak az egyes embert; inkább népekben gondolkodik. Ez érthető is akkora hatalommal bírva, viszont emberi szemmel nézve nem valami vonzó.

2016. jún. 30. 09:49
 16/34 anonim ***** válasza:

# 13

"Olvasd el,amit a kérdezőnek írtam,eggyel feljebb."

Már olvastam. Fogtam is a fejem, hogy hogyan lehet valaki ennyire tájékozatlan.

Inkább olvasgassál te is, mielőtt írogatsz, önjelölt Biblia-magyarázókkal tele van a padlás.

Persze ha egy saját vallást akarsz létrehozni, akkor oké, akkor megteheted. Csak ne akard ránk erőltetni ;)

2016. jún. 30. 10:36
 17/34 anonim ***** válasza:

Kérdezőnek 15-re:

Nem egészen értem továbbra sem, hogy miért jó ez így neked.

Persze, sok vallásos ember él az országban, meg a Bibliában valóban szerepel a megkövezés, de ebből te most milyen következtetésre akarsz jutni?

(Azt azért tegyük hozzá, hogy végrehajtott megkövezésről sehol nem ír a Biblia, elmaradt megkövezésről viszont igen. Csak hogy egy pöttyet árnyaljuk a dolgot.)

"Viszont magam nem szeretném elolvasni, ha kapok részletes válaszokat a kérdésemre."

Persze. Ateista trolloktól, agymosott szektás hittérítőktől, meg olyan tökjófej és jóindulatú emberektől, akik szeretnének segíteni, csak a saját vallásukat sem ismerik kellő alapossággal :)

Kell ez neked?

Az elmúlt fél évben kb. három ember jár erre rendszeresen, akik mindig megbízható választ adnak. Vannak többen is, csak nagyon ritkán néznek be.

"Baromira távol áll tőlem az egész Biblia, nem is szeretnék vele foglalkozni."

De lám, mégis foglalkozol. Csak nem a hiteles forrásból.

Itt eddig még az sem jött le közérthető módon megfogalmazva, hogy mi az Ószövetség és Újszövetség viszonya. A kereszténységben az Ószövetséget például soha sem értelmezzük önállóan, csak az Újszövetségi tanítás részletes ismeretében, az Újszövetség tükrében.

A másik meg, amikor olyanon kell vitázni, hogy az Ószövetség Istene ugyanaz-e, mint az Újszövetségé, hát azon már sírni kell. Hát persze, hogy ugyanaz, de itt még ezt is elvitatják egyesek. Te meg ezekből a hozzászólásokból akarsz tanulni.

"Amúgy annyi lejött nekem -talán tévesen-, "

Igen, tévesen. Marhára tévesen. Pont erről beszélek.

2016. jún. 30. 11:02
 18/34 A kérdező kommentje:

#17 "De lám, mégis foglalkozol. Csak nem a hiteles forrásból."

Mi a hiteles forrás?! Szerintem ezt túl nehéz megítélni, szóval nekem jó az is, ha nagyjából elfogadják x keresztény ember érvelését sokan; ez nekem már elég hiteles lesz.

Követni fogom a hozzászólásokat a topikban, aztán levonom a számomra fontos tapasztalatokat. Volt a környezetemben nagyon szimpatikus keresztény család, jól kijöttünk, de valami visszatartott attól, hogy baráti kapcsolatra váltsak velük -pedig lehetett volna. De nem vagyunk egy világ ideológiailag, és most már kezdem azt látni, jól döntöttem. Nem szeretnék olyan barátokat, akik komolyan veszik az Ószövetséget, és esetleg normálisnak tekintik az abban foglalt mentalitást. Vagyis igyekszem tényleg felvenni a szempontjaim közé azt, hogy a továbbiakban eleve kizárom a lehetőségét is annak, hogy vallásos emberekkel barátkozzak; van elég ateista / agnosztikus is, és számomra ők normálisabbak. Kiábrándító lenne tök jól eltölteni egy baráti hétvégét vallásos emberekkel abban a tudatban, hogy bármikor felvetődhet egy téma, ami egyből szétrobbantja közöttünk a jó viszonyt. A leírások alapján ha van olyan isten, mint az Ószövetségé, akkor nagy sz_a_rban vagyunk mindannyian. Még jó, hogy nem hiszek, mert ha hinnék, be lennék parázva!

2016. jún. 30. 11:37
 19/34 anonim ***** válasza:
0%
Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy Hitler fele annyira sem volt annyira vérszomjas, mint azok a népek, akiknek pusztulniuk kellett a gonoszságuk miatt, de mégis azok, akik támadják Istent ilyenkor meg azzal vádolják, hogy nem ölte meg Hitlert és csatlósait időben. Mit akartok egyáltalán???
2016. jún. 30. 12:35
 20/34 Pietrosol ***** válasza:
100%

#19!

Nekem meg az jut eszembe, amikor ilyen válaszokat olvasok, hogy mi blokkolja az emberi gondolkodást.

Nincs olyan, hogy homogén gonosz közösség, mert az emberek nagyon sokszínűek. Gonosz emberek mi a radai rossebért élnének közösségben?

Ha egy menűsorban találsz macska ürüléket, csirke belet és halászlét akkor sem kóstolsz végig mindent, de a Bibliából mindent bekajálsz gondolkodás nélkül, mert az a Biblia!?

2016. jún. 30. 13:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!