Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan kell a kérgétől megszab...

Hogyan kell a kérgétől megszabadítani és házi körülmények között szárítani egy frissen (tavasszal), elhalás miatt kivágott cseresznyefát?

Figyelt kérdés

A fa azért lesz kivágva, mert farontó bogár károkozása miatt elhalt.

A legvastagabb része (törzs) 35-40 cm átmérőjű lehet, a fő ágak 15-25 cm közöttiek. A fa kb. 30 éves.

A faanyagból majd kisebb bútort, dísztárgyakat szeretnék készíteni.


Rengeteg kérdésem van.

- Mekkora darabokban/rönkökben érdemes szárítani?

- Kivágás után kell leszedni a kérgét vagy csak a szárítás után, közvetlenül a megmunkálás előtt?

- Hogyan, milyen szerszámokkal lehet házilagosan leszedni a kérgét?

- Hogyan kell szárítani a rönköket és a kisebb ágdarabokat?

- Szárítás előtt le kell kezelni a fadarabok/rönkök vágási felületeit?

- Szárítás előtt kell deszkákra vágni vagy szárítás után?

- Mennyire kell tartani a faanyag vetemedésétől?

- Mire kell figyelni a cseresznyefa megmunkálásánál?


Minden választ, javaslatot köszönettel veszek.



#cseresznyefa szárítása #cseresznyefa kéregtelenítése #cseresznyefa megmunkálása #cseresznyefa vetemedése #cseresznyefa repedése #cseresznyefa felületkezelése
2020. ápr. 18. 09:09
 1/3 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekel
2020. ápr. 18. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Nos!


Ha a fában már benne van a bogár akkor, elméletileg már nem sok értelme van vele foglalkozni, max ha műszárítóba viszed, ott talán megdöglenek.


A kérdésekre a válasz:

-Rönkben semmiképpen nem érdemes szárítani ha hobbizgatni is akarsz belőle, leginkább kivágás után minél előbb 2-3 napon belül fel kell vágni.

-A kérget felszeletelés után minél előbb le kell szedni, a rönköt egyben nem érdemes kapargatni szeletelés után egyszerűbb.

-leszedni a kérget házilag, körfűrésszel, gyaluval, baltával,erősebb késsel,szalagfűrésszel stb...-vel le lehet könnyen szedni, de a legjobb a körfűrész, ráadásnak úgy hogy a "fehér részt" is a kéreg alatt le kell faragni/vágni.

-Rönkben nem szárítunk, mindent szeletelünk, és csak utána. Szárítani úgy tudod pl hogy felviszed a padlásra, és egymásra pakolod őket, egymásra párhuzamosan, úgy hogy a vékonyak alul legyenek, közben minden sor/réteg tetejére merőlegesen, egészséges fából

10x10mm-esre vágott spánglilécet teszel,egyet-egyet mind 2 végére, és hagyod jó 1-2 évig hadd száradjon, ha meleg van a padláson akkor elég lehet 1 év is.

-Szárítás előtt nem szoktuk kezelni a fát semmivel, maximum beitatós rovarölővel, de ez bútoranyagnál nem előnyös. illetve esetleg, parafinviasszal lehet lekenni a végeit berepedés ellen,de tapasztalatom szerin semmit se ér.

-Szárítás előtt kell pallózni mindenképpen,illetve minél előbb, érdemes 6-6,5 cm-re vágni,a száradás közben össze fog zsugorodni kb 5-5,5-re.Ha ad menet közben deszkát is azt is érdemes kivenni.

-Faanyag függő mennyire vetemedik, szinte minden beleszól amit a fa élete során kapott, általánosságban ha egyenes szálú minimálisan vetemedik,ha viszont görbe a rönk és felpallózod,a kivett egyenes pallók/deszkák,görbülni repedni fognak,vagy feszültség lesz bennük.

-Kemény/éles szerszámok kellenek hozzá, egész könnyű megmunkálni, fája szép, csak a szerszám éleit nem sajnálja, főleg ha görcs is van benne.

2020. ápr. 20. 01:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a részletes választ!
2020. ápr. 21. 10:15

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!