Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogy kell jól baltanyelet...

Hogy kell jól baltanyelet befaragni?

Figyelt kérdés
mi a dolog titka, mik az egyedi módszerek?
2010. aug. 8. 19:59
 1/2 anonim ***** válasza:

Pont méretre kell csiszolni a jó minőségű fanyelet,aztán bele kell fűrészelni "felülről" egy vágást a fába,majd a baltafej felhelyezése után a vágásba egy éket ütnek bele, szintén felülről.

Van olyan is hogy az ék... 1 sima vascső 2-4 cm hosszú levágott darabkája(átmérője a fa 50%-ának), és ezt ütik be felülről,úgy hogy a cső lyuka a nyéllel párhuzamos.(Ekkor nincs a fába semmilyen elő vágás).

A lényeg hogy belülről feszítse szét a fát, neki a fejnek,így az nem tud leesni.

2010. aug. 9. 06:34
 2/2 anonim ***** válasza:

Kb, fél éve én is feltettem ugyan ezt a kérdést, csak nekem fejszét kellett nyeleznem. De akkor nem igazán jöttek rá hasznos válaszok, így megcsináltam úgy ahogy gondoltam.

És jó lett. Felhasogattam vele jó pár mázsa fát és még mindig atomstabil.

Én úgy csináltam, hogy vettem egy nyelet. Az egy kicsit nagyobb átmérőjű volt, mint a fejszének a lukja. Ráspollyal kicsit megreszeltem, annyira hogy szorosan bele tudjam ütögetni, de nem tettem mér rá. Ezután a nyél végén hosszában fűrésszel készítettem egy bevágást. Ráhúztam e nyélre a fejszét. Vettem szerszámrögzítésre való műanyag éket. Azt belekalapáltam abba a vágatba, amit korábban csináltam. A végén a biztonság kedvéért még beleütöttem egy U-szöget is az ék két oldalán lévő faanyagba. Így biztos, hogy véletlenül se tud kicsúszni.

Nagyon stabil, meg se moccan a fejsze feje a nyélen.

2010. aug. 9. 09:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!