Hogyan kell jól begyújtani egy kovács kohót?
Na szóval. Van egy elég öreg házi kovács kohó (nem is biztos hogy ez a neve). Még nagyapám használta mivel patkoló kovács volt. Kb olyan mint egy asztal, van neki fújtatoja amit lehet lábbal is hajtani és egy motor is hajthatja. A hevites színtere pedig két negyedgömb egymással szemben. Ezek közé kell berakni a tüzelőanyagot majd a fémet.
Na most az lenne a kérdésem hogy hogyan kell jól csinálni. Már sokadszorra próbálkozom, általában úgy hogy próbálok fából rendes tüzet csinálni majd arra jöhet a szén. Egy idő után jön a fújtato és olaj ha kell. De valahogy a szén már sosem kap lángra és nem is tudok így kovácsolni.
Mielőtt valaki kérdezné, már egy olyan rokonom sem él aki meg tudná mutatni, én pedig viszonylag kicsi voltam amikor utoljára csináltam, hogy pontosan megjegyezzem a lépéseket.
A szén se mindegy milyen, illetve a szemcsemérettel is variálnak sokan. Próbáld meg grillgyújtóval.
Apámnak is volt...
Anno lehetett kapni kimondottan kovács-szenet. Ez szép,szabályos kocka alakú volt,emlékeim szerint kb.2*2*2 centisek voltak. Alá mindig egy maréknyi faszenet rakott az idős,és azzal a régi benzines forrasztólámpával gyújtotta be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!