Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan akadályozható meg a...

Hogyan akadályozható meg a leégés egy fűtőbetéten, ha cukros lé forralása a cél?

Figyelt kérdés
Hogyan és mivel kell szabályozni a hőmérsékletet? Milyen konkrét megoldások léteznek?
2021. dec. 21. 16:41
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

Miért égne le a fűtőbetét? Inkább ráegésre gondoltál.

De úgy, hogy nem a fűtőbetétet dugod bele a cukros lébe közvetlenül, a lét pedig kevered ( lásd főzés otthon napi szinten)

2021. dec. 21. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Milyen szerkezetröl van szo???????????
2021. dec. 21. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Tömény cukrot akarsz karamelizálni vele? azt nehogy beletedd! Egy teát viszont nem tudsz leégetni vele. Az arányok a kérdésesek.
2021. dec. 21. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Konkrétumokat vársz, konkrétumok nélkül. Tök jó! Nehogy leírd mit szeretnél csinálni!
2021. dec. 22. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Házisör főzése a cél. Eleinte keményítő, később cukor 60-70°C kb 1 óra, aztán forralás kb 1 óra apró komlópellet darabkákkal kiegészülve az édes lében. Nem ritka a kb 180g cukor per kg (l) víz. Az értelmetlen sikálást szeretném elkerülni úgy, hogy ne csináljak plusz munkát (keverés) vele, és hogy maradjon a gyors melegítés (amit a keverés forrás előtt eléggé meg tud ölni). Az egyszerű sörfőzőgépek megoldják sok pénzért egy olyan szivattyúval, amit forraláskor tilos használni, és vannak külön ilyen célú tisztítószerek, az oké. Most gázlángon csinálom egy nagyon vékony talpú rozsdamentes fazékban egy öntvényplatnin, amin van két réteg alufólia. Nehézkes a forralásom, igazából fedetlenül, keverés közben a 78 fokos kicefréző hőmérsékletet is rengeteg idő elérni. BIAB zsákot használok, ami leér az edény aljáig. Vélhetően egy álfenék rengeteget segít majd, amint megvan a fűtőteljesítmény.


Gondoltam indukciós lapra is, csak a 30cm-közeli átmérő kicsit ritka és drága. Sörfőző körökben nagyon ajánlják a vékony talpú rozsdamentes edényekhez a leégés elkerülésére. Ott is az a nagy előny, hogy beállítasz egy 67 fokot, és tartja. Fűtőszállal gondoltam gazdaságosabban és skálázhatóbban megoldani ezt.

2021. dec. 22. 10:05
 6/8 anonim ***** válasza:
51%

Ez így már az alkohol kategória, és ott a kérdésben szerepeljen, hogy sört főznél. Szóval ide nem feltétlen tévednek azok, akik sört is szoktak főzni!!!

Ehhez duplafalú üst kell! Másképp nem megy! Nem teheted bele a fűtőszálat a sörlébe! Duplafalúnál is át kell tudni hidalni a hőtágulást! Nem egyszerű történet villamosítani ezt, ill. de, csak olcsón nem egyszerű!

Milyen 180g cukor? Ezt úgy érted, hogy ennyi lesz a keményítőből?

Nem olyan könnyen ég ám ez le. A többség rozsdamentesben főzi, simán gázégővel... Amennyi cukor felszabadul, annyi cukor a balf-sz gyümölcs cefrézők körében (ami igencsak széles!) simán van annyi visszamaradt cukor. Ha ennyi cukor baromira könnyen letudna égni, a balf-szok felét már eltemették volna a főzőmesterek!

2021. dec. 22. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

Nem alkohol a kategória, ez sörlé. Az cukros víz pár százalék szárazanyaggal meg savak, illóolajok. Nem, nem kell duplafalú, nem is értem, pár mondattal később te magad is írod, hogy egy szál rozsdamentesben gázlángon tolják.


"Nem egyszerű történet villamosítani ezt, ill. de, csak olcsón nem egyszerű!" Kiváló, összesen ez lehetett volna érdekes számomra, azért köszi.


180g/l cukor, ahogy írtam is. A pálinkacefre leégése ellen pont jól jön a hűtött köpeny vagy egy jó keverő, ahhoz a sűrűséghez kell is, megint fura, hogy ez hogy jön ide, pont arra nem érv, amire hozod.

2021. dec. 22. 23:58
 8/8 anonim ***** válasza:

A hőfokot hőfokszabályzóval tudod pontosan beállítani.

Olcsók a kínai egyszerű hőfokszabályzók NTC vagy PTC hőérzékelőkkel. Ezt általába adják hozzá, de külön is megvehető. Ezek tudnak kimeneten fűtőberendezést vezérelni.

Leg egyszerűbb és olcsó ha sima vill rezsóval melegítenéd. Itt kicsit hátrány a tömeg miatti hői gadozás.

Ezt kiküszöbölhető egy un. Pid szabályzással, ami gy ideig tanul, utána kisebb- hosszabb ráfűtési idővel pontosan tudja tartani a hőfokot. A olcsó kommerszek sokszor nem tudják ezt, illatva nagyobb a szabályzási tartományuk.

Akkor jobb egy drágább.


A bele lógatós fűtésnél kialakítása a biztonsági és villamos okokmiatt jobb volna egy sima belelógatós vízforralót ( 1-2db) kapcsolgatva fűteni.

2021. dec. 23. 06:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!