Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Távirányító beragadt gombjaina...

TappancsMancs kérdése:

Távirányító beragadt gombjainak javításáról mik a tapasztalataitok, vagy ki mit hallott?

Figyelt kérdés
Nyilván ismeritek hogy a távirányítók gombjai idővel nem működnek és erősen kell nyomkodni. A neten már utánanéztem a javítási módjainak, van több féle is és az lenne a kérdésem, hogy melyikről van tapasztalatotok? Meddig bírják? Melyiknél mire kell odafigyelni hogy jól legyen megcsinálva?

2013. febr. 17. 13:30
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Azt tudni kell hogy minden távirányítóban legalább is 90% ban biztos hogy a gombok egy fólián vannak rajta amik egyben vannak. Szétszedésnél simán ki lehet húzni az egészet, és ha egy gomb nem működik rendesen annak az az egyszerű oka hogy alatta a gombfólia már bekoszolódott és a távirányítón az érzékelő már ne képes könnyen reagálni rá.

A kitakarítása baromi egyszerű, csak nem árt hozzá valami alap műszaki érzék. A távirányítót szét kell szedni majd óvatosan a gombfóliát kitakarítani majd csontszárazra szárítani, lehetőleg nagyon gyenge mosogatószeres vízben kell átmosni persze jobb ha nedvesen áttörli az ember hogy ne legyenek rajta vízkőfoltok. Majd a távirányító bukrolatát is érdemes kicsit letakarítani lehetőleg olyan anyaggal ami nem hozza le róla a jelöléseket.

A nyáklapot pontosabban a távirányító legalapvetőbb részét ne takarítsuk le, célszerű kontaktsprével lefújni és áttörölni valami szárazzal olyannal ami nem hullik szanaszét rajta. Ezután össze kell szerelni lehetőleg ne érje a gombfólia alját meg a nyáklapot emberi kéz, mert az befolyásolhatja a működést és akkor működnie kell össze szerelés után. A gombok beragadásának két oka lehet egy ha túl erősen megnyomja az illető akkor a gomb beragad a nyílásba magyarul arrébb csúszik és nem jön ki, vagy annyira koszos már a fólia hogy túlzott nyomásnál ragadósabb lesz.

A legjobb védekezési forma ez ellen egyszerű fóliával körbetekerni a távirányítót finoman és akkor nem lesz koszos, nem kopnak le róla a jelölések.

Oké hogy kinézetre baromi igénytelenül néz ki, de jó praktika ez ellen, és nem kell javítgatni meg pénzt költeni a szerelésre.

2013. febr. 17. 13:54
 2/16 A kérdező kommentje:

Fu köszi a gyors választ! Idáig már eljutottam a dologban, szét is szedtem, tisztítás is okés nyákot csak finoman fülpuccal enyhén vizesen áttöröltem és törlés. Többit mosószeresen és hajszárítóval is átszárogattam. Ezek rendben volnának. De köszi a választ. Most azt nem tudom az alábbi módok közül melyik mennyire tartós?

Legegyszerűbb ha puha grafit ceruzával begrafitozom az érintkezőt ami nem működik mert láthatóan le is kopott a gumiról a gyári vékony grafitozás. Kérdés milyen idő után jön le a grafitozás ha nincs beleolvasztva vagy mi gyárilag a gumiba?

Aztán van aki egy úgysem használt gombot amin tisztítás után látszik is hogy jó állapotban van, azt levágja és ráteszi a kopottra. Itt az lenne a kérdés ez mennyire érzékeny a magasságát illetően? Mert ha nagyon érzékeny rá akkor nem érdemes próbálgatni.

Aztán van aki kis darab alufóliát tesz a rossz gombra lehetőleg bicikli gumi ragasztóval. Itt azt mondják az alufólia nagyon vékony és ezért nem feltétlenül tartós.

Meg van aki pákával finoman megolvasztja de inkább csak áthúzza a kopott gumigombokat. Ez a grafitos gumit kicsit felfrissíti. Ennél az a kérdés hogy ez mennyire kockázatos pákával? Bár ha kicsit megolvad a többi technikával még javítható lenne.

Na mi legyen?

2013. febr. 17. 14:19
 3/16 A kérdező kommentje:
Egyébként meglepődtem belül mennyire mocskosak voltak. De a tisztítás az nem volt elég neki, nem működött. Látszott is a rossz gombokon, hogy kopottak. Aztán neten olvastam, hogy gyárilag ezeket a gombfelületeket grafittal vonják be, de azt nem tudom hogy rákenik e vagy valahogy bele van keverve a gumi anyagába.
2013. febr. 17. 14:22
 4/16 anonim ***** válasza:
Legtöbbször anyagában van keverve a grafit. Finom csiszolópapiros áthúzás és kontkakt spays áttörlés nálam eddig bevált.
2013. febr. 17. 14:33
 5/16 A kérdező kommentje:
Csiszolópapír/kontakt spry meddig teszi használhatóvá? Amúgy talán ez a legjobb és ezt nem is ismertem. Tetszik mert az eredeti gumi/grafit részt tisztítja fel. Teccik köszi! :)
2013. febr. 17. 15:16
 6/16 A kérdező kommentje:
Ja azt akartam kérdezni hogy az egész gumi lap ilyen grafitos anyagú vagy csak az érintkezős felületen égetik vagy mi bele a grafitot? Milyen vastag lehet ez a réteg rajta? Azért hogy nehogy túlcsiszoljam. Bár amúgy is csak kicsit és finom papírral húznám át, csak nehogy amúgy is hajszálvékony legyen rajta és kapásból lecsiszolom.
2013. febr. 17. 15:19
 7/16 anonim ***** válasza:

Nem hajszálvékony a réteg!

Tulajdonképpen inkább "polírpapír" finomságút használtam és elég egy huzintás.

2013. febr. 17. 16:17
 8/16 anonim ***** válasza:
70%

Jézusom. Ne hallgass az előzőre! Nem szabad nekimenni a távirányító nyákján az érzékelőnek. A kontakt spray meg nem ide való. Kezdjük ott, hogy jó ha van otthon alkohol. Ezzel kell áttörölni a távirányító nyákját és lehetőleg semmi mással. A gumilapot a grafitpogácsákkal lehet mosószeres vízben elmosni. Az esetek 99%-ban ennyi elég is.

Ha nem elég, akkor elkoptak a pogácsák a távirányító nyomógombjain. Erre én három megoldást tudok javasolni (több nem kell)

1) A pogácsára puha grafitceruzáról kaparsz egy pici grafitport, és szétkened a pogácsán. Ideiglenes, pár hónapos megoldás.

2) Évek óta ismert, bevált recept távirányító javítására. Alufóliából lyukasztóval kis korongokat kell kivágni, majd a grafitpogácsákra ragasztani pl pillanatragasztóval. Tartós megoldás.

3) Ez a távirányító javító készlet, alufólia helyett új grafitpogácsák vannak benne és ragasztó, fel kell ragasztani a régi pogácsákra. Annyira tartós, mint eredetileg.

[link]

Én általában az alufóliás megoldást használom, de mindhárom módszert kipróbáltam és bevált. De jó esetben elég a panelt alkohollal áttörölni, és ne csiszold az érintkezőket.

2013. febr. 17. 16:24
 9/16 anonim ***** válasza:
A csiszolásos részt visszavonom, látom a válaszoló is polírpapírt használ, és csak érzéssel. Viszont a kontaktspray nem kell, és ha a távirányítón is van grafitos bevonat, akkor még polírpapírral sem szabad csiszolni, csak alkohollal áttörölni.
2013. febr. 17. 16:30
 10/16 A kérdező kommentje:
Elsőre kipróbálom a grafitporos variációt. Szerintetek melyik ceruzabélben van több grafit? A kemény vagy a puha belűben? Már az adalékok miatt biztos jobb lenne az amelyikben az adalék a kevesebb.
2013. febr. 17. 17:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Épített már valaki süllyesztett üvegházat? Vannak tapasztalataitok?

Süllyesztett üvegházat szeretnék építeni. Elég, ha az oldalát és alját téglával kirakom vagy szükséges még egyéb szigetelés? Mindenféle ötletet, jó tanácsot szívesen fogadok!

Mik a tapasztalataitok a tesco-ban kapható fal festékekkel?

még holnap akciós a tesco-ban a festék.az ára,mennyisége a festékboltihoz hasonlítva nagyon kedvező csak a minőségében nem bízok!Tapasztalatok?

Zománc festékkel kezelt ajtólapot át lehet e festeni vizes bázisú festékkel?

Illetve milyen tapasztalataitok vannak a vizes bázisú festékkel felhordás, száradási idő, kopás állóság?

Baumax festékkeveréssel kapcsolatban vannak tapasztalataitok?

Az a gondom, hogy: ha megveszek egy vödör fehér festéket+színezőpasztát, akkor sosem tudok jó színt kikeverni. Ha ilyen nagyobb barkácsáruházban kevertetek ki géppel egy kiválasztott színt, akkor az ugyanúgy mutat majd a falon is?

Milyen tapasztalataitok vannak a rooflite tetőablakokkal kapcsolatban?

A velux termékei számomra drágák. Az interneten keresgélve akadtam rá erre a típusra. Árban kedvezőbb, de kíváncsi lennék tapasztalatokra. Ha tudtok minőségben jó, és árban is elfogadható termékeket ajánlani, szívesen fogadom.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!