Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A beépített konyhaszekrény...

Lívia268 kérdése:

A beépített konyhaszekrény mögött penészedik a fal. Mit lehetne tenni, hogy ne penészedjen?

Figyelt kérdés

A lakásban használunk páramentesítő készüléket de az első sorban a levegőből szívja el a nedvességet.Cerezit stop készülék vagy esetleg asztalisó képes lenne összegyűjteni azt a nedvességet ami a fal és a bútor között rekedt?jan. 15. 23:26
 1/10 anonim ***** válasza:
82%
Elöbb derítsed ki miért penészedik. Gondolom hideg a fal, a szűk, zárt hely miatt nem fordul meg a levegő(pulton vízvető, lenn a lábaknál a dísz zárócsík).
jan. 16. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
48%

Penész azért keletkezik, mert nedves a fal,először is azt kell kideríteni, mitől.

Ezt lehet

-csőrepedés

- beázás

-alulról történő felszivárgás

- nem megfelelő szellőzés

- de esetetben talán az is, hogy lecsorog a víz a szekrény mőgé.


Az októl függ, mi a megoldás.

Azt írod használtok páramentesítőt. Ebből én arra gondolok, hogy a teljes lakásban, házban magas a páratartalom és így az ok a nem kielégítő szellőzés.Ha nem megfelelő a szellőzés, a pára kitölti a rendelkezésre álló teret és ot fog kicsapódni a levegőből, ahol a leghidegebb a fal.(A hőhíd tehát nem az oka a penésznek, hanem csak a helyét határozza meg.)

Ha a nem kielégítő szellőzés az ok, akkor egyszerű a megoldás. Annyi rejtett ablakszellőzőt kell tenni az ablakaitokba, amenyit a német DIN 1946-6 szabvány a Feuchteschutzlüftung-ra(nedvesedés ellen védő szellőzés) előír.Ezek biztosítanak majd egy minimális, az emberi érzkszervekkel nem érzékelhető, huzatmentes , önszabályzó, energia takarékos szellőzést, ami a megfelelő tartományban tartja a párát és megszűnik a penész. Nem kell majd a párátlanítót ürítgetni és jut némi friss levegő a lakásba, jobb lesz a levegő minősége is. Műanyag ablakba szinte bárki be tudja utólag is tenni. Írd be a keresőbe: rejtett ablakszellőző és olvasd el, amit a gyértó honlapján magyarul találsz. De olvashatsz németül, angolul, lengyelül is. Volt egy előadás erről az épületgépész konferencián a Lurdy házban szeptember végén.A youtube-on videó is van a beszerelésről.

jan. 16. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
69%
Páramentesítő gép megoldja. A szellőző trollal ne foglalkozz.
jan. 16. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:

A szigetelés bent tartja a párat ez a fő ok. A ház többi helységében is jelentkezett a problém, a szellőztetés csak úgy oldja meg a problémát ha hosszú ideig nyitva az ablak.


A többi helységében 10 centire elhúztuk a bútorokat és szellőztetés mellett páramentesítő készüléket használunk.

Teljesen megszűnt a probléma.


Ez a megoldás, segítette a konyhába is de mivel beépített a szekrény az elhúzás nem megoldás.


A konyhában mi csereltetük az ablakot és a fent említett rejtett szellőző megtalálható rajta, de az ablak nincs közel a konyhaszekrényhez, gondolom a főzése is befolyásolja a pára mennyiségét a szekrény és a fal között.


Köszönöm a válaszokat.


A penészgátló falfesték esetleg hatásosan lehet?

jan. 16. 09:22
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem a szigetelés tartja bent a párát, hanem a tökéletesen zárodó nyílászárók.
jan. 16. 09:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
64%

A penészgátló festék vagy festék adalék, egyszerű gombaölő. Amíg a gombaölő lassan bomlik, addig a penészt megöli. Ha lebomlott és megszűnt a hatása, újra megmarad a penész.


A szellőztetést másképp kell megoldani. Mindig a párás-konyha,fürdő helyiségekbe kell elszívást tenni, a többi helyiségbe pedig beszívási lehetőséget.

Így a pára el lesz szívva, helyére friss kisebb páratartalmú levegő kerül.

Önmagában egy szellőztető nyílás nem megoldás.

Valamint léteznek egy helyiséget ellátó hővisszanyerős szellőztetők, ami faláttörésbe beépíthető. Ez is megoldás.


A DIN- esnek igaza van. A szabványra rákereshető, tárgyalják, és jó. De nem csupán szellőzőlyuk telepítéséről szól. Valamint nálunk is vannak cégek, akik a megfelelő szellőztetés révén penészmentesítést pénzvisszafizetési garanciát adnak.

Persze a páramentesítő üzemeltetése is alternatíva, de légcserével friss levegőt is kapsz, komfortosabb lesz a lakás, és szabàlyzottan a fölös párától is megszabadulsz a teljes lakásba.

A páramentesítőt meg cipelheted mindenhova folyamatosan.


Javaslom kis olvasásra

[link]

jan. 16. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

"A lakásban használunk páramentesítő készüléket de az első sorban a levegőből szívja el a nedvességet."

Ezt a mondatod úgy mondod, mintha azt gondolnád, hogy a konyhaszekrény mögötti penészt okozó pára nem a lakás légteréből került volna oda, hanem a szekrény mögötti fal eresztené be a párát a konyhaszekrény mögé.

A bent főzés közben, vagy hajszárítás közben, vagy ruha-szárítás közben képződő párát a legegyszerűbb és legolcsóbb egy-egy GYORS kereszthuzattal kiereszteni. Elektromos páramentesítő készüléket használtok? Mekkora páratartalmat jelez, amikor elindítjátok? Biztos vagyok benne, hogy 50%-nál jóval nagyobbat. Ha van úgy, hogy egész délelőtt főzöl, akkor több alkalommal is ki kellene csapatni a gőzt egy-egy gyors, 2-3 perces kereszthuzattal. Vagy a páramentesítő készüléket ilyenkor a konyhában üzemeltetni. A konyhaszekrény mögé ugyanis a konyha levegőjéből kerül a pára, és ott hidegebb van a harmatpontnál, és ott lecsapódik és csurog a falon. Szóval túl magas a páratartalom, mert nyílás-zárót is cseréltetek. És míg a korábbi rosszul záródó, cúgos ablakok mellett nem kellett szellőztetni, mert kiment a meleggel a pára is, addig a nyílászáró cserék után hozzá kellett volna szokni a rendszeres kereszthuzathoz. Ezt be kell venni a napirendbe. Különösen a főzés, teregetés-ruhaszárítás, fürdés-hajszárítás képes hirtelen felnyomni a relatív páratartalmat.

jan. 17. 00:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

És kedves #2-es válaszoló!

Abba kellene hagyni ennek rés-szellőzőnek a promotálását!

NEM azért vagy általában lepontozva, mert nem értesz a hőtechnikához, vagy a harmatponthoz. Ahhoz értesz, mert a magyarázataidból ez kiderül. Hanem azért vagy lepontozva, mert ezt a vacak rés-szellőzőt promotálod orrba-szájba. Miért mondom hogy vacak? Azért, mert még az elektronikus kütyüjeim is évek alatt elmásznak és hibás értéket mérnek, és dobálom ki őket. Nyilván van dísztárgyként olyan páratartalom mérő készülékem is, nem is egy, ami analóg módon mér. Hegedúhúrral, lószőrrel. De az általuk mutatott érték a közelében nincs a valós páratartalomnak. Nyilván évek alatt a levegő oxigénje "öregíti", rugalmatlanítja, valamint a levegő pora, a lakásban szálló mikroszemcsék meg lerakódnak erre az analóg érzékelőre - és egy-két év alatt nem a valós értéket méri. Vagy megadja magát és elromlik. És vagy lezárva marad a rés-szellőző és nem ér a továbbiakban semmit, csak feleslegesen csúfítottad el a komoly összegbe kerülő, amúgy esztétikus ablakot vele. És kezdhetsz kézzel szellőztetni - ha észreveszed a hibát. Vagy fordítva romlik el, és nyitva marad. Olyankor is amikor a páratartalom nem indokolná. És ilyenkor a szél úrfi szabadon garázdálkodik a lakásban, és eregeti ki a drága fűtést akkor is, amikor nem lenne rá szükség. Többször megjártam már analóg módon mérő vackokkal.

Abba kellene hagyni ennek a rés-szellőzőnek a promotálását, ha nem akarsz rés-szellőző jutalékért kommentelő rés-szellőző-forgalmazónak tűnni.

Ne haragudj, de ezt el kellett mondanom. És a kérdezőtől meg a többiektől is elnézést kérek az OFF kommentért, de nem bírtam magamban tartani...

jan. 17. 00:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

7# sokszor az a probléma, hogy a levegő a sarkokba, szekrények mögött nem cirkulál. A páramentesítő szív,fúj, de nem cirkuláltatja ki a pangó helyekről, ahol a hideg miatt mindig kicsapódik, mert hőtechnikailag is hidegebb. Valamint a hideg függvényében az a 60% is lesz kicsapódás.

Valamint a gép csak maga mellett méri a párát, ami fent, lent, bútor mögé bekerülve nem tudja.


Ezt helyileg fel kell mérni, és úgy megoldani.

Összevetni a levegő hőfokot páraztartalommal, hideg falfelülettel.

jan. 17. 07:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

8# Igazad van a résszellőzőkkel, de az 2# által említett szabvány nem konkrétan azt tartalmazza, hanem szellőztetést. Jobban tenné, 2# ha pontosan tájékozódna.

Nem hiába németek csinálták a passzívházat, a szabályozott, kis hőveszteségű szellőzés fontos hozzá.

jan. 17. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!