Miért van az, hogy a 18. század gyönyörű barokk építészetét felváltotta a mai teljesen lélektelen funkcionalitás?
Azért visszafejlődésnek nem nevezném, egyszerűen más.
Egy barokk kori épület lehet pompásan és igényesen felépítve és kidíszítve, de napnyugta után csak botorkálni lehetett benne, vagy szívni a kormot, amit a gyertyavilágítás ontott a levegőbe. A versailles-i palotában még a legelőkellőbbeknek is keresni kellett egy bokrot a kertben ha rájuk jött a szükség, ha meg bent produkáltak megesett, hogy a bili tartalmát csak kiöntötték az ablakon át.
A barokk valahol ott kezdődött, ahol X. Leó pápa bűnbocsánati cédulákat kezdett árultatni pénzért, hogy a Szent Péter-bazilikát be tudják fejezni. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy annak a kornak az embere bármiben is magasztosabb helyen állt volna, mint a maiak.
Azért ma sem csak a funkcionalitás igaz az építészetre! Csak most nem az a divat, hogy közelről legyen szép, hanem hogy messziről látszódjon. Lásd:
-Amikor városok azon versenyeznek, hogy kinek mennyi meg milyen magas felhőkarcolói vannak.
-A Penthouse típusú lakás éri a legtöbbet. Ez a felhőkarcoló tetején van, ahonnan egy jakuzziban pihenve belátod a fél várost.
-Dubaiban olyan városrészt építettek a tengerre, ami közelnézetből sima házak, de felülnézetből pálmafa alakú. [link]
-Az amerikai nagyvárosoknál nem a legszebb köztérről ismered meg, hanem hogy messziről nézve milyen a "skyline".
Például erről a sziluettről mindenki tudja, hogy ez New York: [link]
Egyébként nekem is jobban tetszik egy barokk kastély vagy bazilika, mint egy felhőkarcoló.
Értem ezt a távolról dolgot de az ember azért többnyire nem kilóméterekről nézegeti a környezetét hanem benn él. :)
Engem pl egyáltalán nem nyűgöznek le a modern városok de pl firenzében, pisaban, bécsben nem tudok betelni az épitészeti szépséggel! Oersze a történelmi belvárosra gondolok, nem a külső részekre.
Akkor arra volt igény, most meg örül mindenki, ha áll a 4 fal es van derékszög is. De nézd meg aparasztházakat, ott se volt csicsa, max a kaput/ajtót faragták. A gazdagok megfizették a stukkókat, mert rongyot akartak rázni, aki nem tette, azt fukar, különcködőnek hívták.
Manapság meg máshogy jelzik a gazdagságot. Pl. egy teli üveg fallal az óceánra néző villából az 5 hektáros udvaron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!