Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Milyen német keménységi...

Milyen német keménységi szintre kell csökkenteni a víz értékét ahhoz, hogy ne tudjon kicsapódni belőle vízkő?

Figyelt kérdés
Nemrég állítottam be a vízlágyítót és a mért értékek alapján 2 nk-s a vizem. Érdemes ezt redukálnom nulláig, vagy már így sem fog lerakódni vízkő?

2023. márc. 24. 09:55
 1/6 anonim ***** válasza:
81%
Amíg nem nulla, addig mindig kicsapódhat belőle oldott anyag, köznyelven vízkő. Az , hogy milyen mennyiségben marad benne, az csak a vízkövesedés idejét, és mértékét határozza meg. Nekem RO vízlágyítóm van, ami csak pár milligramm/liter oldott anyagot hagy benne a vízben, ez már mondhatni nullás víz, ezt a vízet pedig akváriumban használtam, ott már nem kellett az üvegről pucolni a vízkövet. De elég volt mpár liter csapvíz a 240 literes akváriumba, és már vízköves is lett az üveg felső része.
2023. márc. 24. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
20%
Állítólag villanybojler hőmérsékletét azért nem érdemes 40° fölé emelni, mert akkor válik ki a vízkő a fűtőszálon (ezt olvastam valahol...).
2023. márc. 24. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
72%
#2 Ami egy baromság szerintem, mert ugyanúgy ott lesz a vízcsapodon, autódon stb ha nem törlöd szárazra. 60 fok alatt meg egy bacitanya lesz a bojleredből.
2023. márc. 24. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A vízben lévő kalcium és magnézium karbonátot a beoldott CO2 tartja oldott állapotban, mert hidrogén-karbonátot képez vele, ami jobban oldódik.

Ha nő a víz hőmérséklete akkor csökken a benne lévő oldott CO2 szint is és ezért elkezd kiválni belőle a vízkő.

Ezért van, hogyha felforralsz egy lábos vizet akkor kiválik a vízkő, viszont hiába hűtöd vissza, már nem oldódik fel újra, mert a sima karbonát nehezen oldódik be.


Ezért amíg nem teljesen 0 a Mg/Ca tartalom addig lesz vízkő is kisebb-nagyobb mértékben.


Viszont akváriumban nem lehet nullás vizet használni, se a növények se a jószágok nem bírják. Sőt, vannak kifejezetten kemény vizet igénylő halak is.

2023. márc. 24. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Ez a "keménységi fok" egy szerencsétlen mérőszám. Benne vannak a forralásra nem kicsapódó sók is. A változó keménységet kell nullára redukálni.
2023. márc. 24. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Kazánházban 0 ra lágyítunk.Ipari lágyitónk van.Vegyszerrel ellenőrizzük.

Ez nem összetévesztendő a desztilált vízzel.

Egyébként 60 foknál kezd kiválni a mészkő.

Kazánfűtésnél még a trisó is használatos.

2023. márc. 24. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!