Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Szerintetek melyik a kíméletes...

Szerintetek melyik a kíméletesebb nedves dunsztolás, ha lassan melegítve, vagy ha gyorsan érem el azt a hőfokot, amikor aztán ráhúzza az üvegre a tetőt?

Figyelt kérdés
Sajnos, automatám nincs. Nem tudom, abban hogyan zajlik.

2022. jún. 28. 15:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem így szokták.
2022. jún. 28. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:
Hanem?
2022. jún. 28. 17:37
 3/13 A kérdező kommentje:
Te a száraz dunsztolásra gondolhatsz, amikor forrón belemerjük üvegekbe a matériát, aztán gyorsan jól bebugyoláljuk, kihűlésig hagyva. A paradicsomot szoktam így, tartósítószer nélkül.
2022. jún. 28. 17:45
 4/13 anonim ***** válasza:

Nem

Meleg dunsztnál megtöltik, lezárják az üveget. Vízzel teli edénybe rakják, és addig melegítik, amíg az üvegbe is gyöngyözik a lé, időt nem tudok.

2022. jún. 28. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:
Így csinálom. Azt nem tudom, mi a jobb, ha gyorsan melegítem, vagy ha nagyon lassan. Lassan szoktam, de nem vagyok biztos abban, hogy jól teszem.
2022. jún. 28. 21:04
 6/13 anonim ***** válasza:
Ha így jó, és eláll, a cél elérve. Ennél jobb nem lesz.
2022. jún. 28. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:
Nem a tartósítására gondoltam, hanem a zöldségek, gyümölcsök értékeinek megőrzésére. Gondolom, az automaták ezt figyelembe véve lettek megkonstruálva.
2022. jún. 29. 09:13
 8/13 anonim ***** válasza:

Sajnos ígyis úgyis lebomlik egy csomó dolog benne, de muszáj csírátlanítani, még mindig jobb egy hőkezelt gyümölcs télen, mintha nincs gyümölcs :)

Az automatán tudsz 75 fokon is befőzni, de igazából már ott is elbomlik sok vitamin.

Régen is jó volt a 100 fokos dunszt (gyöngyözésig melegíteni, majd azt tartani) ez ma is hibátlan technika.

2022. jún. 29. 09:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:

" a zöldségek, gyümölcsök értékeinek megőrzésére. Gondolom, az automaták ezt figyelembe véve lettek megkonstruálva."

Sajnos nem jól gondolod. Az automatát a kényelem miatt találták ki. Ott technológiai előírás van, hogy a nyers magvazott szilvához mennyi cukrot, fahéjat, szegfűszeget adj (és öntsd fel vízzel, zárd le) és milyen hőfokon, hány percet állíts, hogy másnap kihűlve ha kiszeded, akkor kész és tartós befőttet kapj. Nyilván ugyanez az előírat cékla esetében magasabb hőfok és hosszabb idő. Lekvárra meg alacsonyabb hőfok és rövidebb idő.

Szóval a befőző automatában nem az elkészített befőtt hő által való tartósítása zajlik, hanem nyersen kell beletenni a zöldséget/gyümölcsöt, és a befőtt készítés és a sterilizálás egy lépésben történik. De itt nyilván lényeges, hogy kellemes állagú legyen a termék, a meggy ne főjön szarrá, a cékla meg puhuljon meg rendesen. Ezért kell betartani, illetve az üvegeid űrtartalmához kikísérletezni és módosítani az előírást.

Sajnos a vitaminok többsége hő hatására bomlik. Ezt a gyümölcsök savtartalma és antioxidáns színanyagai többé-kevésbé gátolják. De a befőtt ásványi anyag tartalma és rostjai az tutti.

Az a javaslatom, hogy a saját időddel való takarékosság miatt intenzíven melegítsd a dunsztoláshoz a cuccot, mert nem nyersz vitamintartalmat a lassú melegítéssel, ha 90 fokon tartod mondjuk 30 percig a befőtteket. A befőző automata is egyforma intenzitással melegít a hőmérséklet emelő szakaszban. Csúcsteljesítménnyel. A szinten tartás ideje alatt kapcsolgat csak.

2022. jún. 29. 11:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:
Én csak arra törekszem, hogy a tetőt ráhúzza a keletkező vákum, és akkor már minden eláll. Sajnos az uborkát készen vett, prímán ízesített, de tartósítószeres lével teszem el, de mivel az ecetet jócskán lecsökkentem, dunsztolom. Már ha annak lehet nevezni ezt a műveletet, amikor időre nem figyelek. A céklát csak hagytam, hagytam, de meg sem főtt, pedig sima vízben volt föltéve. Felbontás után 2 hétig is épen maradt a hűtőben. Zöldbabot pár perces főzés után, a főzőlével felöntve dunsztolom. Főzés előtt megkóstolom, aszerint készítem el az ételt. Ősszel a sok elég apró sárgarépát, pasztinákot mind üvegbe raktam.
2022. jún. 29. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!