Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Otthon » Házimunka

A kérdés

Tudtok vízspórolási technikákat mondani?

Arra gondolok,hogy például beáztatni jobb e mosogatáskor az edényeket vagy folyó vízben jobb,stb.

Keress kérdéseket hasonló témákban: mosogatás, víz, spórolás

 2018. dec. 6. 18:22  Privát üzenet  

A válaszok

A folyó víz a legnagyobb pazarlás,maradjunk ennyiben .

Ez még a szocializmusból maradt itt,amikor a panelekben,szolgálati lakásokban,tanácsi bérlakásokban ingyen folyt.Meg úgy egyébként is aránylag olcsó volt a víz .A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 53%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont 2018. dec. 6. 18:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
mosogatógép. az áztatós mosogatástól hányingert kapok, mellesleg nem is higiénikus. a folyóvizes meg vízpazarló. gyors program a mosogatógépen, olyan forrók lesznek az edények, hogy elpárolog róluk a víz, szárítgatni se kell

A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/9Időpont 2018. dec. 6. 19:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A legfontosabb , hogy mosogatás közben, amíg a szivaccsal az edényeket törölgetjük, csutakoljuk, zárjuk el a csapot! Miért is kéne folyatnunk a drága, pótolhatatlan ivóvizet az ételmaradék levakarása során?

Ha a tányérokra száradt maradék eltávolításán fáradozunk, jó szolgálatot tehet a valamennyire még mosogatószeres, de már tisztának mondható öblítővíz. Ezt célszerű nem rögtön leengedni a lefolyón, hanem beleönteni az égett, koszos, áztatásra váró edényekbe. Külső szemlélőnek mindez talán komolytalan pancsolásnak, pepecselésnek tűnik, valójában azonban azon fáradozunk, hogy bolygónk lakói néhány évtized múlva is tiszta ivóvízhes juthassanak.

Víztakarékos zuhanyfejjel és a gégecső és a csaptelep közé behelyezendő szűkítővel is tovább csökkenthető a vízfogyasztás.

Víztakarékos perlátor felszerelésével a csapokra

[link]A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont 2018. dec. 6. 20:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
[link]

A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont 2018. dec. 6. 20:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
[link]

A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont 2018. dec. 6. 20:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

1. Ne mosogass folyó vízben.


2. Ne fürödj kádban, hanem inkább zuhanyozzál.


3. A zuhanyzás ne tartson tovább 5 percnél.


4. Fogmosáskor használj poharat, ne folyasd mindvégig a vizet.


5. Kézmosáskor légy gyors, vagy szappanozás alatt zárd el a csapot.


6. Használj víztakarékos wc tartályt és kisdolgoknál használd a kis öblítést.


7. Ha csöpög a csap, javítsd meg azonnal.


8. Ha folyik a wc, javítsd meg azonnal.


9. Használj víztakarékos adagolókat.


10. Mosogass mosogatógéppel.Törekedj rá, hogy minél több pontnak feleljen meg háztartásod!


Természetesen mindenki lehetőségeihez mérten alkalmazza a fenti tanácsokat!Minden csepp víznek ára van!Jöjjön a matek, melyik parancsolat mennyit ér?1. Ne mosogass folyó vízben.


10 perc mosogatás folyóvízben 150-200 liter víz elhasználását jelenti, ráadásul meleg vízből. 650 forintos víz-csatorna díjjal számolva ez 97,5-130 Ft + a melegítésre felhasznált energia ára. Gáz esetében ez további kb.: 105-140 Ft. Tehát minden 10 perc folyóvizes mosogatás kb.: 200-270 Ft kiadást jelent. –>Szerintem ez elég sok ahhoz, hogy VÉGRE változtassunk valamin.2. Ne fürödj kádban, hanem inkább zuhanyozzál.


Kádban fürdés =2-400 liter meleg víz. Az 1-es pontban levezetett számítások alapján ez 270-540 FT/alkalom. –>Szerintem ez elég sok ahhoz, hogy VÉGRE változtassunk valamin.3. A zuhanyzás ne tartson tovább 5 percnél.


Percenként egy átlagos zuhanyfej 12-15 liter vizet fogyaszt. 5 perccel számolva ez 60-75 litert jelent, ami az 1-es pontban számoltak alapján 81-101 Ft-ot jelent. –>Ugye mennyivel olcsóbb? Ez még jelentősen csökkenthető, de erről majd a 9. pontban írok.4. Fogmosáskor használj poharat, ne folyasd mindvégig a vizet.


1 liter meleg víz 1,35 Ft (650 Ft víz és csatorna díj mellett, gázzal melegítve. Villannyal jóval drágább!!!) Mennyi fér egy 3 dl-es pohárba? :))) –> 40 fillérnyi! Ha folyatjuk a vizet, akkor ennek sokszorosa. –>Ugye nem kérdés, hogy eztán csak pohár használatával mosunk fogat!5. Kézmosáskor légy gyors, vagy szappanozás alatt zárd el a csapot.


A kézmosást 30 másodperccel számolva a meleg víz ára 7-10 Ft! –> Itt sem elhanyagolható, mekkora vízsugár mellett mennyi ideig mossuk a kezünket. Ez az összeg is jelentősen csökkenthető, a 9-es pontban visszatérünk még erre.6. Használj víztakarékos wc tartályt és kisdolgoknál használd a kis öblítést.


A wc tartályban szerencsére csak hideg vizet használunk. Így 1 liter ára a víz és csatornadíj m3 árának az ezrede, 650 Ft-nál ez 65 fillér / liter. Egy öblítés 6-10 liter (3,9-6,5 Ft), míg egy kisöblítés 2-3 liter (1,3-1,8 Ft). Minden wc tartályban állítható az úszószint, amivel elérhető, hogy teljes lehúzáskor 6-7 liternél ne menjen el több víz. Egy ember napont átlagosan 4x használja a wc-ét, évente 365x4= 1460-szor. Ha csak 1 literrel tudjuk csökkenteni a teles lehúzáskor az öblítéshez használt vízmennyiséget, akkor ez már is személyenként nagyjából 1,5 m3 víz / év. Ha használjuk a kisöblítés funkciót, és ezt napi 3x tesszük, akkor sokkal nagyobb a megtakarított vízmennyiség évente, fejenként: 5,8-6,2 m3!!! –> Ez forintosítva 3770-4030 Ft/fő/év 650 Ft/m3 vízdíj és napi 16-17 liter vízmegtakarítás mellett. Érdemes tehát rászánni 10 percet, és beállítani az úszószintet, valamint rászokni a kisöblítés használatára. (Ha nem ilyen a tartályunk, az első évben megtérül az ára már 2 személlyel számolva is!)7. Ha csöpög a csap, javítsd meg azonnal.


Egy csöpögő csap havonta akár 1 m3 vizet is elpazarolhat! –> Ez évente így akár 7800 Ft veszteségbe is kerülhet!8. Ha folyik a wc, javítsd meg azonnal.


Egy csurgó, csöpögő wc tartály havonta akár 2 m3 vizet is elfolyathat, anélkül hogy ezt jelentősnek érzékelnénk. –> Ez évi 7800-15600 Ft értékű vízveszteséget is okozhat!9. Használj víztakarékos adagolókat.


Az első 8 pont csak az odafigyelésről és a vízhasználati szokásokról szól. Nem kerül igazán pénzbe.


Ha hajlandó vagy valamit áldozni is arra, hogy nagyjából további 20-25-30% vízmegtakarítást érj el háztartásodban az összes vízfelhasználásból, akkor érdemes megnézni mit tudnak a víztakarékos adagolók.


A vízcsapokon 50-75%-al, míg a zuhanyzásnál 30-70%-al csökkenthető az elfolyó vízmennyiség komfortérzet csökkenése nélkül!10. Mosogass mosogatógéppel.


A mosogatógép már rég nem luxus, csak egy gép, amivel sok pénzt és időt tudunk megtakarítani. Régen ilyen volt a színes TV, vagy az automata mosógép. Ma ezek már szinte minden háztartásban jelen vannak, a mosogatógéppel sem lesz másként. Csak idő kérdése. Miért mondom ezt? Egy mosogatás mosogatógéppel 15 liter vizet, 1 kw villamos energiát, 1 mosogató tablettát jelent. 12 terítéket lehet elmosogattatni egyszerre, ami rengeteg. Kézzel mosogatva legalább 15 perc, ha nem több. Mibe kerül mindez? 15 liter hidegvíz = 10Ft, 1 kw áram = 50 Ft, 1 mosogató tabletta 23 Ft. (felesleges a 70 Ft-os!!!) Ez mindössze 83 FT. –>Ez az összeg folyóvizes mosogatás esetén 4 perc alatt folyik el! Tuti, hogy nem végzel ennyi idő alatt, ezen felül úgy jönnek ki a tányérok, poharak a mosogatógépből, mintha originál újak lennének.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont 2018. dec. 6. 20:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
AZért kíváncsi lennék, hogy akik osztogatják itt a tanácsokat, vajon autóval eregeti-e tele naponta a ház előtt a levegőt, vagy tényleg komolyan gondolják az egészet. Vagy csak hárítanak és másra terelik a hangsúlyt.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont 2018. dec. 7. 22:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Amit én írok az már nagyon spórolós, de megéri. Főleg a wc öblítésen lehet spórolni. Ehhez egyrészt a baba fürdővízét vödörbe önteni, ezzel később leöblíteni a wc-t. Nem folyóvízben mosogatni, a mosagatás öblítő vízét kimerni és szintén wc öblítésre használni. Aztán zuhanyzáskor lavorba állni és ami belefolyik szintén wc re használni. A tészta főző vizet, ill.amiben zöldséget, krumplit mosol lehet öntözésre használni. Amiben a baba edényei ki vannak főzve az gyakorlatilag steril víz így azzal fel lehet mosni. Egyik ismerősöm így csinálja, ő nagy környezetkímélő.

A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont 2018. dec. 10. 13:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ja és ugye amivel felmostál azzal szintén lehet wc-t öblíteni.

A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont 2018. dec. 10. 13:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Tudnátok mondani valami motiválást, ami segítene a rendrakásban?
Tudtok mondani olyan ruha tisztítószert ami ki szedi a ruhákból a foltokat?
Tudtok mondani olyan robotporszívót ami jó laminált padlóra és szőnyegre is? Még annyi lenne hogy árérték arányban legyen megfizethető.
Tudnátok ötleteket mondani hogy hogyan tudnám kifehéríteni a cipőm? Nagyon gyorsan kéne!
Valaki esetleg meg tudná mondani jol lehet venni illetve rendelni Tide mosószert citromos illatban nagyobb kiszerelésben? Sehol nem találom, pedig nagyon kellemes illatú jó mosószernek bizonyult.
Rovus 2in1. Tudnátok véleményt mondani róla? Nem lesz túl vizes a metlaki?

Kérdések az Otthon rovatbólKérdések a Házimunka rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!