Kezdőoldal » Otthon » Kártevők » A boros hordókban használt...

Vargaga kérdése:

A boros hordókban használt kén szalag elégetésével ki lehet irtani egy régi pincéből a rovarokat?

Figyelt kérdés
2013. júl. 14. 09:46
 1/9 anonim ***** válasza:
Meg kell próbálni. Mit vesztesz ? néhány lapon kívül.
2013. júl. 14. 09:47
 2/9 titak ***** válasza:
nekem nem jött be, de megpróbálhatod. 10 kénszalag/1m3
2013. júl. 16. 12:11
 3/9 A kérdező kommentje:

Úúúú, az tényleg rengeteg. Még így sem jött be?

Nekem úgy 30 m3... :(

Akkor van más megoldás?

2013. júl. 17. 06:41
 4/9 anonim válasza:
Próbáld ki,ez biztos jó! Egyszerüen meszeld ki a pincédet sima oltott mésszel!Ez fertötlenít mindent,és még nem is olyan drága,mint a kénlap!
2013. júl. 19. 21:30
 5/9 A Tengerész ***** válasza:
Tutira nem ér semmit. Még ha az élőket ki is irtja a peték kikelnek. Meszelés amit valaki tanácsolt többet ér.
2013. júl. 20. 13:00
 6/9 titak ***** válasza:
Ja, azóta én is meszezek, pontosabban bordói-lével lekenem/lefújatom az egész pincét.
2013. júl. 20. 15:24
 7/9 anonim ***** válasza:

Van megoldás, de nem kénszalaggal kell csinálni. Egy 15m2-es pincében nekem összejött. Épp kémiából az oxidációról tanultunk, hát összekevertem 25deka ventillált (nagyon finomra őrölt szemcséjű port így árulják, a mezőgazdasági boltban) kénport kb. 15 deka hipermangánnal, betettem egy babkonzerves dobozba, a tetejére negyed maroknyi levagdosott gyufafejet raktam és a pince bejárattól letávolabbi ponton ráejtettem egy égő gyufát, majd usgyi... Mire a lépcsőhöz értem, már derékig ért a fehér, szúrós füst. Másnak persze így utólag egy késleltetett vagy távindítást javallanék, de hát Istenem, ez volt életem első kémiai kísérlete, 10...11 éves koromban... :D

Naszóval a kénes pokoli füst orrán-száján dőlt a pincénknek, én meg ijedtemben rácsaptam persze az ajtót.

Fél óra múlva a nyitott ablakokon azért átszellőzött annyira, hogy már az ajtó nyitható volt, ettől kezdve újabb óra múlva le is mertem menni, kaptam rendesen levegőt. A művelet eredményeként a pincében lévő összes keresztespók olyan hófehér lett, mintha gipszbe mártották volna őket. A pincebogarak napokig nem jöttek elő, de mivel a járataik mélyen vannak, sokfelé ágaznak, plusz ilyen esetelben saját testükkel torlaszolják el azokat a vész elmúltáig, így előkerültek ismét. Szóval senkit se akarok áltatni, hogy van csodaszer a pincebogarak ellen.

Lehetne próbálni lezárni a nyílásokat és napokig benntartani a kéngázt, de elég egy túlélő pete a milliárdnyiból és máris ott a baj megint. Ráadásul mi a garancia, hogy a kiásott alagutakba nem költözik be holnap egy arra járó bogárcsalád?

Ha van a pincétekben száraz falszakasz, ahola bogarak közlekednek, tegyetek erre a nyomvonalra svábbogár és csótány esetén borax+nullás liszt keverékét. Vagy kisebb siker mellett próbálhatod még hozzákeverni a szódabikarbonát is kis mennyiségben. Ezt megeszik a bogarak, szomjasak lesznek a boraxtól, ráadásul a liszt meg csirízzé köt bennük. ám ahogy ráisznak, vagy nedveset ráesznek, perceken belül a bikarbonáttól felfúvódnak - megdöglenek. (ők nem büfiznek) Az anyagot persze behordják járataikba is kicsinyiknek, így a teljes kolónia kidöglik idővel, ha a szer folyamatosan ki van téve nekik.

Lehet még próbálkozni a fal tövében körben, megszakítás mentesen végigszórt piretrin és domotox rovarporok fele-fele arányú keverékével is, ha háziállat nem tud bemenni a pincébe. Egyik por egyik dögöt irtja ki, a másik meg azt a dögöt, ami a másik szerre immunis. Egymagában egyik szer se volt nálam tartósan hatásos, viszont a kettő együttese kiválóan bevált nagy fekete amerikai csótányok és macskából szóródó bolhák ellen is egyaránt...

2013. júl. 21. 11:29
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszi! A kén szag nem maradt nagyon meg a falakban...?

Ez a permetezős (bordói lé) is érdekes lehet (főként a pókok miatt). A meszelés nem túl jó, mert belül csupasz tégla a fal.

2013. júl. 21. 14:36
 9/9 anonim ***** válasza:

A kérdező kommentje:

>Köszi! A kén szag nem maradt nagyon meg a falakban...?

A gázos eljárásnál se annyira vészes a dolog, ha a füst már alaposan kiszellőzőtt. Tartósan nem okozott kénszagot, inkább a dohosság szaga távozott egy pár hétre, meg ugye a pókok szép fehérek lettek. Egy rovartani szakértő megeshet, igencsak fura következtetéseket von le ha meglátja a kezelés utáni állapotot. Barlangi (persze élő) állatoknak szokott a színe így elmenni, mert fény hiányában nem kell a rejtőzködő szín sem. :)))

2013. júl. 22. 00:46

Kapcsolódó kérdések:

Hol tudok Használt Dobkályhát venni?

Jó áron vagy ingyen átveszem amivel még lehet fűteni

Uborka tetvek ellen mit ajánlatok?

Csalános víz nem használt, de anya már permetezte is és mégis vannak.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!