Kezdőoldal » Otthon » Kert » Lehet diófa tüzén szalonnát...

Hungy kérdése:

Lehet diófa tüzén szalonnát sütni?

Figyelt kérdés
Le kellett vágnunk egy csomó elég vastag ágat a diófáról. Az érdekelne, hogy érdemes-e feldarabolnom és eltennem nyárra ezeket az ágakat, és nyársalhatunk-e rajta? Azt ugyanis tudom, hogy a diófa levele erősen mérgező anyagokat tartalmaz, de nem tudom, hogy vajon az ágai mérgezőek-e?

2011. nov. 21. 14:13
 1/8 anonim ***** válasza:
34%
Keserű lesz tőle a szalonna.
2011. nov. 21. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

A mérgező anyagok is szerves molekulákból állnak, amik a tűzben elégnek. Tehát ettől nem kell tartanod.

A diófa, keményfa, nagyon jól ég és jó parazsat ad. Én a kazánban tüzeltem el most egy csomót. De nyáron a grillt is vékonyabb diófagallyakkal szoktam begyújtani, amíg a faszén nem kezd el égni. Én nem vettem észre, hogy keserű lenne. Igaz tényleg csak kis mennyiségben begyújtáskor raktam rá.

2011. nov. 21. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Mi sütöttünk rajta és nem éreztük keserűbbnek, mint más fával.
2011. nov. 21. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Lehet. Attól nem lesz megmérgezve a szalonna.

Sőt a levelet komposztálni is lehet. Épp csak annyi, hogy nehezebben (lassabban) bomlik le.

2011. nov. 21. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!
2011. nov. 21. 19:31
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A diófa levele NEM mérgezö, csak nehezen bomlik le. Ami a keserü izt okozza, az csersav, ami a közönséges feketteában is van.

De ha elégeted, akkor semmi különbséget nem tapasztalsz más fafajtákhoz képest.

2011. nov. 21. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Az utolsó válaszolónak is köszönöm, ment mindenkinek a zöld kéz. Kipróbálom, és meglátjuk, milyen lesz. :)
2011. nov. 22. 19:03
 8/8 gomzoli ***** válasza:
A legutolsó a legjobb válasz, amit csupán annyival egészítenék ki, hogy a legtöbb csersav (a leveleken kívül) a kérgében van. Mi is többször sütöttünk már a grillező kemencében diófából készített tűzön, de én leszedtem a kérget róla begyújtás előtt. Persze ez csak vastagabb daraboknál megoldható. A sült hús kifogástalan volt.
2011. nov. 28. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!