Kezdőoldal » Otthon » Kert » Érdemes narancs pálinkát főzni?

Érdemes narancs pálinkát főzni?

Figyelt kérdés
Idén majd, amikor olcsó lesz a narancs, szeretnék venni annyit, hogy tudjak belőle pálinkát főzni. Én olyan 100 kg ra gondoltam, az vajon kevés ? Az kb 20 e forint. Mennyit érdemes venni hogy legyen legalább olyan 10 L pálinkám. És aki ivott már az mondja már meg, hogy finom e ? Esetleg mennyire eladhato ? Mire kell figyelni amikor készül a cefre?

2012. jún. 27. 00:12
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Narancsból nem tudsz pálinkát főzni, csak a meglévő pálinkádat tudod ízesíteni. Nézz utána a google-ban biztosan találsz hasznos információt.
2012. jún. 27. 06:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Természetesen lehet pálinkát főzni narancsból is. Miért ne lehetne? Azt, hogy milyen ízű lehet nem tudom, nem találkoztam még vele. Mivel a narancsnak kb 100 g/kg a cukortartalma 1 kg narancsból kb 0,5 dl pálinkát lehet lefőzni ha nem teszel hozzá plusz cukrot. Így 10 l pálinkához 200 kg narancs kellhet. A cefre készítésénél ugyanazokra kell figyelni, mint más gyümölcsöknél, szerintem meg kell hámozni a narancsot, a héjában lévő olajok miatt. Remélem segítettem.
2012. jún. 27. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Igen, de akkor ha mondjuk veszek 100 kg gyümölcsöt akkor akkor mennyi cukrot kéne hozzátennem körülbelül hogy legyen olyan 10 liter. És hogyan kell hozzákeverni ? Mert valami olyasmit hallottam, hogy amennyi cukrot öntünk bele annyi víz is kell.
2012. jún. 27. 13:35
 4/9 anonim ***** válasza:
10%
Kedves kérdező, ha van felesleges 20 ezer forintod, akkor jobban jársz ha háztól vásárolsz 10 L pálinkát, mint hozzáértés nélkül pancsolj. Cukrot adni a cefréhez a legrosszabb, amit tehetsz. A legalapvetőbb szabály cefre készítésnél, hogy csak érett gyümölcsöt használunk. Továbbá fontos, hogy a gyümölcs szárát, magját nem tesszük bele (sőt szerintem ha lehet a héját sem, de nem mindegyik gyümölcsnél kivitelezhető), mert rontja a pálinka minőségét.
2012. jún. 27. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
5%
100 kg narancshoz kb 10 kg cukrot kell adnod, hogy 10 l pálinkát kapj. Ha cukrot teszel, vizet is kell, bizony. Legutóbbi kommentelőnek igazai s van, meg nincs is. Nem a cukor fogja rontani a pálinkád minőségét, attól csak az alkohol lesz több benne. Elárulom még, a legtöbben tesznek cukrot a cefréhez, pontosan azért, hogy több legyen a pálinkájuk. A cukor hozzáadásánál arra figyelj, hogy ne az erjedés elején tedd a cefréhez, hanem mikor az már javában intenzíven erjed.
2012. jún. 28. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim válasza:

Hogyne lenne érdemes.

Nagyon rossz tanácsokat kaptál hozzá nem értőktől! Tudom, hogy régi a kérdés de adok választ hátha olvasod azért.

Nos a narancs nagyjából 6-10% gyümölcscukrot tartalmaz tehát ez azt jelenti, hogy 6-10% a kihozatala. Tehát 100 kg gyümölcshúsból!!!! lesz 6-10 liter 50%os pálinkád. De jogilag ez nem pálinka hisz nem itthon termelt gyümölcs de ez most mindegy.

3% cukrot szoktak adni hozzá, amit vízben feloldasz és hozzáöntöd. Forró vízben. Mikor ez megvan akkor adsz hozzá élesztőt amit előtte felfuttatsz, pl Danstil-A.

A narancsot megpucolod mert a héja és az alatta levő fehér hártya nem jó bele, a héjában sok olajad lesz amitől opálos lesz, a fehérrész pedig keserűvé teszi.

Miután kifőzted a főzőt érdemes nagyon alaposan kitakarítani mert ilyen szürkés fátyol réteg keletkezik a felületén, ilyen olajos.

Érdemes kozmaolaj szűrést is alkalmazni.

2014. jan. 31. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Kedves előző, én a hozzá nem értő harmadik válaszoló vagyok. Nem csak azért nem lesz pálinka az így készített pancsolmány, mert nem hazai gyümölcsből készült, hanem utólag cukrot kell hozzá tenni. Az ok egyszerű, a gyümölcs még éretlenül érkezik ide (ezt szerintem mindenki tudja!).

Gurulni szoktam a röhögéstől, mikor anyám az ócsson vásárolt TS gazdaságos narancsot külön megcukrozza, mert annyira éretlen és savanyú.

Szóval, ha kedves kérdező meghallgatja egy hozzá nem értő gondolatait, akkor jobban jár ha maga termeszti meg idehaza a pálinkába való gyümölcsöt. Legegyszerűbben meggyből,szőlőből és törkölyből lehet pálinkát csinálni, és ráadásul a cukorra nincsen szükség. Ha nincsen a kérdezőnek saját gyümölcsfája, akár az ismerősöktől is lehet kérni egy nagy vödörrel. Csak legyen érett, nem földről összeszedett.

2014. febr. 3. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim válasza:

Tisztelt Hozzáértők!

A pálinkafőzés olyan mint a foci, mindenji ért hozzá, csak a főző mellé ne kelljen állni!

Cukor! De milyen.... Kedves pálinkafőzők! Ha cukor, akkor kizárólag gyümölcs!!! cukor! Nem répacukor! Igen, lehet szesztartalmú készítményt készíteni narancsból is! Hivatalosan nem pálinkának nevezhető, de fokra megfelelő a pálinkával! Igen, pici élesztő, megpucolni a gyümölcsöt, összezúzni, keverőszárral naponta kétszer átkeverni, vizet hozzá, javasolom a pektinbontót és kizárólag gyümölcscukor hozzáadását!!

Kedves kérdező! Mindenképpen vegye fel a kapcsolatot egy normális, lelkiismeretes pálinkafőzővel és sikerülni fog! De gyümölcscukor kell hozzá! 100 liter cefréhez 10 kg! Meglesz a 10 liter narancsszesz, nem olcsó mulatság, de kuriózum különlegesség!

Mákból, krumpliból, bármiből lehet szeszt főzni, még kukoricából is! Amelyik alapnak nincsen gyümölcscukor tartalma abban az esetben gyümölcscukrot kell hozzá tenni!

Aki ivott mák"pálinkát" tudja miről beszélek!

Sok sikert, de már talán sikerült is!

2018. okt. 3. 19:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Azért a gyümölcscukor (fruktóz) hozzáadása egyrészt drága, másrészt jobb glükózzal (szőlőcukor) együtt használni. Az élesztők nagy része nem tolerálja a fruktóz túlsúlyát. A répacukor (szacharóz) kémiailag egy fruktóz és egy glükóz molekulából tevőik össze. Az élesztőgombák ezt a kötést nagyon könnyen bontják és már ott is van nekik egy glükóz és egy fruktóz. Negyed áron.
2018. okt. 5. 18:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!