Kezdőoldal » Otthon » Kert » Növeli -e a (pl. szél miatt...

Növeli -e a (pl. szél miatt lehullott) szilva cukortartalmát, ha ilyen napsütéses napokon 1-2 napig napoztatom?

Figyelt kérdés
Más gyümölcs esetében hallottam ilyet, hogy a leszedés után még a napon érlelik. Szilva esetén ez növelheti -e a majdani pálinka erősségét?
2014. jún. 29. 09:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Tapasztalataim szerint igen, de ez elsősorban a "fosókára" igaz fokozottan. Azért zöld belsővel ne szedd le, csak sárgultan.
2014. jún. 29. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
Amennyiben a szilva már érett, persze, hogy a napon nő a cukortartalma, mivel csökken a víztartalma. Csak egy baj van, ha a napon érleli, hogy a szilva megfő!!
2014. jún. 29. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszi a választ, azt hiszem, éppen pont az Általad említett szilvával "van dolgunk". Le nem szedem, csak potyorászik, és nem sötétlila állapotban, hanem piroskásan, a szél miatt potyog. Nem vagyok biztos abban, hogy ez a fosóka szilva, de valószínűsítem. Gömbölyű, nem a legkisebb átmérőjű, de nem is az a kisebb barack méretű. Fotó mellékelve. Ezek nehány perce potyogtak le

[link]

Tegnap vettem észre (nem figyeltem eddig) - hogy roskadásig van az ágakon, hajolnak lefelé ezerrel.

2014. jún. 29. 12:57
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszi a választ Tisztelt #2 válaszoló! Úgy veszem ki a szavaiból, hogy a napon való érlelést nem javasolja (mert magfő). Ezek szerint, ha megfő, (talán) elmegy belőle az alkohol alapanyaga - vagyis az a lényeg, hogy romlik a jó pálinka esélye. Kérdésem : Árnyékon javasolja -e az érlelést, vagy nincs számottevő értelme? Köszi előre is a válaszát.
2014. jún. 29. 13:06
 5/11 A kérdező kommentje:
Még egy kérdés felmerült : ha nem direkt napoztatom, hanem mondjuk nagy kánikulában 1 nappal később szedem fel a fa alól, akkor is megfő - e a napon (ezáltal romlik a jó pálinka esélye?
2014. jún. 29. 13:17
 6/11 anonim ***** válasza:
Erről a megfőlésről 40-50 fokon nem hallottam még, hiszen amikor a fán éri a nap, akkor sem fő meg, pedig a keringés olyankor már nulla a gyümölcsben és inkább nő a cukorfoka. Igen ez a fosóka piros változata, mi fólián vagy ponyván kiterítve 1-2 napig szoktuk érlelni (erre is rázzuk rá, mert szedni macerás) mielőtt az első megbuggyanna, ellevesesedne. Könnyebb szétnyomkodni kézzel ha megpuhul, eleve a legtöbb fosóka nem magvaváló. Bár elég főzés előtt átnyomni egy kavicsrostán és elkülöníteni a magokat, kiforrásig benne maradhat. Elég kellemes az íze, legalábbis egy almától vagy cseresznyétől aromásabb és jellegzetes.
2014. jún. 29. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi!!! Valóban, az előbb megettem egyet, és tényleg nagyon ízletes. Még egyszer is köszi!!!
2014. jún. 29. 15:12
 8/11 anonim ***** válasza:

Csak azért rizikósabb a napon érlelni a lepotyogott gyümölcsöt, mert nő a fertőzés, főleg a megpenészedés veszélye. Míg a fán van, szellős helyen van körüllengi a levegő. Ha lepottyant, és otthagyod, vagy begyűjtöd gyümölcsös ládába, ott már nem levegőzik annyira, egymáson van, nyomódik, stb., a sérült felületek hamarabb penészedhetnek.

Amúgy a teljesen ép, érett gyümölcs cukortartalma természetesen növekszik a napon, szélben. Ahogy előttem is írták, a csökkenő nedvességtartalommal arányosan. Illetve őseink a napon aszalták be a szilvát. (Persze egy réteg gyümölcsöt terítettek nagy vesszőkosárra tett lenvászon szövetekre)

2014. jún. 30. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

Nem csak a víztartalom elvesztése miatt nő a cukortartalom. Egyes gyümölcsöknél, mint szilva, sárgabarack, körte, alma, van az utóérés nevű dolog, azaz leszedés után a gyümölcsben lévő anyagok cukorrá válnak. (Ennek persze feltétele egy bizonyos érettségi fok.)

Nagy hőségben (kb. 30-33 fok fölött) napon megég a lehullott gyümölcs, a nap felőli oldala barna lesz, az ott lévő cukor lebomlik. (Aki nem hiszi, próbálja ki.)

Némelyik gyümölcsfajta a száron is megég már 35 fok fölött (pl. piszke), mások csak 38-40 fölött. Ott azért nehezebben, mert van az elpárolgott víznek utánpótlása.

Nagy hőségben ezért érdemesebb árnyékban utóérlelni a gyümölcsöt. Ilyen mostani lájtos időben nem kell.

2014. jún. 30. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Igen, azt elfelejtettem írni, hogy ne rétegezd egymásra, mert akkor befülled vagy összenyomódik és akkor megpenészedik. Az pedig árt a cefrének. De ha ilyet látsz, legfeljebb nem rakod bele.
2014. jún. 30. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!