Kezdőoldal » Otthon » Kert » Lépesméz? Méhviasz?

Lépesméz? Méhviasz?

Figyelt kérdés

Vannak méheink és sajnos mostanában elhanyagoltuk őket kicsit, így a kereteiken kívül is építkeztek. Szóval amikor a napokban pergettünk, lett egy rakat lépesmézünk, egy részét elajándékoztuk, de a többit kinyomkodtuk, kipergettük, és maradt a viasz, ami nem teljesen szép tiszta, egyszínű, hanem valahol barnább, máshol teljesen szép sárga.

Első kérdés:

Hogy tisztítsam ki? Olvasszam fel úgy, vagy mi?


Másik:

Mit lehet kezdeni vele? Mire jó?



2014. júl. 29. 22:48
 1/7 anonim ***** válasza:

Én sok mindenre használom a méhviaszt, igaz azok tiszták. Enkausztikához, festmény konzerváláshoz (kolofóniummal), római érmék karcainak javításához...


Önts belőle gyertyát, aztán jónapot. Áramszünet esetére, meghitt estékre, vacsorához...

2014. júl. 29. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Tisztításra valami ötlet? Főzés közben valahogy csak lehet valamit csinálni vele.
2014. júl. 29. 23:36
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Olvaszd fel vízfürdőn, és minél lassabban hűl ki, annál jobban elkülönül a kosz. Tehát ruhába betakarni az edényt,hogy lassan hűljön.


Csodálkozom amúgy a kérdéseden, ez alap tudás a méhészek körében, mint ahogy az is, hogy mit lehet vele kezdeni. (Műlépet gyártatni.)

2014. júl. 30. 00:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Egy éve kezdtünk bele, csak pár családot tartunk csak (szóval a tudásunk épp arra elég, hogy tudjuk hogy mit kell velük csinálni hogy megmaradjanak és hogy hogyan és mikor lehet pergetni) és nem akarok kidobni semmit, ha nem muszáj. Gondolom a műlépen azt érted hogy keretet. És azt hogyan?
2014. júl. 30. 09:53
 5/7 anonim ***** válasza:

-Gondolom a műlépen azt érted hogy keretet. És azt hogyan?

-Nem, amit a keretbe kell ragasztani, és a méhek kiépítik. Azért kell műlép, hogy minden sejt munkás sejt legyen, így csökkenjen a herefiasítás.

Csinálni pedig úgy kell, hogy elviszed a viasztömböt a műlép-készítőhöz és ad cserébe műlépet. Vagy ugyanolyan súlyút, és akkor még fizetsz a munkájáért, vagy viaszban fizetsz és akkor kevesebbet kapsz súlyra, mint amit vittél. Megbízható hely kell, mert a nem kellően sterilizált viasz méhbetegségeket terjeszthet.


Pár könyv, emelkedő nehézségi fokkal:


Faluba Zoltan,Mehek meheszkedes

Faluba Zoltan,Mit hogyan miert a meheszetben

Faluba Zoltan,Gyakorlati meheszkönyv

Jozsa György,Viaszvaros


Ha ez megvan akkor mehetünk egy szinttel feljebb:


Örösi Pal Zoltan,Kis meheszkönyv

Zsidei Barnabas,A meheszkedes 12 honapja

Dr Vicze Ernö,Tanuljunk meheszkedni


A profi szint:


Örösi Pal Zoltan,Mehek között,az ALAPMÜ

Zsidei Barnabas,Meheszeti ismeretek

Dr Vicze Ernö,A mehesz is szakmunkas


Néhány mai betegség még nincs ezekben benne, de amúgy időtállók.


Más: a viaszt használhatod fasebek kezelésére is. Pl. kajszit lehetőleg ne metszed, de ha mondjuk letörött egy ága, akkor elvágni és a metszlapot méhviasszal vastagon bekenni, különben esélyes a tűzelhalás.

2014. júl. 30. 11:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos tanácsokat, gondolom egy kertészhez van dolgom, vagy valami hasonlóhoz :)

Profi méhész nem akarok lenni, bár még az is meglehet hogy ezzel fogok foglalkozni, sose lehet tudni. Ez a családban egy hobbi. Meg persze jópofa ilyeneket ajándékozni a "saját mézünk" címszó alatt :)

2014. júl. 30. 15:28
 7/7 anonim ***** válasza:
Az összeszedett viaszdarabokat beteszed egy fazékba, öntesz hozzá bőven vizet, legalább 1:1 arányba. A fazék nagyobb legyen, mert kifuthat. Elkezded főzni, de csak kis lángon. Amikor forr az egész, akkor 2mm-es rostaszöveten átszűröd egy vödörbe. Hagyod, hogy lassan kihűljön. A megkeményedett viaszt kiveszed, az alját lekaparod, addig hogy ugyan olyan színű legyen mint a teteje.
2014. júl. 30. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!