Akinek 400-500 kWh között van az áram fogyasztása havonta, mennyit fizet? (Lakossági fogyasztás) Többi lent
MVM oldalán beírtam kalkulátorba, hogy 440 a fogyasztásunk, de 2x ezres számlát ír, de ChatGPT 35-40ezret. Olyan mintha a MVM csak a kedvezményes árban számolna, piaci árban nem.
Átalányt fizetünk.
Jelenleg több generációs házban élünk és eddig csak mama lakott itt, és neki volt 10 ezres számlája, átalányt fizetett.
Most hozzá költöztünk spórolás célból és ezért nem tudom mennyi lesz, ha kijön tavasszal az összesítő számla. Nyilván addig a többletet félre akarjuk tenni, ne hirtelen érjen minket egy nagyobb számla.
Válaszokat köszönöm!
Kerlek a kérdésre válaszolj, vagy ha segítő szándékod van!

válasza:Kedvezményes ár:
Havi 210 kWh-ig 36 Ft/kWh.
210 x 36 = 7.560 Ft.
Piaci ár a 210 kWh feletti részre:
440 - 210 = 230 kWh
230 kWh x 70,1 Ft/kWh = 16.123 Ft
Összesen: 7.560 + 16.123 = 23.683 Ft
Tehát havi 440 kWh áram lakossági ára kb. 23.683 Ft/hó.

válasza:Első válaszoló jól levezette, ennyire lehet számítani.
1 hónapig figyeljétek a fogyasztást, abból látni fogjátok, hogy ténylegesen mennyivel lesz magasabb a fogyasztásotok.
Miért nem emelitek meg az átalányt? Így nem kell félrerakosgatni.

válasza:

válasza:Kiszámoltam neked havi 400 kWh, 450 kWh és 500 kWh fogyasztás esetén is.
Havi 400 kWh = (210 x 36) + (190 x 70,1) = 20.879 Ft/hó.
Havi 450 kWh = (210 x 36) + (240 x 70,1) = 24.384 Ft/hó.
Havi 500 kWh = (210 x 36) + (290 x 70,1) = 27.889 Ft/hó.
"MVM oldalán beírtam kalkulátorba, hogy 440 a fogyasztásunk, de 2x ezres számlát ír..."
Jól számolt a kalkulátor, havi 400 és 500 kWh közötti fogyasztás esetén huszon-valahány ezres számlát fogtok kapni (a fogyasztás mértékétől függően). És igen, ebbe már bele van számolva a kedvezményes ár feletti piaci ár is.
(#1)

válasza:#3 "A több generációs ház jogilag is több generációs?"
Teljesen mindegy. A kedvezmény mérőóránként jár. Ha egy mérőóra van a házban, akkor csak egyszer jár a kedvezmény, ha több mérőóra van, akkor annyiszor 2523, ahány óra van.
Mondjuk a számításoknál érdemes lett volna megkérdezni, hogy van-e külön nappali és vezérelt óra a bojlerre esetleg, mert az borítja a matekot, igaz kedvező irányba. Az eddigi számítások egy óra esetén érvényesek. Ha van a bojlerre külön vezérelt villanyóra, akkor a kedvezményes keret 2x2523 kWh.

válasza:Igazán kedvesek vagytok 😊 köszönöm szépen!
De ezekből “hiányolom” a rendszerhasználati díjat.
Rosszul gondolom, hogy ehhez rájön még a rendszerhasználati díj?
Nincs kedvezmény sajnos vagy más mérés. Esetleg H-s tarifát lehet elintézni a klímára (azzal fűtűnk, mert olcsóbb, mint a gáz).
Itt nem bojler, hanem gázkazán van és ott is a melegvíz fogyasztás miatt 15 m3 átlépjük a kedvezményes árat :(
Szóval az is szép történet lesz.
Mama eü okok miatt nem tudja elintezni egyelőre, sem a H tarifát, se az átalány növelést.

válasza:Ne "hiányold", ebben a 36 és 70 Ft-ban már minden benne van. A rendszerhasználati díj is, az energia ára is és még az ÁFA is.
Ezekből épül fel a 36 Ft-os kedvezményes ár:
-Villamosenergia ára: 5,25 Ft/kWh (ezt fizetjük az erőműveknek)
-Rendszerhasználati díj: 23,40 Ft/kWh (ezt meg Vik... Lőrincnek.)
Összesen: 5,25 + 23,40 = 28,65 Ft/kWh x 1,27% ÁFA = 36,386 Ft/kWh.
A 70 Ft-os piaci ár pedig ezekből áll:
-energia ára: 31,80 Ft/kWh
-rendszerhasználati díj: 23,40 Ft/kWh
Összesen: 31,80 + 23,40 = 55,20 Ft/kWh x 1,27% ÁFA = 70,104 Ft/kWh.
(#1, 4, 6)

válasza:#8 Végre valaki, aki érti, hogy hogyan működik a számlázás! Annyi badarságot lehet olvasni mindenfele a rendszerhasználati díjakról és a kedvezményes/piaci árakról, hogy üdítő végre egy olyan választ látni, ami helytálló.
Kérdező: H-tarifában érdemes lenne gondolkodni, mert ha fűtésre (is) használjátok a klímát, akkor október-április között 23 forintért számláznak korlátlan fogyasztás mellett. Viszont ebben az esetben számoljátok hozzá, hogy a kiépítés kb. 200 ezer, ha szabványosítani is kell a villanyórát, akkor az még plussz 400-500 ezer is lehet.
Itt azonban figyelembe kell venni, hogy a klíma fogyasztása lekerül az eddigi óráról, tehát ez már nem csökkenti a felhasználást és lehet, hogy belefértek a kedvezményes 36 Ft-os keretbe, vagy csak minimálisan lépitek túl, és a H-tarifás órára is jár az április-október időszakra a TELJES kedvezményes keret, tehát ebben az időszakban is csak 36 Ft.-ért hűtötök.
Ha mamátok nem tud intézkedni személyesen, akkor ti is el tudjátok intézni, csak meghatalmazást kell vinnetek. Itt találjátok a meghatalmazást, amit ki kell tölteni:
Kapcsolódó kérdések:
Jelenleg 31 kWh volt a havi részszámlában. Semmi nem megy nála, a központi fűtést hagytam, őrlángon megy a kazán, szerintem a keringetőszivattyú se kapcsol be. Ha hazajön csak villany (világítás) esetleg amit használunk és a fűtést veszük fűtési idényben...
Teljes digitális. Vagy csak rég kellett, hogy analóg legyen?
Nem tartózkodtam a lakásban, de volt fogyasztás (hűtőszekrény), így saccoltam a fogyasztást már hónapok óta (minden hónapban lejelentettem valamennyit). Most megnéztem, és több lett lejelentve, mint amennyi fogyott. Jövő héten lesz az éves leolvasás. Lehet ebből gond?
A napali áramba volt bekötve 2 hónapig a klíma és 2000kw megevett már 2 hónap alatt azóta már 6 napja atlett kötve a klíma H tarifás külön órára ami már 200kw megevett 6 nap alatt a H tarifara akkor külön jár a 2523kw éves fogyasztás vagy egybe számolják a napali árammal?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!